Αναρτήθηκαν τα τέλη κυκλοφορίας 2023 – Πώς τα κατεβάζετε και πώς τα πληρώνετε

  19 November, 2022 OIKONOMIAΑΡΘΡΑΓΝΩΜΕΣ
Αναρτήθηκαν τα τέλη κυκλοφορίας 2023 – Πώς τα κατεβάζετε και πώς τα πληρώνετε

Στα ίδια επίπεδα με τα φετινά παραμένουν τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων του 2023, η ανάρτηση των οποίων, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myCAR της ΑΑΔΕ, άρχισε σήμερα Παρασκευή 18/11.

Οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και μοτοσικλετών θα έχουν περιθώριο να καταβάλλουν τα τέλη έως τις 31 Δεκεμβρίου, αν και… παραδοσιακά πλέον όλο και κάποια παράταση θα δοθεί για την εξυπηρέτηση των υπόχρεων.

Έως την ίδια ημερομηνία (31/12/2002), οι ιδιοκτήτες που σκοπεύουν να θέσουν σε ακινησία τα οχήματα τους θα πρέπει να το πράξουν για να αποφύγουν την πληρωμή των τελών.

Με βάση το ισχύον καθεστώς το ύψος των τελών κυκλοφορίας καθορίζεται με βάση το κυβισμό για τα παλιά αυτοκίνητα και με βάση την εκπομπή ρύπων για τα καινούργια.

Η εκπρόθεσμη πληρωμή τελών συνεπάγεται πρόστιμο:

Ίσο με το ποσό των τελών αν το όχημα είναι δίκυκλο/ τρίκυκλο ή επιβατικό ΙΧ,
Ίσο με το 50% των τελών αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ.
Δεν πληρώνει πρόστιμο, για τέλη κάτω των 30 ευρώ.

Όσον αφορά στους τρόπους πληρωμής, όπως και πέρυσι, τα ειδοποιητήρια θα φέρουν κωδικό πληρωμής σε τράπεζα και QR Code, για την εξυπηρέτηση των πληρωμών σε φυσικό κατάστημα τράπεζας ή μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Εναλλακτικά, υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής του ποσού με φυσική επίσκεψη στα ΕΛΤΑ.

Στις οδηγίες της ΑΑΔΕ για τα τέλη κυκλοφορίας επισημαίνεται πως «όχημα για το οποίο έχει δηλωθεί ακινησία, εάν εντοπισθεί στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργούνται από τα κατά νόμο αρμόδια όργανα και από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, είτε να κυκλοφορεί είτε να φέρει πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας, αίρεται αυτοδικαίως η ακινησία και επιβάλλονται από την ΑΑΔΕ, πέραν των τελών κυκλοφορίας και του προστίμου μη καταβολής αυτών που προβλέπονται από τις σχετικές διατάξεις, και διοικητικό πρόστιμο ίσο με 10.000 ευρώ».

Σε περίπτωση υποτροπής, το παραπάνω πρόστιμο τριπλασιάζεται, δηλαδή επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ίσο με 30.000 ευρώ, και με απόφαση των αρμοδίων οργάνων αφαιρείται για τρία χρόνια το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος.

Όχημα που εντοπίζεται σταθμευμένο σε διαφορετικό σημείο από αυτό το οποίο έχει δηλωθεί στην ηλεκτρονική ακινησία ή διερχόμενο, θεωρείται ότι κυκλοφόρησε.

 

  19 November, 2022 OIKONOMIAΑΡΘΡΑΓΝΩΜΕΣ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα