Ανθοί γεμιστοί με χόντρο, λαχανικά και ανθόγαλο

gastronomos.gr  18 August, 2020 ΑΡΘΡΑ
Ανθοί γεμιστοί με χόντρο, λαχανικά και ανθόγαλο

Πολλά τα γεμιστά της Κρήτης και οι παραλλαγές τους, αφού δεν υπάρχει λαχανικό που να μην το γεμίζουν. Έτσι όπως τα παρατάσσουν, μάλιστα, το ένα δίπλα στο άλλο μέσα στο ταψί, μοιάζει με νεκρή φύση καλοκαιρινή, με έναν καμβά πάνω στον οποίο αποτυπώνονται όλα τα καλά του θερινού μποστανιού.

Από τα πιο αγαπημένα και δημοφιλή γεμιστά είναι και οι κολοκυθανθοί με χόντρο, το κρητικό πλιγούρι. Ο σεφ Ζήνωνας Χριστοφίδης, από τα Αμιρά στο νότιο Ηράκλειο, θυμαται:«Στην οικογένειά μου κάναμε σχεδόν δύο φορές την εβδομάδα ανθούς. Κάθε σπίτι έκανε τον δικό του ξινόχοντρο και τον προσέθεταν στους ανθούς για να δώσει οξύτητα στη γέμιση».

Υλικά

60 φρέσκοι ανθοί κολοκυθιού*
750 γρ. ντομάτα ώριμη, τριμμένη
300 γρ. κρεμμύδι, τριμμένο
200 γρ. καρότο, τριμμένο
20 γρ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
100 γρ. άνηθος, ψιλοκομμένος
140 ml χυμός λεμονιού
350 γρ. χόντρος (χοντροσπασμένο αναποφλοίωτο σιτάρι, πλιγούρι)
100 γρ. ξινόχοντρος (τραχανάς από χόντρο και ξινισμένο γάλα) ή άλλος ξινός σταρένιος τραχανάς
1/3 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη
1 λίτρο ζωμός κότας, χλιαρός ή νερό
1 κουτ. σούπας αλάτι
1½ κουτ. σούπας ζάχαρη
320 ml ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
ανθόγαλο ή πηχτόγαλο ή ξύγαλο, για το σερβίρισμα

*  Είτε μαζέψουμε από κήπο είτε βρούμε στη λαϊκή, προτιμάμε αρσενικούς κολοκυθανθούς, δηλαδή αυτούς που καταλήγουν σε μίσχο και όχι στο ίδιο το κολοκυθάκι. Εναι ανοιχτοί στην κορυφή, σαν χωνιά, τρυφεροί και εύκαμπτοι και άρα ιδανικοί για γέμισμα. Αν δεν βρούμε, επιλέγουμε τους μικρούς θηλυκούς που είναι τρυφερότεροι. Τους ανθούς πρέπει να τους καθαρίσουμε από την εσωτερική πορτοκαλόχρωμη σκληρή βάση στο εσωτερικό, να τους πλύνουμε προσεκτικά και να τους σκουπίσουμε απαλά.

Διαδικασία

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε την ντομάτα, το κρεμμύδι, το καρότο, τον μαϊντανό, τον άνηθο, τον μισό χυμό λεμονιού, τον χόντρο, τον ξινόχοντρο, το κύμινο, το ελαιόλαδο και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε σχολαστικά. Με ένα κουτάλι του γλυκού γεμίζουμε προσεκτικά τους ανθούς, προσέχοντας να μην τους τρυπήσουμε. Τους βάζουμε σε ένα μεγάλο ταψί τον έναν δίπλα στον άλλο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C.

Στον χλιαρό ζωμό προσθέτουμε τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού, το αλάτι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Περιχύνουμε τους ανθούς στο ταψί και σκεπάζουμε πρώτα με μια λαδόκολλα η οποία θα εφάπτεται στους ανθούς και στη συνέχεια τυλίγουμε σφιχτά το ταψί με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε για 45-50 λεπτά.

Ιδεωδώς τους αφήνουμε να κρυώσουν. Σερβίρουμε με ανθόγαλο ή φρέσκο τυρί.

 

gastronomos.gr  18 August, 2020 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα