Αναβίωση του μύθου της αρπαγής της Ευρώπης (ΦΩΤΟ)

mesaralive.gr  17 June, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Αναβίωση του μύθου της αρπαγής της Ευρώπης (ΦΩΤΟ)

Ο μύθος της αρπαγής της Ευρώπης είναι ένας από τους σημαντικούς μύθους της αρχαιότητας που αφήνει τα σημάδια του διαχρονικά, άμεσα και έμμεσα στους αιώνες που περνούν και ενσωματώνεται με τις ανάγκες των κοινωνιών που αναπτύσσονται αναπαράγοντας νέους επί μέρους μύθους αλλά και συμβολισμούς που εναρμονίζονται με τις ανάγκες τόσο των ανθρώπων, όσο και του τοπίου.

Κυριακή 16 Ιουνίου και η 3η Στεφανιοδρομία είναι γεγονός! Η διαδρομή 27 χιλιομέτρων από την αρχαία Γόρτυνα ως τη Φαιστό με τους ενδιάμεσους σταθμούς υποδοχής φέρνει την ελπίδα και επιβεβαίωση της αδελφοσύνης, σύμπραξης και συμπόρευσης για ένα κοινό σκοπό: Το Φως του Πολιτισμού και τη διάδοσή του.

Έγινε η απονομή αναμνηστικών μεταλλίων και επαίνων στον χώρο ΞΕΝΙΑ ΦΑΙΣΤΟΣ, οι αθλητές στεφανώθηκαν μ’ ένα κλαδί ελιάς. Εδόθησαν  σε όλους αναμνηστικά βιβλία.

Το δυναμικό παρών όπως κάνει πάντα, έδωσε ο παρα-ολυμπιονίκης Στεφανουδάκης Μανώλης και μαζί του εκείνοι που πιστεύουν πως η ιδέα του Μιχάλη Σπυριδάκη θα μπορέσει να γίνει δάδα φωτεινή και θα φτάσει έως την καρδιά της Ευρώπης, στις Βρυξέλες.

Σημαντική η παρουσία του δασκάλου και δημιουργού των χειροποίητων  αρχαίων μουσικών οργάνων, μοναδικής ωραιότητας κου Ζαχαριουδάκη Νίκου. Όπως επίσης και του ξυλογλύπτη κου Μακράκη Μαρίνου, η σύνθεση του οποίου κοσμούσε την έκθεση, με θέμα την αρπαγή της Ευρώπης. Ιδιαίτερης αισθητικής και συμβολικής ζωγραφικής σε ψηφιδωτό, αποτύπωσης του μύθου της αρπαγής της Ευρώπης ήταν του εξαιρετικού καλλιτέχνη κου Νικόλα Μανιουδάκη.

Έγινε η ξενάγηση μέσω αρχειακού φωτογραφικού υλικού [του προσωπικού αρχείου του Σπυριδάκη Μιχάλη] από τον κο Σπυριδάκη Μιχάλη και την αρχαιολόγο κα Σαμωνάκη Δέσποινα,  επίσης έγινε προσέγγιση επηρεασμού του μύθου στη σύγχρονη σκέψη από την εκπαιδευτικό και αρθρογράφο κα Εύα Καπελλάκη – Κοντού.

Τίμησαν με την παρουσία τους και την συμπόρευσή τους οι μουσικοί του συγκροτήματος «Labirythmos», ο νεοεκλεγής δήμαρχος Φαιστού κος Γρηγόρης Νικολιδάκης, ο περιφερειακός σύμβουλος κος Λεονταράκης Γιάννης, η εικαστικός και επιμελήτρια της Δημοτικής πινακοθήκης Τυλίσσου «Μπότης Θαλασσινός» κα Βαθιανάκη Χρύσα, αρχαιολόγοι και πάρα πολλοί περιηγητές.

Το Δίκτυο Συλλόγων Μεσαράς ευχαριστεί ολόψυχα όλους τους φορείς και τους πολιτιστικούς συλλόγους που σύνδραμαν για να υλοποιηθεί η 3η Στεφανιοδρομία καθώς και τους Συλλόγους Μαραθωνοδρόμων Κρήτης,  τον Ορειβατικό Μοιρών και το σύλλογο ΑμεΑ «ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ» όπως και τη Δημοτική επιχείρηση «ΞΕΝΙΑ ΦΑΙΣΤΟΥ» για την φιλοξενία.

Ο κος Σπυριδάκης Μιχάλης ερευνητής και πρόεδρος του Δικτύου Συλλόγων Μεσαράς ενεργοποιώντας τη σκέψη του, την ιδέα του για την αναβίωση του μύθου και την τοποθέτησή του σε τόπο και χρόνο ορθόν, κάλεσε όλους εμάς πιλοτικά όπως λέει κι ο ίδιος,  στον ιερό τόπο του αρχαίου ανακτόρου της Φαιστού για να συνειδητοποιήσουμε ότι ο μύθος είναι μέρος της ζωής μας και της πορείας μας. Του αγώνα μας μέσα από τις περιπέτειες για να αναδυθούμε επιτέλους από την άβυσσο προς το φως και να ενωθούμε με το θείο, αναγνωρίζοντας εντός μας την ύπαρξη του – αιτία του ενθουσιασμού μας – για την περαιτέρω ανοδική μας πορεία προς την πράξη και το φως!

Ευχαριστούμε θερμά για την βοήθειά τους, χωρίς την οποία δε θα ήταν δυνατή η υλοποίηση της εκδήλωσης:

Περιφέρεια Κρήτης, Μουσείο Φυσικής ιστορίας, Οινοποιείο Διαμαντάκης, Φούρνος Τσικνάκης, Επιχείρηση «Κύβος» Ηρακλείου, Μιτάτο «Νίθαβρις» , Νερά Ζαρού και Ρούβα, Ταβέρνα «Άη Γιάννης», Ταβέρνα «το σπίτι του αρνιού» στον Άη Γιάννη, Πιτσαρία «Αριάδνη» Καμηλάρι, Σούπερ Μάρκετ Μυλωνάς Καμηλάρι,  Πολιτιστικός σύλλογος Αη Γιάννη, ενορία Καμηλαρίου,  προσωπικό αρχαιολογικού χώρου Γόρτυνας, Ιππικό όμιλο Ηρακλείου – Άννα Γραμματικάκη.

Η έκθεση θα παραμείνει για ένα εύλογο διάστημα στο χώρο - ΞΕΝΙΑ ΦΑΙΣΤΟΥ- και μετά θα ταξιδέψει σε σχολεία και χωριά που θα το ζητήσουν και έχουν τον ανάλογο χώρο φιλοξενίας της έκθεσης.

 

Δείτε επίσης

    Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις

Σχετικά άρθρα

mesaralive.gr  17 June, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα