Αντιδράσεις στην Κρήτη για τον νέο “Κλεισθένη”

  13 August, 2019 ΑΡΘΡΑ
Αντιδράσεις στην Κρήτη για τον νέο “Κλεισθένη”

Μετά τον Γιάννη Κουράκη και άλλοι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κάνουν λόγο για υπονόμευση της πλειοψηφίας των δημοτών και της λαϊκής θέλησης

Κύμα αντίδρασης έχει ξεσηκώσει η παρέμβαση Κουράκη για τις αλλαγές που ψήφισε η Βουλή αναφορικά με τον “Κλεισθένη” και την κυβερνησιμότητα των Δήμων.

Η απλή αναλογική εφαρμόστηκε στην κάλπη αλλά όχι στην πράξη, με αποτέλεσμα οι μειοψηφίες - που αναδείχτηκαν ως τέτοιες την πρώτη Κυριακή αλλά τη δεύτερη ο επικεφαλής τους εκλέχτηκε δήμαρχος - να κυβερνούν τους πολλούς!

Μετά την παρέμβαση της παράταξης “Ηράκλειο 3.7.5” του Γιάννη Κουράκη, που κάνει λόγο για «Δημοκρατία στην κλίνη του Προκρούστη» και για «προσφυγές στα ευρωπαϊκά όργανα για την αλλοίωση του αποτελέσματος της κάλπης», σειρά αυτοδιοικητκών της Κρήτης συντάσσονται στις ίδιες απόψεις, κάνοντας λόγο για νόθευση της πλειοψηφίας, της λαϊκής βούλησης και για λάθος που τώρα διορθώνεται!

Την ίδια ώρα, ούτε οι συγκλίσεις που απαιτούσε ο “Κλεισθένης” - υποστηρίζουν οι αυτοδιοικητικοί - είναι ικανές να επιτευχθούν, αφού η νομοθετική αλλαγή που συντελέστηκε ουσιαστικά ακυρώνει κάθε συνεργασία των πλειοψηφουσών παρατάξεων, αφού χάνουν οι δημοτικοί σύμβουλοι τα «κυριαρχικά» τους δικαιώματα εντός Δημοτικού Συμβουλίου. Η αντίδραση που υπάρχει καταγράφεται σε όλα τα πλάτη της Κρήτης, από τα ανατολικά ως τα δυτικά του νησιού.

Υπενθυμίζεται πως τον “χορό” των αντιδράσεων, που προκάλεσε η ψήφιση του πολυσυζητημένου αυτού νομοσχεδίου, άνοιξε την περασμένη Παρασκευή ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Ηράκλειο 3.7.5” Γιάννης Κουράκης.

Με μια έντονη διαμαρτυρία του ίδιου και της παράταξής του για το νομοσχέδιο για την κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ, καθώς και με μια ηχηρή δημόσια παρέμβασή του, ο κ. Κουράκης προανήγγειλε εξελίξεις σε πολιτικό-νομικό επίπεδο, με σημείο αναφοράς μάλιστα επικείμενη προσφυγή στα αρμόδια ελληνικά και ευρωπαϊκά όργανα.

Πάντως, σε πανελλαδικό επίπεδο οι αντιδράσεις που έχουν προκληθεί από τις αλλαγές στον “Κλεισθένη” είναι ποικίλες. Υπενθυμίζεται μόνο ότι με το πολυνομοσχέδιο που υπερψηφίστηκε από τη Βουλή, α) αλλάζουν τα άρθρα του “Κλεισθένη 1” για την κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ (άρθρα 1 έως 12), β) καταργείται το πανεπιστημιακό άσυλο (άρθρο 64, γ) αποπέμπεται από τη θέση της η πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλική Θάνου, γ) ρυθμίζονται θέματα των επιτυχόντων της προκήρυξης του ΑΣΕΠ 3Κ/2018, δ) αλλάζει το καθεστώς απολύσεων και ε) τίθεται πλαφόν 4.608 ευρώ στις συντάξεις.

Ας δούμε όμως τι λένε οι τοπικοί φορείς για τις αλλαγές στους ΟΤΑ που θα ισχύσουν επί τη εφαρμογή του νέου νομοσχεδίου:

ΗΛΙΑΣ ΛΥΓΕΡΟΣ

«Η εκφρασμένη θέληση των δημοτών πού πάει;»

«Το νομοσχέδιο που άλλαξε “διοικητικά” και αυθαίρετα το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών ψηφίστηκε μόνο με τις ψήφους της Ν.Δ. Αιτιολογία του, τα μελλοντικά προβλήματα που πιθανόν να “παρουσιαστούν” στην εφαρμογή της “κυβερνησιμότητας”. Τροποποίησαν ένα νόμο (“Κλεισθένης”), χωρίς αυτός να έχει εφαρμοστεί και να αναδειχτούν αν υπάρχουν πιθανές δυσλειτουργίες. Τι δείχνει άραγε μια τέτοια ενέργεια; Ότι το πρόβλημά τους ήταν και είναι ιδεολογικό και σαν τέτοιο το αντιμετώπισαν. Τα υπόλοιπα είναι απλές δικαιολογίες. Δε θέλουν την απλή αναλογική, τη δημοκρατία και ισοτιμία και κυρίως τις προωθητικές συνεργασίες που θα αποκτούσαν λόγο και αποτελεσματικότητα στην καθημερινότητα. Το ερώτημα που προκύπτει, όμως, είναι πιο μεγάλο και ίσως δυσκολότερο. Οι νεοεκλεγμένοι δήμαρχοι με μειοψηφικό ποσοστό την πρώτη Κυριακή θα αποδεχτούν χωρίς αντίρρηση την εφαρμογή τέτοιων ρυθμίσεων, απλά και μόνο επειδή τους δίνει πλειοψηφία 60% σε επιτροπές και διοικήσεις Επιχειρήσεων; Η εκφρασμένη θέληση των δημοτών πού πάει; Μπροστά στην εξουσία ξεχνιούνται όλα, ή υποβαθμίζονται με αντίστοιχες μελλοντικού χαρακτήρα αιτιολογίες; Χρέος των αυτοδιοίκητων δυνάμεων είναι να παρακάμψουν αυτές τις θεσμικές παρεμβάσεις, κάνοντας τα εκλεγμένα Δημοτικά Συμβούλια κυρίαρχα όργανα χάραξης πολιτικής σε όλο τον δημοτικό ιστό (Δήμος και Εταιρείες), ξεπερνώντας έτσι στην καθημερινότητα τις πλαστές πλειοψηφίες που επιβάλλει ο νέος νόμος. Επίσης θα πρέπει να ζητηθεί η νομική και συνταγματική ορθότητα των τροποποιήσεων, διότι καταργούνται συνταγματικά δικαιώματα», είπε σχολιάζοντας το νέο νομοσχέδιο ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης “Ηράκλειο-Ενεργοί Πολίτες” Ηλίας Λυγερός.

 

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΚΟΥΚΙΑΔΑΚΗΣ

«Δίνουν πλασματικές πλειοψηφίες και κάνουν λόγο για συμπράξεις...»

«Ο “Κλεισθένης” σίγουρα είχε πολλά κενά στο επίπεδο των συνεργασιών, μιας και δεν έχει προβλέψει πώς μπορεί να γίνονται συνεργασίες όταν έχεις απλή αναλογική. Έτσι χάνεται πολλές φορές η απλή λογική. Στην προσπάθεια της κυβέρνησης, αλλά κυρίως των δημάρχων να διαμορφώσουν ένα πλαίσιο κυβερνησιμότητας, όπως λένε, αντί για να καταλήξουμε να κουβεντιάζουμε για συνεργασίες, συναινέσεις και προγραμματικές πλειοψηφίες, δίνουν πλασματικές πλειοψηφίες με βάση τον νόμο και κάνουν λόγο για συμπράξεις. Οι συμπράξεις γίνονται μεταξύ ανώνυμων εταιρειών. Δε γίνονται μεταξύ παρατάξεων. Οι πολιτικές παρατάξεις, είτε είναι κόμματα είτε αυτοδιοικητικές, κάνουν προγραμματικές συμφωνίες και διαμορφώνουν προγραμματικές πλειοψηφίες. Αντί για να φτιάξουν λοιπόν ένα τέτοιο πλαίσιο, έφτιαξαν ένα πλαίσιο που βολεύει τη συζήτηση για το τι θα πάρει ο καθένας. Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος: Γιατί μειώνουν τη θητεία των αντιδημάρχων από δύο χρόνια σε ένα; Για να μπορεί ο δήμαρχος να διαμορφώνει την πλειοψηφία που θέλει, υποσχόμενος καρέκλες. Αυτή είναι η άποψή μου και τη λέω ξεκάθαρα. Αυτό που πρέπει να μελετήσουμε είναι οι συναινέσεις, οι συνεργασίες και η συλλογικότητα, ώστε να είναι αποτελεσματική η όποια πλειοψηφία. Ο πολίτης εκφράστηκε. Την πρώτη Κυριακή επέλεξε τη δημοτική του Αρχή, το Δημοτικό του Συμβούλιο. Τη δεύτερη Κυριακή επέλεξε τον δήμαρχο που θέλει να τον διοικήσει. Δεν μπορεί λοιπόν να καταργείται η λαϊκή βούληση και κυριαρχία με πλασματικές και πλαστές πλειοψηφίες. Προσωπικά είμαι αντίθετος ριζικά με την ενίσχυση των δημάρχων και των περιφερειακών και των μονοπρόσωπων οργάνων. Ενισχυμένος θα βγει ο δήμαρχος εκείνος ο οποίος θα καταφέρει να διαμορφώσει προγραμματική πλειοψηφία που θα βασίζεται σε ένα σαφές συγκεκριμένο και λεπτομερές κοινό πρόγραμμα δράσης που θα είναι υπέρ της πόλης και των πολιτών. Όποιος διαμορφώσει πλειοψηφία για να κάνει αυτό που ο ίδιος και μια μικρή παρέα νομίζουν καλύτερο, αυτός θα έχει αποτύχει», είπε ο αντιπεριφερειάρχης-επικεφαλής της παράταξης “Συνεργασία για το Ηράκλειο” Ευριπίδης Κουκιαδάκης.

 

ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗΣ 

«Διορθώνουν το λάθος... με νέο λάθος»

«Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα από την κυβέρνηση θεωρώ ότι αλλοιώνει τη λαϊκή βούληση και το εκλογικό αποτέλεσμα όπως αυτό εκφράστηκε στους Δήμους της χώρας στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές. Όπου οι πολίτες ήθελαν, έδωσαν με την ψήφο τους την απόλυτη πλειοψηφία στον δήμαρχο. Σε άλλους Δήμους πρόκριναν τη συνεργασία. Ένα λάθος νομοσχέδιο προσπαθούμε να το αλλάξουμε με ένα άλλο, επίσης λάθος. Η Αυτοδιοίκηση στη χώρα μας χρειάζεται ένα άλλο θεσμικό πλαίσιο για να λειτουργήσει. Αυτό το άλλο θεσμικό πλαίσιο πρέπει να προκύψει μέσα από διάλογο και μέσα από τη συνεργασία της Αυτοδιοίκησης με το κεντρικό κράτος. Δεν μπορεί στα πλαίσια των όποιων σκοπιμοτήτων να επιχειρούμε μετά τις εκλογές αλλαγές που δε συμβάλλουν σε αυτό που λέμε “η Αυτοδιοίκηση στην υπηρεσία του πολίτη”», είπε ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος Ζαχαρίας Καλογεράκης.

 

ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΣΧΟΙΝΑΡΑΚΗ

«Το μεγάλο στοίχημα είναι να δείξουμε πως δουλεύουμε συλλογικά»

«Το θέμα της απλής αναλογικής δημιούργησε κάποια θέματα σε σχέση με την κυβερνησιμότητα στους Δήμους και για αυτό ακριβώς τον λόγο έπρεπε να υπάρξουν από την αρχή ασφαλιστικές δικλίδες προκειμένου να διοικηθούν οι αυτοδιοικητικές μονάδες είτε στον πρώτο είτε στον δεύτερο βαθμό. Από εκεί και μετά, ανεξάρτητα από τον νόμο και το ότι δίνει προβάδισμα στους επικεφαλής είτε των Δήμων είτε των Περιφερειών, το μεγάλο στοίχημα είναι δείξουμε όλοι - με δεδομένα τα προβλήματα που υπάρχουν - πως δουλεύουμε συλλογικά για το συμφέρον των πολιτών, πράγμα που αποτελούσε βασικό στόχο τόσο στη συζήτησης όσο στα προγράμματα και στις προθέσεις όλων μας την προεκλογική περίοδο. Πρέπει να υπάρξει ενιαίος βηματισμός για το συμφέρον της πόλης και των πολιτών», τόνισε η επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειον Αξίζει” Βαγγελιώ Σχοιναράκη.

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΡΥΣΑΛΗΣ

«Η συζήτηση περί ακυβερνησίας είναι απροσανατολιστική»

«Η Νέα Δημοκρατία πιάνει το νήμα από εκεί που το άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τις τροπολογίες που κατέθεσε. Άσχετα με την κατάργηση του εκλογικού συστήματος της “κουτσουρεμένης” απλής αναλογικής, ο δημοσιονομικός έλεγχος παραμένει ασφυκτικός. Οι διαφορές που παρουσιάστηκαν στη Βουλή σε ζητήματα διαχείρισης δεν μπορούν να συσκοτίσουν την ταύτισή τους πάνω σε βασικά σημεία που τα πιο μεγάλα κόμματα συμφωνούν, και αυτά είναι: η προσαρμογή των Δήμων σε αυτοτελείς επιχειρήσεις, όπως επίσης στο ότι συμφωνούν τα κύρια έσοδα να αντλούνται κατευθείαν από τις τσέπες των δημοτών και βεβαίως με τη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η συζήτηση περί ακυβερνησίας είναι απροσανατολιστική. Καμία ακυβερνησία δεν πρόκειται να υπάρξει, διότι στους μνημονιακούς νόμους υπάρχουν όλες οι δικλίδες, με πρώτη και καλύτερη το οικονομικό παρατηρητήριο που εγγυάται και την κυβερνησιμότητα, αλλά και την αντιλαϊκή πολιτική. Αν εξαιρέσουμε το εκλογικό σύστημα, σε όλα τα άλλα συμφωνούν τα μεγάλα κόμματα. Επίσης θα ήθελα να τονίσω πως, λίγο πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου, ήδη υπάρχει απόφαση ότι οι προϋπολογισμοί των Δήμων πρέπει να συνταχθούν με βάση τις κατευθύνσεις των μνημονίων και της ενισχυμένης εποπτείας, κάτι το οποίο και ο ΣΥΡΙΖΑ το έχει αξιοποιήσει. Το δημαρχιακό μοντέλο που σήμερα επικαλούνται ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ. το κράτησε ζωντανό η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής στον πρώτο γύρο και με το διχαστικό δίλημμα στον δεύτερο γύρο», τόνισε ο Δημήτρης Βρύσαλης, ο οποίος ήταν επίσης υποψήφιος δήμαρχος Ηρακλείου με τη “Λαϊκή Συσπείρωση”.

 

ΣΠΥΡΟΣ ΔΑΝΕΛΛΗΣ

«Αλλάζουν τον “Κλεισθένη” πριν τον δοκιμάσουν στην πράξη»

«Είναι αξιοσημείωτο ότι, πριν δοκιμαστούν στην πράξη οι νέες διατάξεις του “Κλεισθένη”, διαφοροποιούνται και τελικά αλλάζουν με νομοθετικές ρυθμίσεις. Συνεχώς διαπιστώνουμε ότι θα πρέπει να δημιουργήσουμε μια κουλτούρα συνεργασιών σε όλα τα επίπεδα άσκησης εξουσίας. Τώρα λοιπόν που εμφανίζεται η ευκαιρία να οικοδομήσουμε αυτή την κουλτούρα την μπλοκάρουμε. Επίσης είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι, ενώ μέχρι σήμερα όλοι διαπιστώναμε πως το δημαρχοκεντρικό μοντέλο διοίκησης των Δήμων θα έπρεπε να διαφοροποιηθεί έτσι ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη συνεργασία, καλύτερα δυνατά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τη λήψη αποφάσεων, επικράτηση της διαφάνειας, αντιμετώπιση του αυταρχισμού και καλύτερη λειτουργία της δημοκρατίας στους Δήμους, το όλο θέμα και πάλι μπλοκάρεται. Θεωρώ πως είναι κατάφωρη παραβίαση της λαϊκής κυριαρχίας, μιας και είχαμε πρόσφατα τη λαϊκή ετυμηγορία. Τα αποτελέσματα των λαϊκών εκλογών πριν ένα μήνα παγιδεύονται με την παρέμβαση των νέων νομοθετικών ρυθμίσεων. Για όλους αυτούς τους λόγους, θεωρώ ότι δεν έπρεπε να γίνουν αυτές οι παρεμβάσεις τώρα. Καθετί, κατά την άποψή μου, δοκιμάζεται στην πράξη και όπου διαπιστωθεί θέμα δυσλειτουργιών μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσα από τη λειτουργία της Δημοκρατίας. Επίσης είναι αξιοσημείωτο το ότι οι ίδιοι οι αυτοδιοικητικοί έχουν εξίσου την ίδια αντίληψη, και μάλιστα ακόμα και εκείνοι που είχαν επιφυλάξεις για το κατά πόσο το νέο σύστημα θα μπορούσε να λειτουργήσει άψογα», είπε ο Σπύρος Δανέλλης, ο οποίος ήταν υποψήφιος βουλευτής Ηρακλείου με τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ

«Δε θα κρυφτούν πίσω από διατάξεις-δεκανίκια»

Με μια ηχηρή παρέμβαση ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Ηράκλειο 3.7.5” Γιάννης Κουράκης, που άνοιξε τον “χορό” των αντιδράσεων, έκανε λόγο για «νομοσχέδιο που οδηγεί τη Δημοκρατία στην κλίνη του Προκρούστη», τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «οι πρωτοφανείς αυτές διατάξεις που ψηφίστηκαν, σε μια περίοδο μάλιστα που δεν έχει δοκιμαστεί στην πράξη η δυνατότητα δημιουργίας βιώσιμων συνεργασιών, προκαταλαμβάνουν αρνητικά και ανασχετικά οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας συνθέσεων και προγραμματικών συγκλίσεων. Το πολιτικό κόστος αυτής της νομοθετικής πρωτοβουλίας θα βαρύνει όσες πολιτικές δυνάμεις την ψήφισαν. Όσοι θεωρούν ότι θα αποφύγουν τη λογοδοσία και τον έλεγχο, κρυπτόμενοι πίσω από τις νομοθετικές διατάξεις- “δεκανίκια”, πλανώνται. Οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι θα συνεχίσουν να ασκούν τα καθήκοντά τους χωρίς να περιορίζονται από τις αντιδημοκρατικές στρεβλώσεις που ψηφίστηκαν. Οι πολίτες γνωρίζουν πως ορισμένοι με αυτές τις πρακτικές θα γράψουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους την ψήφο τους. Είναι όμως βέβαιο ότι δεν πρόκειται να αναχθούν εκπτώσεις στην εκπροσώπησή τους», τόνισε ο κ. Κουράκης.

 

«Περιθωριοποιείται ο ρόλος του Δημοτικού Συμβουλίου»

«Είναι προφανές, από τις διατάξεις που ψηφίστηκαν, ότι καταργούνται τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών της πρώτης Κυριακής και αλλοιώνεται η βούληση των πολιτών, ευνουχίζονται τα δικαιώματα των εκλεγμένων αντιπροσώπων και απαγορεύεται ακόμα και η αλλαγή τοποθέτησης επί των αρχικών συμπράξεων για οποιονδήποτε λόγο. Τα δικαιώματα των δημοτικών παρατάξεων και της πλειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο καταπατούνται και περιθωριοποιείται ο ρόλος του ανώτερου συλλογικού οργάνου», καταλήγει η παρέμβαση της παράταξης “Ηράκλειο 3.7.5” του Γιάννη Κουράκη.

 

  13 August, 2019 ΑΡΘΡΑ