Πρεμιέρα για την 18η Γεωργική Έκθεση Μεσαράς

  07 July, 2022 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑΡΘΡΑ
Πρεμιέρα για την 18η Γεωργική Έκθεση Μεσαράς

Μετά απο τρία δύσκολα χρόνια πανδημίας, με περιορισμούς και συνεχείς αναβολές γεωργοί απ'όλη την Κρήτη δίνουν ξανά ραντεβού για το μεγαλύτερο αγρότικό γεγονός της χρονιάς.

Η Γεωργική Εκθεση Μεσαράς επιστρέφει στους Βώρους και ανοίγει τις πύλες της για να υποδεχθεί τον αγροτικό κόσμο της Κρήτης και εκθέτες απ'όλη την Ελλάδα που θα παρελάσουν με τα εκλεκτά προϊόντα τους απο έως και τις 10 Ιουλίου στον ειδικά διαμορφωμένο εκθεσιακό χώρο.

Αξίζει,τέλος, να σημειωθεί, ότι στο περιθώριο της έκθεσης θα λάβουν χώρα και καλλιτεχνικά δρώμενα,ενω θα πραγματοποιηθούν και ομιλίες προς τους παραγωγικούς φορείς.

Λίγα λόγια για το πώς γεννήθηκε η Γεωργική Έκθεση Μεσαράς.

   Ήταν το 1988 όταν με το Π.Δ. 153/88, γίνεται η συγχώνευση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου με το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ηρακλείου και μετονομάζεται σε Επιμελητήριο Ηρακλείου.
   Ο τότε πρόεδρος κ. Μαμαλάκης Ευάγγελος έδωσε την ιδέα για μια Γεωργική Έκθεση στην περιοχή βλέποντας την ανάπτυξη της Γεωργίας και τις προοπτικές που έχει, καθώς επίσης και τα σοβαρά και αξιόλογα άτομα του Μουσείου Κρητικής Εθνολογίας, (ένα «παιδί» του πρώτου πολιτιστικού Συλλόγου στην Κρήτη, του πολιτιστικού συλλόγου Μεσαράς(έτος ίδρυσης 1973)) που θα μπορούσαν να αναλάβουν από το μηδέν και να φέρουν σε πέρας, ένα τέτοιο πρωτόγνωρο εγχείρημα για την περιοχή.
   Το Δ.Σ. και οι συνεργάτες του Μ.Κ.Ε., στην πλειονότητά τους γιατροί, εθνολόγοι, αρχιτέκτονες, αρχαιολόγοι, μηχανικοί κ.α. σε συνεργασία με το επιμελητήριο «γέννησαν» αυτόν το θεσμό (1η έκθεση). Έκτοτε και ανελλιπώς η έκθεση αυτή ενώνει «ανθρώπους-πολιτισμό», «παλιά και νέα τεχνολογία» με την «φύση και τις Καλλιέργειες» (βλ. αφίσα 7ης έκθεσης). [logo]    Για την έκθεση του Αρκαλοχωρίου, όπου γίνεται εναλλάξ με αυτήν της Μεσαράς, αξίζει να σημειωθεί ότι ξεκίνησε αρκετά αργότερα από τους αρκαλοχωρήτες όπου θαυμάζοντας την δουλειά και το αποτέλεσμα της έκθεσης, ζήτησαν τα περίπτερα και την τεχνογνωσία για να την κάνουν και αυτοί στην περιοχή τους τα έτη που δεν γίνονταν στους Βώρους.
   Η έκθεση αυτή είναι ευλογημένη να συνεχίζει να ενώνει ανθρώπους με την Γεωργία και γι' αυτό προσπαθούμε όλοι στην Οργανωτική επιτροπή. Πολλά ευχαριστώ από όλους μας σε όλους όσα χρόνια τώρα πάλεψαν να φέρουν την έκθεση αυτή σε υψηλά επίπεδα παρά τις τεράστιες αλλαγές στην κοινωνία μας από τότε μέχρι και σήμερα και φυσικά σε όλους όσους την τιμούν, με την επίσκεψή τους σε κάθε διοργάνωση.

 

  07 July, 2022 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑΡΘΡΑ