Ανακοίνωση για τη νέα σχολική χρονιά από την Ένωση Γονέων Μαθητών Φαιστού

mesaralive.gr  12 September, 2016 ΑΡΘΡΑ
Ανακοίνωση για τη νέα σχολική χρονιά από την Ένωση Γονέων Μαθητών Φαιστού

Από την Ένωση Γονέων Μαθητών Φαιστού πήραμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω ανακοίνωση

«Αγαπητοί γονείς καλή σχολική χρονιά και καλή δύναμη.

Η  νέα σχολική χρονιά ξεκινά με οξυμένα προβλήματα. Παίρνοντας υπόψη  όλες τις αντιεκπαιδευτικές διατάξεις που ψήφισε η κυβέρνηση την προηγούμενη σχολική χρονιά αλλά και μέσα στο καλοκαίρι, έχουμε καθαρό ότι τη νέα χρονιά διαμορφώνεται  για τα σχολειά και τα παιδιά μας χειρότερη κατάσταση από την περσινή. Την ίδια στιγμή  οι γονείς και οι περισσότερες οικογένειες βρίσκονται σε δυσχερέστερη θέση να στενάζουν κάτω από το βάρος της ανεργίας, της φτώχειας, της φοροληστείας που συνεχώς μεγαλώνει, με νέα μέτρα.

Τη βάρβαρη αυτή πραγματικότητα, καταγράφει η διαφήμιση εταιρίας με σχολικά είδη : «Σε μια οικογένεια η ανάγκη του ενός μπορεί να είναι έλλειψη του άλλου». Δηλώνει ξεκάθαρα πως η μόρφωση των παιδιών μας παύει να είναι δωρεάν, γίνεται ένα ακριβό εμπόρευμα που φέρνει κέρδη και δεν περιορίζεται μόνο στα σχολικά είδη αλλά και στα φροντιστήρια, τις αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες κα.

Η εικόνα της επίπλαστης εύρυθμης λειτουργίας των σχολείων, στηρίζεται στην προσπάθεια  της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αφού έγιναν καπνός οι  20.000 μόνιμοι διορισμοί, να εξαφανίσει τα κενά μειώνοντας τις ώρες διδασκαλίας, καταργώντας μαθήματα, υπονομεύοντας δομές όπως τα εργαστήρια, τσακίζοντας τα ολοήμερα δημοτικά και νηπιαγωγεία, υποβαθμίζοντας την ειδική αγωγή, θεσπίζοντας  νέα αυξημένα όρια μαθητών για την ίδρυση τμημάτων και κατευθύνσεων, θέτοντας περιορισμούς στις ειδικότητες των ΕΠΑΛ, τοποθετώντας στην ΕΑΕ όποιον περισσεύει υποβαθμίζοντας τα ειδικά παιδαγωγικά προσόντα που απαιτεί η Ειδική Αγωγή.

Είναι  πρόκληση και υποκρισία, η κυβέρνηση εφαρμόζοντας τις οδηγίες/επιταγές της ΕΕ και του ΟΟΣΑ:

Να ισχυρίζεται ότι νοιάζεται ώστε όλα τα παιδιά να έχουν πρόσβαση στο ολοήμερο σχολείο, τη στιγμή που αφαιρεί αυτό το δικαίωμα από όλα τα παιδιά που έχουν έναν ή δύο γονείς που δεν μπορούν να ανανεώσουν την κάρτα ανεργίας ή ανασφάλιστους εργαζόμενους.

Να καταργεί διθέσια νηπιαγωγεία με λιγότερα από 14 νήπια, να ανοίγει το δρόμο για συμπτύξεις νηπιακών τμημάτων και ενδεχομένως κατάργηση νηπιαγωγείων. Χιλιάδες προνήπια κάθε χρόνο μένουν έξω από την Εκπαίδευση και χιλιάδες ακόμα νήπια κάνουν μάθημα σε ακατάλληλα κτίρια-αποθήκες.
Να ορίζει αυστηρά κατώτατα όρια για τη δημιουργία τμημάτων ομάδων προσανατολισμού στα Γενικά Λύκεια, με αποτέλεσμα να υπάρξουν μαθητές που θα αναγκαστούν να αλλάξουν σχολείο προκειμένου να παρακολουθήσουν την ομάδα προσανατολισμού που επιλέγουν ή ακόμα χειρότερα, να υπάρξουν μαθητές που θα αναγκαστούν να παρακολουθήσουν άλλη ομάδα προσανατολισμού από αυτή που θα επέλεγαν κανονικά.

Να κλείνει τα μάτια στα χρόνια κτηριακά προβλήματα, στην καθαριότητα, τις μεταφορές των μαθητών, την υποχρηματοδότηση των σχολικών μονάδων, τον υποσιτισμό των μαθητών.

Γι’ αυτή την κατάσταση ευθύνη  έχουν  τόσο η σημερινή κυβέρνηση αλλά  και όλες οι  προηγούμενες. Αυτή την αντιλαϊκή πολιτική ενάντια σε εμάς και τα παιδιά μας, την κάνουν συνειδητά και όχι από ανικανότητα. Χρόνια τώρα, το Υπουργείο Παιδείας, οι κυβερνήσεις και η ΕΕ προωθούν με όλα τα μέσα το «σχολείο της αγοράς», το «σχολείο - επιχείρηση». Βρισκόμαστε πια μπροστά στην έννοια της αυτόνομης-διαφοροποιημένης-ανταγωνιστικής σχολικής μονάδας με ευθύνη για τα οικονομικά της και με σταδιακή μετατόπιση στην επιλογή αναλυτικών προγραμμάτων, βιβλίων και εκπαιδευτικών, που οδηγεί σε μια διαφοροποιημένη εκπαίδευση που θα υψώνει ακόμα μεγαλύτερους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση. Ένα σχολείο ακόμα πιο υποβαθμισμένο και με πιο έντονα ταξικά χαρακτηριστικά.

  

Αγαπητοί γονείς,

Στόχος μας δεν είναι η διαχείριση της άσχημης κατάστασης και των ελλείψεων των σχολείων αλλά η στήριξη των παιδιών και των γονιών στην κατεύθυνση της διεκδίκησης για δημόσια και δωρεάν παιδεία .

Σήμερα η απάντηση του κάθε συλλόγου, της κάθε Ένωσης, στα παλιά και νέα μέτρα που έρχονται πρέπει να είναι άμεση με οργάνωση του αγώνα παντού.

Καλούμε κάθε Σύλλογο Γονέων του Δήμου Φαιστού να βρίσκεται  σε αγωνιστική ετοιμότητα για να μην μείνει αναπάντητο κανένα πρόβλημα στα σχολεία!

Όσο γίνεται πιο γρήγορα να προχωρήσουν οι Σύλλογοι Γονέων του Δήμου Φαιστού στην καταγραφή των ζητημάτων, με τις ιδιαιτερότητες που αυτά παρουσιάζονται ανά σχολειό , να σχεδιάσουν την δράση τους για το επόμενο διάστημα με άμεση συνεδρίαση των ΔΣ, με γενικές συνελεύσεις, να πάρουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την άμεση ενημέρωση γονιών, μαθητών, εκπαιδευτικών.

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Φαιστού θα συνεχίσει το επόμενο διάστημα να αναδεικνύει τα προβλήματα των σχολείων που υπάρχουν στον δήμο Φαιστού, θα συνεχίσει να παρεμβαίνει  στην Τοπική Αυτοδιοίκηση  μέσα από τα όργανα στα οποία συμμετέχει για τα κτιριακά προβλήματα και να διατυπώνει το αίτημα για αύξηση των κονδυλίων προς τις Σχολικές Επιτροπές , διαγραφή όλων των χρεών προς τις ΔΕΚΟ, κατάργηση του ΦΠΑ στις προμήθειες , αγορές και συναλλαγές των σχολικών επιτροπών και των σχολείων, για αποκλειστικά δωρεάν πετρέλαιο, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο στα σχολεία ,αγορά όλων των ξενόγλωσσων βιβλίων από τις σχολικές επιτροπές.

Θα συνεχίσει να διεκδικεί:

 Την άμεση κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών κενών με μαζικούς μόνιμους    διορισμούς.

20 μαθητές ανά τμήμα, όχι στα 27αρια και 30αρια τμήματα, όχι στις συγχωνεύσεις τμημάτων. 

Ολοήμερα σχολεία χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Να διασφαλιστεί άμεσα η δωρεάν μεταφορά όλων των μαθητών προς και από τα σχολεία τους.

Να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της κρίσης στους μαθητές. Δωρεάν ιατρικοφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη όλων των μαθητών, ανεξάρτητα από φορέα ασφάλισης. Να εξασφαλιστούν κινητές μονάδες υγείας, για τον εμβολιασμό όλων των μαθητών και τα πιστοποιητικά υγείας. Να εξασφαλιστεί κονδύλι για την παροχή ενός γεύματος με ευθύνη του κράτους σε όλους τους μαθητές.                                                                   

 

Μοίρες, 11/09/2016».                   

 

mesaralive.gr  12 September, 2016 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα