Απαγορευτικά για τους φοιτητές τα ενοίκια στην Κρήτη

  05 September, 2019 ΑΡΘΡΑ
Απαγορευτικά για τους φοιτητές τα ενοίκια στην Κρήτη

Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν φοιτητές και εκπαιδευτικοί που ψάχνουν σπίτια στις πόλεις της Κρήτης

Αν και στο Ηράκλειο τουλάχιστον δεν υφίσταται τόσο μεγάλο πρόβλημα έλλειψης στέγης για φοιτητές και αποσπασμένους εκπαιδευτικούς όσο λόγου χάρη στο Ρέθυμνο ή τα Χανιά, οι τιμές έχουν... εκτοξευτεί στη στρατόσφαιρα και οι ιδιοκτήτες ακινήτων ζητούν πλέον εξωπραγματικά ενοίκια, εντελώς εκτός των δυνατοτήτων της συντριπτικής πλειονότητας των ενδιαφερομένων.

Παρ’ όλα αυτά, τα διαμερίσματα “κλείνονται” το ένα μετά το άλλο, αφού οι φοιτητές πρέπει να βρουν στέγη, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι η οικογένειά τους θα κόψει απ' αλλού ή θα σταματήσει να πληρώνει... δάνεια και λογαριασμούς.

Με περισσότερους από 15.000 φοιτητές, το Ηράκλειο είναι μια από τις μεγαλύτερες φοιτητουπόλεις και με την ανεύρεση στέγης να αποδεικνύεται πραγματικό “αγκάθι”... ειδικότερα σε περιοχές όπως αυτές του κέντρου αλλά και στον Εσταυρωμένο, πλησίον δηλαδή του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.

Η “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με την πρόεδρο των μεσιτών Ηρακλείου και Ανατολικής Κρήτης κ. Άρτεμις Μαυράκη, η οποία μας έδωσε τις τιμές των φοιτητικών διαμερισμάτων όπως κυμαίνονται στην πόλη του Ηρακλείου.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, «με τα φοιτητικά διαμερίσματα υπάρχει ένα πρόβλημα. Δεν υπάρχουν αρκετά. Ήδη η ζήτηση έχει ξεκινήσει από αρχές Αυγούστου και κορυφώθηκε όταν ανακοινώθηκαν οι βάσεις. Μένουν ελάχιστα καλά διαμερίσματα και σε προσιτή τιμή.

»Οι τιμές των διαμερισμάτων όταν πρόκειται για μονόχωρες γκαρσονιέρες είναι από 200 έως250 ευρώ. Πολλές φορές οι μονόχωρες φτάνουν και τα 300 ευρώ, ανάλογα με το εμβαδόν τους. Μιλάμε για επιπλωμένες γκαρσονιέρες. Όσον αφορά τις δίχωρες, τότε μιλάμε από 270 έως 350 ευρώ. Οι τιμές δεν αφορούν το κέντρο. Στο κέντρο, οι τιμές ξεκινούν από 350 και φτάνουν μέχρι και τα 450 ευρώ.

»Οι τιμές είναι απαγορευτικές για τον μέσο Έλληνα. Γιατί, εάν υπολογίσουμε πως οι γονείς είναι υπάλληλοι ή μισθωτοί και παίρνουν ένα μέσο μισθό, καταλαβαίνετε πως είναι δύσκολο να σπουδάσουν το παιδί τους. Βέβαια, θα πρέπει να πούμε πως υπάρχουν φθηνότερα διαμερίσματα που είναι μακριά από το κέντρο της πόλης και πολλές φορές είναι περιοχές που δεν υπάρχουν συγκοινωνιακά μέσα για τα πανεπιστήμια. Επίσης, τις χαμηλότερες τιμές τις εντοπίζουμε στις γκαρσονιέρες και στα δίχωρα διαμερίσματα που υπάρχουν σε ισόγεια. Επειδή οι γονείς και οι φοιτητές δεν προτιμούν το ισόγειο, είναι χαμηλά τα μισθώματα».

 

Ακριβά μισθώματα

Η κ. Άρτεμις Μαυράκη απάντησε στο ερώτημα σχετικά με το εάν τα ενοίκια είναι ακριβά για την τσέπη του μέσου Έλληνα γονέα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι ακριβά τα ενοίκια για τον φοιτητή. Υπάρχει περίπτωση να βρει διαμέρισμα με χαμηλότερο ενοίκιο με 230-250 ευρώ, αρκεί να μη ψάχνει το διαμέρισμα να είναι στο κέντρο. Θα μπορούν οι γονείς και οι φοιτητές να ψάξουν διαμέρισμα στα 250 ευρώ, αρκεί να περιορίσουν τις απαιτήσεις τους. Μην περιμένουν διαμέρισμα καινούργιο με επίπλωση σε χαμηλή τιμή. Τα μισθώματα γενικά είναι ακριβά και αυτό δεν έχει να κάνει με το Airbnb, γιατί έχουμε δαιμονοποιήσει το Airbnb. Έχει φέρει μια ασφυκτική κατάσταση στην αγορά των ακινήτων αλλά δεν είναι μόνο το Airbnb. Είναι και η έλλειψη της οικοδομικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Συνεπώς, τα διαμερίσματα που απορροφήθηκαν από το Airbnb δεν αναπληρώθηκαν και αυτό έχει δημιουργήσει μια ασφυκτική κατάσταση. Πιστεύω όμως πως σιγά-σιγά θα ισορροπήσει η αγορά ακινήτων, γιατί ήδη βγαίνουν άδειες για καινούργιες οικοδομές και έτσι θα βγουν διαμερίσματα στην αγορά».

 

Ζόρικα για εκπαιδευτικούς

Κι αν οι πρωτοετείς φοιτητές και οι οικογένειές τους τα έχουν “βρει σκούρα” με την εύρεση φοιτητικής στέγης, στην ίδια μοίρα φαίνεται ότι βρίσκονται και οι εκπαιδευτικοί που κλήθηκαν φέτος από κάθε γωνιά της Ελλάδας για να καλύψουν άμεσα θέσεις, μια ανάσα πριν από το πρώτο κουδούνι. «Αυτό δυσκολεύει τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς οι οποίοι καλούνται - κάτι που είναι ένα πρόβλημα που εντείνει όλη την κατάσταση - μέσα σε δυο-τρεις μέρες να βρουν σπίτι, γιατί οι προσλήψεις τους γίνονται την τελευταία στιγμή, πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι. Τοποθετούνται εκείνες τις μέρες οριακά με τον αγιασμό και προφανώς καλούνται με όλη την πραμάτεια που έχουν φέρει από όλη την Ελλάδα να βρουν σπίτι», ανέφερε στον τηλεοπτικό φακό της “ΚΡΗΤΗ ΤV” o πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου “Δ. Θεοτοκόπουλος” Γ. Μακράκης.

Πολλοί εκπαιδευτικοί, μάλιστα, πέφτουν στην παγίδα ορισμένων ιδιοκτητών ακινήτων, που, όπως καταγγέλλει ο κ. Μακράκης, άλλη στέγη προπληρώνουν εξ αποστάσεως και άλλη εικόνα αντικρίζουν όταν βρεθούν στο Ηράκλειο.

«Όταν ένας εκπαιδευτικός αμείβεται κατά μέσο όρο με 800 ευρώ και πρέπει να διαθέσει για την ενοικίαση ενός σπιτιού μόνο 300-350 ευρώ, μιλώντας για ένα άτομο, καταλαβαίνετε πως μιλάμε για μια πολύ δύσκολη κατάσταση», ανέφερε  o κ. Μακράκης.

 

ΡΕΘΥΜΝΟ

Οικονομική ασφυξία για φοιτητές και αναπληρωτές

Την ίδια στιγμή, αποκαλυπτικό ήταν το ρεπορτάζ της “ΚΡΗΤΗ ΤV” για τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στο Ρέθυμνο γύρω από τα ενοίκια. Συγκεκριμένα, συνθήκες οικονομικής ασφυξίας έχουν διαμορφωθεί για φοιτητές και αναπληρωτές που υπόκεινται σε έξωση κατά την τουριστική σεζόν και το φθινόπωρο έρχονται αντιμέτωποι με δυσθεώρητα ενοίκια, ακόμα κι αν επιλέξουν τη συγκατοίκηση. Αρκετοί φοιτητές εργάζονται για να τα βγάλουν πέρα, ενώ οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί γυρίζουν την πλάτη τους στο Ρέθυμνο. Η βραχυχρόνια μίσθωση προελαύνει ανεμπόδιστα, προκαλώντας τρομακτικά προβλήματα στην κοινωνία.

Πιο αναλυτικά, έξωση στα τέλη της άνοιξης σε φοιτητές και εκπαιδευτικούς, ελέω... βραχυχρόνιας μίσθωσης, είναι η σκληρή πραγματικότητα στο Ρέθυμνο των τελευταίων ετών και από Σεπτέμβρη - αν όχι Οκτώβρη - το ενοίκιο υψηλότερο. Μια πρακτική που ακολουθείται πια κατά κόρον, με αποτέλεσμα η φοιτητική και εκπαιδευτική κοινότητα του Ρεθύμνου να βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο.

Οι παλαιότεροι φοιτητές έχουν, εκτός από το άγχος της εξεταστικής, και την υποχρέωση να εργάζονται σε αρκετές περιπτώσεις, αφού τα χρήματα που μπορούν να διαθέσουν οι γονείς τους δεν επαρκούν για μια αξιοπρεπή διαβίωση με τα δύσκολα πια δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί, μιας και τα ενοίκια αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο, λόγω της ζήτησης για βραχυχρόνια τουριστική μίσθωση.

Οι φοιτητές καταγγέλλουν ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων εκμεταλλεύονται την ανάγκη τους για στέγη, με αποτέλεσμα να αυξάνουν τα ενοίκια δυσανάλογα, ακόμα και σε περίπτωση συγκατοίκησης, φαινόμενο που έχει πλήξει και τους εκπαιδευτικούς.

Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις στον κανόνα, με ευσυνείδητους μισθωτές που διαθέτουν τα σπίτια τους σε λογικές τιμές, παρά τον συρφετό εκμετάλλευσης που επικρατεί.

 

  05 September, 2019 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα