Αντικατάσταση  χαλυβδοσωλήνων στο αρδευτικό της Γέργερης

mesaralive.gr  05 January, 2016 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Αντικατάσταση  χαλυβδοσωλήνων στο αρδευτικό της Γέργερης

Υπεγράφη η εργολαβική σύμβαση για το έργο «Αντικατάσταση χαλυβδοσωλήνων στο αρδευτικό της Γέργερης» με προϋπολογισμό 615.000 ευρώ από τα ΟΠΑΑΧ.

Αξίζει  να σημειωθεί ότι η Δημοτική Αρχή του Δήμου Γόρτυνας έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου, ώστε σημαντικά έργα που εκκρεμούσαν λόγω έλλειψης προϋπολογισμού για το 2015 να μην χαθούν, αλλά να υπογραφούν οι εργολαβικές συμβάσεις και να εγκατασταθούν οι ανάδοχοι.

Ένα από αυτά τα έργα ήταν και η «Αντικατάσταση Χαλυβδοσωλήνων Αρδευτικού Έργου Γέργερης» με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΟΠΑΑΧ με προϋπολογισμό 615.000 ευρώ, για το οποίο πριν από μια εβδομάδα υπέγραψε ο εργολάβος παραλαμβάνοντας το έργο.
Το συγκεκριμένο είχε ενταχθεί στο Πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και αφορούσε το αρδευτικό Γέργερης, το οποίο χρονολογείται από το 1988. Μεγάλο τμήμα αυτού του έργου περιλαμβάνει χαλυβδοσωλήνες, οι οποίες για κατασκευαστικούς λόγους, είτε λόγω υψηλών πιέσεων, παρουσιάζουν συχνές βλάβες και σπασίματα και παρά τις επεμβάσεις συντήρησης που κατά καιρούς έχουν γίνει, το έργο είναι δυσλειτουργικό. Αποτέλεσμα των συχνών βλαβών είναι αφενός οι δαπάνες αποκατάστασης και αφετέρου η απώλεια νερού και η διατάραξη της ομαλής λειτουργίας του αρδευτικού έργου. Για την ομαλή εξέλιξη του έργου ο Δήμαρχος Γόρτυνας Νίκος Σχοιναράκης εξέφρασε την ικανοποίησή του και ευχήθηκε να είναι σύντομη και η ολοκλήρωσή του, ώστε να παραδοθεί μέσα στους προβλεπόμενους χρόνους και να γίνεται εξοικονόμηση και καλύτερη διαχείριση του νερού.

Προβλεπόμενες παρεμβάσεις
Για την αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων κρίθηκε αναγκαία η αντικατάσταση των χαλυβδοσωλήνων. Η αντικατάσταση αυτή αφορά:
1) το τμήμα του αγωγού Γ που διέρχεται τον οικισμό Μαστραχιανά
2) τμήμα του κεντρικού αγωγού Β.
3) τα τμήματα Β1 και Β1α
4) μεμονωμένα τμήματα διέλευσης τεχνικών έργων επί του αγωγού Γ.

Το υλικό των νέων σωλήνων θα είναι HDPE τρίτης γενιάς.
Θα γίνει προσπάθεια να αποφευχθεί εντελώς η χρησιμοποίηση χάλυβα και χυτοσιδήρου ώστε να μην υπάρχει ξανά θέμα διαβρώσεων στο μέλλον.
Τα ειδικά τεμάχια που απαιτούνται για διακλαδώσεις αγωγών , τοποθέτηση συσκευών κτλ θα είναι από ΡΕ, και μόνο εάν δεν ανευρίσκονται στο εμπόριο τα κατάλληλα τεμάχια ΡΕ θα γίνεται χρήση χυτοσιδήρου.
Λόγω της παλαιότητας των υφισταμένων προβλέπεται στην μελέτη η τοποθέτηση νέων συσκευών (δικλείδων, αερεξαγωγοί, υδροληψίες κ.τ.λ.)
Οι παλιές συσκευές θα παραδοθούν στον ΤΟΕΒ για συντήρηση και επαναχρησιμοποίηση όπου είναι δυνατόν.
Οι αγωγοί που αντικαθίστανται αποτελούν μέρος δικτύου που λειτουργεί με βαρύτητα και τροφοδοτείται από την κυκλική δεξαμενή που βρίσκεται επί του επαρχιακού δρόμου ανατολικά της Γέργερης.
Η κλάση των αγωγών καθορίζεται με βάση το υψόμετρο της δεξαμενής αυτής, με περιθώριο ασφαλείας λόγω υδραυλικού πλήγματος.
Η αντικατάσταση των αγωγών θα γίνει κατά τρόπο που να προκληθεί η ελάχιστη διακοπή της παροχής νερού στους αγρότες. Ενώ όπως σημειώνεται ένα τμήμα του αγωγού που αντικαθίσταται βρίσκεται σε απρόσιτη για μηχανήματα θέση και οι απαιτούμενες εργασίες θα γίνουν με εργάτες.

 

mesaralive.gr  05 January, 2016 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα