Αναζητούν λύση για τις ρωγματώσεις

  28 November, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Αναζητούν λύση για τις ρωγματώσεις

Στην τελική ευθεία πριν από τις ανακοινώσεις βρίσκεται η κυβέρνηση αναφορικά με τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης. Στο περιθώριο της σύσκεψης στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο χθες, ο πρωθυπουργός ζήτησε αναλυτική ενημέρωση από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, ο οποίος και παρουσίασε τα επίσημα οικονομοτεχνικά στοιχεία για την κατασκευή του νέου δρόμου.

Με δεδομένο ότι υπάρχει η σχετική οικονομοτεχνική μελέτη, αναμένεται μέσα στο επόμενο διάστημα ο υπουργός να ηγηθεί κατερχόμενος στην Κρήτη της ομάδας η οποία και θα παρουσιάσει το αναλυτικό σχέδιο για την κατασκευή του νέου άξονα.

Στο μεταξύ όμως, έντονο προβληματισμό προκαλούν στο υφιστάμενο δίκτυο, οι ρωγματώσεις οι οποίες έχουν παρατηρηθεί στον Βόρειο Οδικό Άξονα στα Λινοπεράματα και λίγο πριν τον κόμβο της Αχλάδας.

[Αναζητούν λύση για τις ρωγματώσεις στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης]

Μέσα στην εβδομάδα, μάλιστα, ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης αναμένεται να γίνουν οι δειγματοληπτικές γεωτρήσεις από τις συναρμόδιες υπηρεσίες για να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια, αλλά και το μέγεθος του προβλήματος.

Για να γίνουν οι διερευνητικές γεωτρήσεις δεν θα χρειαστεί να κλείσει το ρεύμα από Ηράκλειο προς Ρέθυμνο, ωστόσο κρίνεται αναγκαίο για κάποιες ώρες της ημέρας να υλοποιηθούν μικρές εκτροπές και να τοποθετηθεί εργοταξιακή σήμανση, ώστε οι γεωτρήσεις να πραγματοποιηθούν με ασφάλεια.

Ανάλογα με το μέγεθος της ζημιάς, έτσι όπως αυτό θα αποτιμηθεί από τα αποτελέσματα που θα δώσουν οι γεωτρήσεις, το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί είτε με τις λεγόμενες «πασαλώσεις» είτε όμως και με μια περισσότερο εκτεταμένη παρέμβαση.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόβλημα στο συγκεκριμένο σημείο ήταν γνωστό ήδη εδώ και μήνες, οπότε και είχε ανατεθεί σχετική μελέτη από το Υπουργείο Υποδομών σε μελετητικό γραφείο της Αθήνας, το οποίο είχε αναλάβει την εκπόνηση μελετών και σε άλλα σημεία του Βόρειου Οδικού Άξονα μετά από κατολισθήσεις που είχαν σημειωθεί λόγω των έντονων βροχοπτώσεων της περυσινής περιόδου.

Αναφέρεται ότι στο συγκεκριμένο πρόβλημα είχε ακολουθηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες αρχικά, μια πρώτη λύση τοποθέτησης συγκεκριμένου υλικού συγκράτησης των ρωγματώσεων, το οποίο ωστόσο φάνηκε πως δεν είχε αποδώσει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Παρ’ όλα αυτά, οι αρμόδιες υπηρεσίες θεωρούν πως το ζήτημα δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αφού αντίστοιχα προβλήματα έχουν αντιμετωπιστεί σε πλήθος περιπτώσεων. Αυτό που προβληματίζει ωστόσο είναι το αν θα χρειαστεί, έστω για μικρό χρονικό διάστημα να κλείσει ο δρόμος, αφού δεν υπάρχει κάποια εύκολη εναλλακτική διαδρομή.

Ήδη εξετάζονται όλα τα σενάρια, αλλά και οι εναλλακτικές που δεν θα οδηγήσουν στο κλείσιμο της οδού, όμως υπάρχει έντονος προβληματισμός, αφού οι ρωγματώσεις παρατηρήθηκαν πολύ πριν αρχίσουν οι βροχοπτώσεις, γεγονός που δημιουργεί δεύτερες σκέψεις για το πόσο μπορούν να μεγεθυνθούν εξαιτίας των πρόσφατων βροχοπτώσεων που έπληξαν την Κρήτη, καθώς και όσων αναμένονται.

Προς το παρόν, ωστόσο, τηρείται στάση αναμονής των πρώτων αποτελεσμάτων και υπάρχει ψυχραιμία για το ότι το όποιο πρόβλημα θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση στην κυκλοφορία, η οποία βέβαια είναι αρκετά μεγάλη.

 

ΠΑΤΡΙΣ

 

  28 November, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ