Απαντήσεις για το νέο Κέντρο Υγείας Μοιρών ζητά ο Φραγκίσκος Παρασύρης

  06 December, 2023 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Απαντήσεις για το νέο Κέντρο Υγείας Μοιρών ζητά ο Φραγκίσκος Παρασύρης

Από ποιο πρόγραμμα και πότε θα χρηματοδοτηθεί η μελέτη για την κατασκευή του νέου Κέντρου Υγείας στις Μοίρες;
Ισχύουν οι πληροφορίες ότι ανατρέπεται ο αρχικός σχεδιασμός που είχε ανακοινωθεί από την 7η Υγειονομική Περιφέρεια και το Υπουργείο Υγείας και τελικά το εν λόγω Κέντρο Υγείας δεν θα ενταχθεί για χρηματοδότηση από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας;
Σύμφωνα με το σχεδιασμό των Υπουργείων σας, πότε αναμένεται να ξεκινήσει η φάση της κατασκευής του Κέντρου Υγείας στις Μοίρες;

 

Απαντήσεις επί αυτών των κρίσιμων ερωτημάτων ζητά ο Φραγκίσκος Παρασύρης, Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, με ερώτηση που κατέθεσε στον Υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη.

Στην ερώτηση του ο Φραγκίσκος Παρασύρης παραθέτει στους Υπουργούς το ιστορικό για τη χρηματοδότηση της μελέτης του νέου Κέντρου Υγείας στις Μοίρες. Αναφέρει συγκεκριμένα:

Τον Σεπτέμβριο του 2021, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ της Διοίκησης της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας και του Δήμου Φαιστού, συμφωνήθηκε το νέο, πρότυπο και πλήρως ψηφιοποιημένο Κέντρο Υγείας στις Μοίρες, να ενταχθεί ως βασική πρόταση της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Τον Ιανουάριο του 2023, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κ. Μίνα Γκάγκα, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Κρήτη, επιβεβαίωσε την ένταξη του νέου Κέντρου Υγείας Δήμου Φαιστού στο Ταμείο Ανάκαμψης. Σε δηλώσεις η Υπουργός τόνισε πως «οι διαδικασίες για την υλοποίηση του έργου προχωρούν με γοργούς ρυθμούς, ενισχύοντας την υγειονομική περίθαλψη της περιοχής».
Λίγους μήνες αργότερα και συγκεκριμένα τον Μάιο του 2023, η 7η Υγειονομική Περιφέρεια ανακοίνωσε την ένταξη πρόσθετων έργων στη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μεταξύ των οποίων και η Ανέγερση Κέντρου Υγείας στις Μοίρες, για το οποίο σύμφωνα με την ανακοίνωση «περιλαμβάνεται στα έργα των οποίων ανατίθεται η μελέτη (προκειμένου να δημοπρατηθεί η κατασκευή).
Τη δεδομένη χρονική στιγμή, την αντίδραση των τοπικών φορέων και βεβαίως του Δήμου Φαιστού, προκαλούν οι πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, το Κέντρο Υγείας Μοιρών δεν θα χρηματοδοτηθεί τελικά από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπως είχε ανακοινωθεί, επειδή, σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο, έχει μειωθεί ο προϋπολογισμός των έργων που προορίζονταν για τον τομέα της Υγείας.

Με δεδομένες τις συνθήκες λειτουργίας σε όλα τα Κέντρα Υγείας του Ηρακλείου, η εξέλιξη αυτή, επιβεβαιώνει την αγωνία χιλιάδων κατοίκων της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, που αναγκάζονται να λαμβάνουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, σε απαρχαιωμένα κτίρια, με ελλείψεις σε βασικό εξοπλισμό και βεβαίως με ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

 

  06 December, 2023 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα