Αντίστροφη μέτρηση για τους πρώτους εμβολιασμούς

  25 December, 2020 ΑΡΘΡΑ
Αντίστροφη μέτρηση για τους πρώτους εμβολιασμούς

Ξεκινούν την Κυριακή οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα – Πώς θα γίνονται, όλη η διαδικασία

Αύριο αναμένεται να φτάσουν στην Ελλάδα, οι πρώτες δόσεις των εμβολίων κατά του κοροναϊού, σηματοδοτώντας την εφαρμογή  του σχεδίου Ελευθερία.

Ο εμβολιασμός, δωρεάν για όλους, ξεκινά για τους ανθρώπους στην πρώτη γραμμή της υγείας, τις ευπαθείς ομάδες, για όσους βρίσκονται σε κλειστές δομές / δομές φροντίδας και όσους υπηρετούν σε σημαντικές υπηρεσίες του κράτους.

Στόχος, να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού άνω των 18 ετών.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών μπορεί να αλλάξει την προτεραιότητα ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα είναι διαθέσιμες, όπως αναφέρεται στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr,  που είναι διαθέσιμη στους πολίτες προσφέροντας αναλυτικές πληροφορίες αλλά και καθοδήγηση για την διαδικασία του εμβολιασμού για τον κοροναϊό.

Όπως επισημαίνεται : «Δε χρειάζεται να καλέσετε για να εμβολιαστείτε, καθώς όλοι θα ενημερωθούν για το ραντεβού τους την κατάλληλη στιγμή. Το εμβόλιο είναι προαιρετικό, αλλά απαραίτητο για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους συνανθρώπους μας. Και δεν ξεχνάμε. Συνεχίζουμε να φοράμε μάσκα και να κρατάμε αποστάσεις για όσο χρειαστεί».

Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες

Οι προετοιμασίες ενόψει της άφιξης των εμβολίων έχουν μπει στην τελική ευθεία.  Μεγάλη βαρύτητα δίνεται και στο σχέδιο ασφάλειας που έχει ήδη καταρτιστεί από την ΕΛ.ΑΣ για την περιφρούρηση, την αποθήκευση και μεταφορά τους προς τα εμβολιαστικά κέντρα.

Οι ασκήσεις προσομοίωσης,  περιλαμβάνουν κάθε κρίκο της πολυδαίδαλης αλυσίδας.

Τα εμβόλια θα πρέπει να μεταφερθούν με ασφάλεια και σε συνθήκες βαθιάς ψύξης στα 1.018 κέντρα εμβολιασμού και στις 65 κινητές μονάδες.

Τα εμβόλια από το αεροδρόμιο θα μεταφέρονται στα κέντρα αποθήκευσης. Εκεί θα επιτηρούν τη διαδικασία τρία στελέχη των ενόπλων δυνάμεων. Παρουσία τους θα γίνεται κάθε βράδυ και η απογραφή των αποθεμάτων.

Τη φύλαξη των κέντρων αποθήκευσης έχει αναλάβει η αστυνομία και η πυροσβεστική όλο το 24ωρο. Τα ισοθερμικά κιβώτια με τα εμβόλια θα παραλαμβάνονται παρουσία στελεχών των ενόπλων δυνάμεων από φορτηγά, αφού πρώτα γίνει έλεγχος της ταυτότητας του οδηγού και του οχήματος, και στη συνέχεια θα μεταφέρονται συνοδεία των σωμάτων ασφαλείας στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα της χώρας.

Ποιοι θα εμβολιαστούν την Κυριακή – Το παράδειγμα της ηγεσίας του τόπου

Το ταξίδι των εμβολίων προς τις χώρες της ΕΕ, ξεκίνησε χθες Πέμπτη, κάτω από άκρα μυστικότητα και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, και σύντομα θα είναι στους προορισμούς τους για να χρησιμοποιηθούν από τις 27 Δεκεμβρίου.

Οι εμβολιασμοί της Κυριακής θα έχουν συμβολικό χαρακτήρα με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του τόπου να δίνει το παράδειγμα.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό πρώτοι θα εμβολιαστούν την Κυριακή στις 27 Δεκεμβρίου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και ο πρόεδρος της Βουλής.

Στις 28 Δεκεμβρίου θα εμβολιαστεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Την Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ στις 4 Ιανουαρίου θα εμβολιαστεί η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά.

Μέχρι τις 10 Ιανουαρίου θα εμβολιαστούν οι επικεφαλής των εξής υπουργείων:

Εξωτερικών – Νίκος Δένδιας
Προστασίας του Πολίτη – Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Εθνικής Άμυνας – Νίκος Παναγιωτόπουλος
Υγείας – Βασίλης Κικίλιας
Ψηφιακής Διακυβέρνησης – Κυριάκος Πιερρακάκης

Επίσης οι πρόεδροι του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας και του Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, Θεανώ Καρποδίνη, όπως και οι επικεφαλής των σωμάτων ασφαλείας.

Συνολικά 45 αξιωματούχοι που έχουν καίριες θέσεις για τη λειτουργία του κράτους και της κυβέρνησης θα είναι ανάμεσα στους Έλληνες που θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα στην α’ φάση των εμβολιασμών από τις 27 Δεκεμβρίου μέχρι τις 10 Ιανουαρίου.

13034 : Ο αριθμός που δεν πρέπει να ξεχάσουμε

Το πιο σημαντικό στάδιο είναι ο καθορισμός της μέρας και της ώρας εμβολιασμού, αλλά και κι αν πολίτης πληρεί τα κριτήρια εμβολιασμού. Έτσι σε πρώτη φάση θα γίνεται ο έλεγχος των κριτηρίων μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr εισάγοντας τον ΑΜΚΑ είτε με μήνυμα στο 13034, το νέο αριθμό που θα μπει στη ζωή μας.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει ο προγραμματισμός του ραντεβού με τους κωδικούς του TAXIS στην ίδια πλατφόρμα αλλά και στο 13034, ενώ ραντεβού θα μπορούν να κλείνουν οι πολίτες σε ΚΕΠ και φαρμακεία.

Αν οι πολίτες έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση θα λάβουν αυτόματα μήνυμα με το ραντεβού τους.

Στόχος η άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων

Η όλη διαδικασία χαρακτηρίζεται εξαιρετικά δύσκολη τεχνικά και ο στόχος της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπίζονται άμεσα και να εξαλείφονται στην πορεία τα όποια προβλήματα.

Σε ότι αφορά την προτεραιοποίηση για την διενέργεια των εμβολιασμών, το σχέδιο ξεκινά με τους υγειονομικούς υπαλλήλους και όσους φιλοξενούνται σε γηροκομεία και ανάλογες δομές.

Η προτεραιότητα για τον εμβολιασμό θα προκύπτει με βάση την ηλικία που εμφανίζεται στον ΑΜΚΑ κάθε πολίτη και άλλες πληροφορίες που τυχόν υπάρχουν, όπως η διεύθυνση που έχει δηλωθεί για την άυλη συνταγογράφηση.

Τα ραντεβού θα κλείνονται ψηφιακά, μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr, ενώ σε κάθε περίπτωση πολίτες που δεν έχουν δεξιότητα χειρισμού των ψηφιακών μέσων, μπορούν να πηγαίνουν στα ΚΕΠ ή στο φαρμακείο της γειτονιάς τους και με τον ΑΜΚΑ και την ταυτότητα τους, θα μπορούν να κλείνουν το ραντεβού τους.

Πώς θα γίνεται ο εντοπισμός των ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες

Σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης  Κυριάκο Πιερρακάκη, υπάρχουν επαρκή στοιχεία σε ότι αφορά τον ΑΜΚΑ, όμως υπάρχει μεγαλύτερη δυσκολία στον εντοπισμό των ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες λόγω χρόνιων νοσημάτων. Σε αυτήν την περίπτωση, όπως ανέφερε, θα αξιοποιηθούν τα δεδομένα από την άυλη συνταγογράφηση, καθώς κάθε φάρμακο συνοδεύεται από έναν κωδικό που αφορά την πάθηση για την οποία χορηγείται.

Σε ότι αφορά άτομα τα οποία είναι κλινήρη στα σπίτια τους και δη σε απομονωμένες περιοχές της επικράτειας, ανέφερε ότι «ακόμη σχεδιάζεται η μέθοδος και το σχέδιο για την εμβολιαστική κάλυψη τους, λόγω και της ιδιαιτερότητας του μοναδικού, έως τώρα, εγκεκριμένου εμβολίου για την Ελλάδα και της συντήρησης του σε βαθιά κατάψυξη».

«Όλα τα ψηφιακά συστήματα για το Σχέδιο «Ελευθερία» και τον εμβολιασμό του πληθυσμού έναντι του κοροναϊού θα είναι έτοιμα έως το τέλος του έτους», δεσμεύθηκε ο κ. Πιερακκάκης, λέγοντας ότι απαιτείται μια σειρά εφαρμογών και για την εφοδιαστική αλυσίδα, την αποθήκευση και διακίνηση των εμβολίων κτλ, υπογραμμίζοντας ότι σε πρώτη φάση το σχέδιο προβλέπει να γίνονται 12.000 εμβολιασμοί την ημέρα.

Η σειρά… προτεραιότητας

Επειδή οι παραδόσεις των εμβολίων θα γίνονται σταδιακά, κρίθηκε απαραίτητη η προτεραιοποίηση των εμβολιασμών σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες.

Σύμφωνα με το σχέδιο Ελευθερία:

Στην πρώτη φάση θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί και το προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών, οι διαμένοντες και το προσωπικό οίκων ευγηρίας, οι διαμένοντες, ασθενείς και το προσωπικό δομών φροντίδας χρόνιων πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης και το προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες της κυβέρνησης.
Στην δεύτερη φάση θα εμβολιαστούν τα άτομα 70 ετών και άνω (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων). Πρόκειται για: Άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω, 80 ετών και άνω, 75 ετών και άνω, 70 ετών και άνω. Επίσης, ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με κοροναϊό ανεξαρτήτως ηλικίας, προσωπικό προτεραιότητας για τις κρίσιμες λειτουργίες του κράτους, άτομα 60 έως 69 ετών ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων και για ασθενείς 18 έως 59 ετών με νοσήματα που συνιστούν υψηλό κίνδυνο για νόσηση με κοροναϊό.
Στην τρίτη φάση, το εμβόλιο θα κάνουν άτομα 18 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

Πώς ελέγχουμε σε ποια σειρά προτεραιότητας ανήκουμε

Σύμφωνα με το σχέδιο Ελευθερία, ο πολίτης θα μπορεί να ελέγξει αν ανήκει σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας με τους εξής τρόπους:

• Εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το Ονοματεπώνυμό του στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr και τη web/mobile εφαρμογή.
• Αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).

Από τον Ιανουάριο 2021, ο πολίτης μπορεί να προγραμματίσει το ραντεβού του για εμβολιασμό, με τους παρακάτω τρόπους:

• Κατόπιν σύνδεσης με στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr.
• Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).
• Για τους Πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα, με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία.

Ο Πολίτης θα λαμβάνει τον μοναδικό κωδικό-αριθμό  ραντεβού, καθώς και το QR Code, ανάλογα με τον τρόπο που προγραμμάτισε το ραντεβού. Σημειώνεται ότι μέσω της εφαρμογής των ραντεβού προγραμματίζεται ταυτόχρονα και ο επαναληπτικός εμβολιασμός.

Τρεις (3) ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, ο Πολίτης θα λαμβάνει email και SMS υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα ραντεβού μαζί με link για το website που έχει κατάλληλες γενικές οδηγίες προετοιμασίας (π.χ. να μην έχει πυρετό, να έχει μαζί του τον κωδικό κλπ.), αλλά και ειδικές οδηγίες ανάλογα με το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί.

Αναγκαία η ενημέρωση των πολιτών

Από ποιες εταιρείες θα προμηθευτούμε εμβόλια

Η Ελλάδα θα προμηθευτεί εμβόλια σταδιακά από έξι τουλάχιστον παραγωγούς, ξεκινώντας με την πρώτη παραλαβή το Δεκέμβριο 2020 από την Pfizer/ BioNTech.

Πιο αναλυτικά:

Pfizer/BioNTech 4,7 εκατ. δόσεις
AstraZeneca/Oxford 7,1 εκατ. δόσεις
Johnson & Johnson 4,7 εκατ. δόσεις
Sanofi / GSK 4,7 εκατ. δόσεις
Moderna 1,8
Curevac 5,3 εκατ. δόσεις

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το εύρος των δόσεων ενδέχεται να μεταβληθεί ανάλογα με τις προσφερόμενες ποσότητες των εταιρειών και την εγκεκριμένη κατανομή δόσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Θέμα χρόνου να φτάσουμε στο τέλος του κοροναϊού»

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει στο μεταξύ, η αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι θέμα χρόνου, να φτάσουμε στο τέλος του κοροναϊού.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στη νέα μετάλλαξη του κοροναϊού, δηλώνοντας συγκρατημένα αισιόδοξος ότι τα εμβόλια «θα είναι το ίδιο αποτελεσματικά και σε αυτό το στέλεχος, αλλά δεν το ξέρουμε αυτή την στιγμή με βεβαιότητα. Πιστεύω ότι έχω δει στοιχεία τα οποία με κάνουν να μπορώ να πω ότι είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος, αλλά θα έχουμε οριστικά στοιχεία αν τα εμβόλια είναι το ίδιο ή περισσότερο αποτελεσματικά σε αυτό το στέλεχος σε κανένα δύο εβδομάδες».

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο
00:00
12:33

100.000 δόσεις στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο

Ο Άλμπερτ Μπουρλά, παρουσίασε τον σχεδιασμό, το χρονοδιάγραμμα και τις λεπτομέρειες αναφορικά με τη διάθεση των εμβολίων και έδωσε στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των δόσεων που θα έλθουν στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι στην ΕΕ το 2021 θα διατεθούν 200 εκατ. δόσεις και κάθε χώρα θα λάβει το μερίδιό της κατ΄ αναλογία πληθυσμού σημειώνοντας πως στην Ελλάδα αναλογούν περί τα 2 εκατομμύρια δόσεις.

«Η κάθε χώρα θα λάβει το ποσοστό που της αναλογεί βάσει του πληθυσμού της. Θα αρχίσουμε αμέσως τις παραδόσεις και η Ελλάδα θα πάρει μεταξύ 90 και 100 χιλιάδων δόσεων μέσα στον Δεκέμβριο. Στη συνέχεια νομίζω θα πάρει περίπου 2 εκατ. δόσεις, ωστόσο δεν είμαι σίγουρος για τον ακριβή αριθμό. Η αποστολή γίνεται ταυτόχρονα σε όλα τα κράτη μέλη. Υπάρχει χρονοδιάγραμμα για όλες τις αποστολές, αλλά δεν το γνωρίζω ακριβώς».

Ως προς τις διαδικασίες παράδοσης σημείωσε πως όλα πηγαίνουν σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υπάρχει, καθώς και ότι η παράδοση γίνεται με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων προδιαγραφών ασφαλείας.

«Ελέγχουμε όλα τα στάδια της παράδοσης και δεν έχω αμφιβολία ότι όλα θα πάνε καλά και βάσει σχεδίου», υπογράμμισε.

 

  25 December, 2020 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα