Ανοιχτές τυρόπιτες Κύθνου

Υλικά
Τεμάχια: 15
Για τη ζύμη
300 γρ. (2 κούπες) αλεύρι γ.ο.χ.
50 ml (1/4 κούπας) γάλα
50 ml (1/4 κούπας) ελαιόλαδο
1 δάκρυ μαστίχας (κοπανισμένο στο γουδί με λίγη ζάχαρη, για να μην κολλήσει)
1 κουτ. γλυκού αλάτι
100 ml (1/2 κούπα) χλιαρό νερό
1 κρόκος αυγού, για το άλειμμα
Για τη γέμιση
500 γρ. ανθότυρο (ή ξινομυζήθρα)
3 αυγά
1/4 κουτ. γλυκού κανέλα
1 ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος
Διαδικασία
Γέμιση
Για να φτιάξουμε τις ανοιχτές τυρόπιτες Κύθνου ξεκινάμε με τη γέμιση και σε μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά.
Φύλλο
Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε τα υλικά για το φύλλο και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ένα εύπλαστο ζυμάρι.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 15 κομμάτια και πλάθουμε σε μπαλάκια. Ανοίγουμε το καθένα σε δισκάκι διαμέτρου 10 εκ.
Βάζουμε 1 κουτ. γλυκού από τη γέμιση στο κέντρο και την απλώνουμε ελαφρώς με τη ράχη του κουταλιού. Γυρίζουμε τις άκρες του φύλλου προς τα μέσα φτιάχνοντας ένα στεφάνι περιφερειακά, αφήνοντας όμως το κέντρο της γέμισης ξεσκέπαστο. Τσιμπάμε με τα δάχτυλά μας γύρω γύρω τη ζύμη.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και λαδώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου.
Αραδιάζουμε τα τυροπιτάκια στο ταψί, αλείφουμε με τον κρόκο και ψήνουμε για 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
Δείτε επίσης
- Σχολικά είδη: Δείτε πόσα χρήματα πρέπει να ξοδέψουν οι γονείς για τα παιδιά τους
- Μοσχάρι μεθυσμένο στη γάστρα σε τραγανή σφολιάτα
- Εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων: Αλλάζουν όλα από 1η Οκτωβρίου
- Πανελλήνιες 2026: Αυτό είναι πρόγραμμα των εξετάσεων για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ
- Kαιρός: Έρχεται θερμός Οκτώβριος στην Ελλάδα – Ποιες μέρες θα θυμίζουν… καλοκαίρι