Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης: λειψυδρία και παράνομες γεωτρήσεις στα «κόκκινα»

Νέα ταπείνωση της στάθμης των υπόγειων υδροφορέων σε όλη την Κρήτη, καταγράφουν τα στοιχεία της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, η οποία -την ίδια ώρα- δέχεται σωρεία καταγγελιών για παράνομες γεωτρήσεις. Όπως αποδεικνύεται, το γεγονός ότι δεν υπάρχει ένα συγκροτημένο διαχειριστικό σχέδιο έχει σαν αποτέλεσμα ο φυσικός πόρος του νερού να γίνεται πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης και συγκρούσεων στην κοινωνία, που εμφανίζεται ανέτοιμη μπροστά στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται. Ειδικότερα,σύμφωνα με τον προϊσταμένη της υπηρεσίας, κυρία Αγγελική Μαρτίνου, τα πράγματα έχουν δυσκολέψει ακόμα περισσότερο στην ανατολική Κρήτη, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι και στο δυτικό τμήμα του νησιού τα πράγματα είναι πιο εύκολα.
Όπως η ίδια περιγράφει, στο Βαρύπετρο Χανίων διαπιστώθηκε ότι η στάθμη του υδροφορέα μέσα σε ένα μήνα έπεσε 8 μέτρα. Σε ό,τι αφορά την ανατολική Κρήτη, είναι προφανές ότι η περιοχή της Μεσσαράς είναι κυριολεκτικά στο «κόκκινο» και οι πιέσεις είναι πραγματικά μεγάλες σε όλο το ανατολικό τμήμα της Κρήτης. Όπως προκύπτει, αυτή τη στιγμή, λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, η υπηρεσία είναι πραγματικά περικυκλωμένη από ένα ασφυκτικό κλοιό προβλημάτων και αιτημάτων, που δυστυχώς θα εντείνονται, όσο η κατάσταση θα χειροτερεύει και δυστυχώς το μόνο που μπορούμε να ευχηθούμε είναι ένας καλός χειμώνας, με πολλές βροχές που θα μαςανατροφοδοτήσει.
Στο μεταξύ, οι καταγγελίες για παράνομες γεωτρήσεις είναι αδιάκοπες, και όταν γίνεται η σφράγισήτους, οι αντιδράσεις είναι πάρα πολύ έντονες. Όπως τονίζει η κυρία Μαρτίνου, οι πιέσεις είναι πολύ μεγάλες στις περιοχές άρδευσης, όπου όταν κλείνουν αυτοί που τις διαχειρίζονται, επικαλούνται οικονομική καταστροφή των φυτεύσεών τους. Μάλιστα, κάποιοι από αυτούς έχουν καταθέσει και ασφαλιστικά μέτρα στην προσπάθειά τους να ανακόψουν τη διακοπή της χρήσης των γεωτρήσεων, ισχυριζόμενοι ότι είναι πάρα πολύ παλιές.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό το οποίο προκύπτει είναι ότι, κατά βάση, οι παράνομες γεωτρήσεις νερού άρδευσης χρησιμοποιούνται μόνο για ιδιωτική χρήση, αλλά και για εμπόριο και μάλιστα με όρους κερδοσκοπίας. Με τον τρόπο αυτό,χτίζεται ένα καθεστώς ανομίας, αλλά και μιας βαθιάς κοινωνικής ανισότητας, αφού την ίδια στιγμή που κάποιοι παράνομα κερδοσκοπούν, άλλοι δεν έχουν σταγόνα νερό,γεγονός που, όπως είναι φυσικό, πυροδοτεί έντονες κοινωνικές αντιδράσεις στον αγροτικό κόσμο της περιοχής.
Από την πλευρά της, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Αγγελική Μαρτίνου, σημειώνει ότι «η υπεράντληση του νερού σηματοδοτεί την ταπείνωση του υπόγειου υδροφορέα. Η πτώση της στάθμης του νερού στους υπόγειους υδροφορείς επηρεάζει και την ύδρευσηκαι την άρδευση και αυτό, σαν γεγονός, θα πρέπει να καταγραφεί στη συλλογική μας συνείδηση και να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του στη δύσκολη αυτή χρονικά συγκυρία».
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Λειψυδρία: Καμπανάκι και για τα υπόγεια ύδατα – Η χαρακτηριστική περίπτωση των Μοιρών
- Ξεμένει από νερό και... ελπίδα το Φράγμα Φανερωμένης – Καμία πρόβλεψη για το 2025
- Εκδήλωση για τη λειψυδρία: όσα ακούστηκαν στις Μοίρες
- Δήμος Φαιστού: Ενημερωτική εσπερίδα για τη λειψυδρία στη Μεσαρά
- Άρχισε το μαρτύριο της...σταγόνας στην Κρήτη