Μανώλης Φουντιδάκης, Πρόεδρος Τοπικού Διαμερίσματος Αγίας Γαλήνης.

mesaralive.gr  11 July, 2015 ΠΡΟΣΩΠΑ
Μανώλης Φουντιδάκης, Πρόεδρος Τοπικού Διαμερίσματος Αγίας Γαλήνης.

φωτο:mesaralive.gr

Ένας δραστήριος, δυναμικός πρόεδρος - ένας απόλυτα θετικός άνθρωπος, προικισμένος με το χάρισμα της επικοινωνίας και την αμεσότητα του λόγου του… σε καθηλώνει με την προσωπικότητά του και την αποτελεσματικότητα των έργων του!

Είστε πρόεδρος του Τοπικού Αγίας Γαλήνης, είναι η πρώτη φορά που ασχολείστε με τα κοινά του τόπου σας;

Όχι έχω μια πολυετή θητεία στον Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων στον ΤΟΕΒ και στον Πολιτιστικό Σύλλογο Δαίδαλος - Ίκαρος, στην Αγία Γαλήνη.

Στον ΤΟΕΒ είχατε κάποια θέση;

Ξεκίνησα σαν Ταμίας και αργότερα συμμετείχα στο Δ.Σ.

Παραμένετε ακόμα εκεί;

Ναι, συμμετέχω σαν αντιπρόεδρος!

Και στον Πολιτιστικό Σύλλογο…;

Στον Σύλλογο Δαίδαλος - Ίκαρος, ήμουν πρόεδρος τα τελευταία 3 χρόνια, με μια ομάδα ανθρώπων που δουλέψαμε πάρα πολύ. Δημιουργήσαμε το πετρόχτιστο θεατράκι της Αγίας Γαλήνης, που είναι στο λόφο πάνω από το λιμάνι και παράλληλα ήμουν στα τοπικά δρόμενα την περασμένη 4ετία σαν αντιπολίτευση.

Σε ποιο Δήμο ανήκετε;

Στο Δήμο Αγίου Βασιλείου με έδρα το Σπήλι.

Υπήρξατε πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου, ποια ανάγκη σας οδήγησε να μεταπηδήσετε και να γίνετε πρόεδρος του Τοπικού; Πιστεύετε ότι θα προσφέρετε περισσότερα από αυτή τη θέση στον τόπο σας;

Όταν υπάρχει διάθεση, μπορεί ο καθένας να προσφέρει από οποιαδήποτε θέση και εάν βρεθεί. Απλά σαν πρόεδρος της τοπικής κοινότητας θεωρώ ότι η επαφή με τους αιρετούς είναι πιο καθημερινή και τα αιτήματα, όπως και η προσπάθεια “περνάνε” καλύτερα από τη θέση του προέδρου του Τοπικού.

Για να γίνει κάποιος πρόεδρος του Τοπικού χρειάζεται να εκλεγεί. Όπως αντιλαμβάνομαι σας έχει εκλέξει μια μεγάλη μερίδα των συμπολιτών σας, τι θετικό είδαν στο πρόσωπό σας;

Νομίζω κατ’ αρχή την καλή μου διάθεση και το ζήλο μου για τα κοινά, την προσφορά με άλλα λόγια. Έχω μεγαλώσει σε αυτόν τον τόπο, θέλω να προχωρήσει μπροστά και το σημαντικότερο γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να προδώσω την εμπιστοσύνη τους που με επέλεξαν σε αυτή τη θέση.

Αυτό σημαίνει ότι, είτε είστε στον Πολιτιστικό Σύλλογο, είτε είστε στο Τοπικό Συμβούλιο ο κόσμος αναγνωρίζει τη προσπάθειά σας και το ταλέντο σας στα διοικητικά, τη μαχητικότητα και την εργατικότητά σας και για αυτό σας επέλεξε γι’ αυτή τη θέση.

Θεωρώ ότι όλα αυτά τα χρόνια η προσπάθειά μου ήταν αληθινή και η προσπάθειά μου μεγάλη... δεν είναι μόνο ότι θέλω να προσπαθώ να κάνω πράγματα, είναι στο χαρακτήρα μου και στην αντίληψή μου ότι “όλοι πρέπει να μπούμε σε μια διαδικασία, ώστε να προσφέρουμε τα μέγιστα, κατά τις δυνάμεις του ο καθένας βέβαια, στον τόπο μας!”

Από την εμπειρία που έχετε στα “κοινά” όλα αυτά τα χρόνια… ο κόσμος συμμετέχει στα πολιτιστικά δρώμενα ή στα τοπικά θέματα, σας βοηθάνε, αναγνωρίζουν τη προσπάθειά σας, δίνουν με άλλα λόγια “χέρι βοήθειας” σε ότι κάνετε ή προσπαθείτε μόνος σας;

Υπάρχει μεγάλη συμμετοχή του κόσμου σε όλες τις προσπάθειες που κάνουμε και όταν βλέπει να γίνονται πράγματα τα οποία δεν είναι μόνο στα λόγια, αλλά πραγματοποιούνται, η συμμετοχή γίνεται ακόμη μεγαλύτερη και δεν σας κρύβω ότι έχουμε πολλούς αξιόλογους ανθρώπους στην Αγία Γαλήνη, οι οποίοι πάντα βοηθάνε και είναι δίπλα μας σε ότι κάνουμε, πάντα θετικά. Υπάρχει βοήθεια δεν έχω παράπονο.

Ποιος είναι ο ρόλος ενός προέδρου Τοπικού στις μέρες μας; Τι κάνει… με τι ασχολείται… τι προβλήματα έχει να επιλύσει;

Αυτό που είχε περάσει κάποια χρόνια τώρα, μετά και από τις συνενώσεις των Δήμων, ήταν ότι ο ρόλος ενός προέδρου Τοπικού είναι απλά γνωμοδοτικός και όχι για να λύνει το πρόβλημα! Θεωρώ όμως ότι δεν έτσι… με τον καιρό συνειδητοποιήσαμε ότι μπορούμε να δουλέψουμε και να προσφέρουμε πολλά περισσότερα, γιατί ο κόσμος θέλει δίπλα του ανθρώπους που δουλεύουν για αυτόν.

Αντιλαμβάνομαι ότι είστε δυναμικός χαρακτήρας και από αυτά που μου είπαν οι συμπολίτες σας, σε μια μικρή επαφή που είχα μαζί τους, συμπεραίνω ότι είστε επίσης πολύ εργατικός και συμμετέχετε στα κοινά και βοηθάτε όσο μπορείτε. Αυτό που μου λέτε είναι πολύ ευχάριστο και χαίρομαι που ακούω ότι δεν είστε μόνο για να διεκπεραιώνετε τα προβλήματα του τόπου, αλλά και να λύνετε επικοινωνώντας και διεκδικώντας από την κεντρική διοίκηση. Έχετε κάποιο πρόγραμμα;… Με τί ασχολείστε αυτόν τον καιρό;… Τι θα θέλατε να επιλυθεί στην Αγία Γαλήνη;

Ξεκινώντας τη θητεία μου στο Τοπικό της Αγίας Γαλήνης, από το Σεπτέμβριο του 2014, εντόπισα τρία πολύ βασικά πράγματα (προβλήματα) για την περιοχή μου, τα οποία έχουν αναδειχτεί μετά από συζητήσεις που είχα με τους επαγγελματίες του τόπου.

Το πρώτο είναι η καθαριότητα, στην Αγία Γαλήνη υποδεχόμαστε και φιλοξενούμε πολλούς ξένους επισκέπτες κάθε χρόνο, είναι πολύ βασικό λοιπόν ο κόσμος αυτός να βλέπει και να αισθάνεται την καθαριότητα… το χωριό μας σε πρώτη ματιά που λέμε, να είναι σε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο! Έχουμε τις υπέροχες παραλίες μας, τη θάλασσά μας.. αυτό πουλάμε, τον ήλιο και τη θάλασσα καθώς και την εξαιρετική ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών από τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην Αγία Γαλήνη, τίποτα άλλο και γι’ αυτά ο κόσμος μας προτιμά και γι’ αυτά έρχεται… πρέπει λοιπόν να κρατήσουμε σε τόσο υψηλά επίπεδα την καθαριότητα, που ο κόσμος να είναι πολύ ευχαριστημένος, μη ξεχνάμε ότι όλοι προέρχονται από άλλες κουλτούρες, πολύ ευαίσθητες σε θέματα περιβάλλοντος και καθαριότητας των κοινόχρηστων χώρων.

Ένα άλλο θέμα που μας δημιουργεί πρόβλημα είναι το Parking, λόγω της ιδιομορφίας του τόπου είναι δύσκολη η διευθέτηση των αυτοκινήτων που κατεβαίνουν στο γραφικό λιμανάκι μας.

Και τρίτον, αλλά όχι τελευταίο σε αξιολόγηση, η ηχορύπανση που προσπαθούμε να περιορίσουμε σε μεγάλο βαθμό.

Αυτά τα τρία θέματα θεωρώ ότι είναι τα πιο σπουδαία, όχι πως αφήνουμε τα υπόλοιπα προβλήματα της καθημερινότητάς μας στην τύχη τους… για όλους προσπαθούμε όσο μπορούμε, παλεύουμε σε όλα τα μέτωπα, αλλά θεωρώ ότι αυτά τα τρία είναι τα πρωταρχικά .

Νέους φαντάζομαι ότι το χωριό έχει, κυρίως λόγω εργασίας. Συμμετέχουν στα κοινά, βοηθάνε σε μία προσπάθεια που θα κάνετε, γιατί απ’ ότι καταλαβαίνω εσείς κάνετε παραπάνω προσπάθειες από αυτές που σας δίνει η αρμοδιότητά σας σαν πρόεδρος Τοπικού.

Για να είμαι ειλικρινής, αυτό το παραπάνω που κάνω είναι για να ευχαριστήσω τους νέους για την προσπάθειά τους και την ανταπόκριση που δείχνουν σε εμάς. Από αυτούς παίρνουμε δύναμη, όχι μόνο εγώ, το Τοπικό Συμβούλιο έχει άλλα 2 μέλη, τα οποία και αυτά με τις δυνάμεις τους βοηθούν πάρα πολύ, είναι ο Αντώνης Μπαργιατάκης και ο Πέτρος Μπαργιατάκης… είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που έχουμε και οι τρείς κοινό στόχο να δουλέψουμε.

Ως τουριστική περιοχή φιλοξενείτε πολλούς “ξένους:… τουρίστες, έχετε μόνιμους “ξένους” κατοίκους στην Αγία Γαλήνη;

Πολύ καλή ερώτηση και θα ήθελα να αναφερθώ σε αυτό μιας και μου δίνετε τη δυνατότητα. Ναι έχουμε πολλούς “ξένους” και ξέρετε κάτι, αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι για εμάς, γιατί ο “ξένος” κόσμος που μένει εδώ και έχει δημιουργήσει και περιουσία μας επέλεξε, μας προτίμησε και είναι πολύ διαφορετικό να έχεις επιλέξει έναν τόπο για να ζήσεις και τελείως διαφορετικό να έχεις γεννηθεί σε αυτόν, εμείς αυτή του την επιλογή πρέπει να τη στηρίξουμε να τον βοηθήσουμε, να του συντηρήσουμε το όνειρο και επειδή οι άνθρωποι αυτοί δεν μένουν μόνο μέσα στην Αγία Γαλήνη, αλλά ζουν και έξω στον οικισμό της Αγίας Γαλήνης, προσπαθούμε και αυτούς να τους έχουμε κοντά μας και να βρισκόμαστε δίπλα στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Σαν οικισμός… σαν χωριό, έχει αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του με το τουρισμό, έχει ξεφύγει από τις παραδόσεις ενός τυπικού Κρητικού χωριού;

Βεβαίως, θεωρώ όμως ότι έχει αλλάξει θετικά… προς το καλύτερο… τα πράγματα για εμάς, λόγω του τουρισμού, είναι λίγο διαφορετικά απ’ ότι σε άλλα χωριά της Κρήτης… τις παραδόσεις του τόπου ευτυχώς όμως τις κρατάμε ακόμα, βοηθάνε πολύ σε αυτό ο Πολιτιστικός και οι άλλοι Σύλλογοι της περιοχής και φυσικά κάποιοι επαγγελματίες που φροντίζουν γι’ αυτό!

Εσείς σαν πρόεδρος Τοπικού έχετε στη δικαιοδοσία σας να φροντίζετε ώστε η Αγία Γαλήνη να κρατήσει την  παραδοσιακή της ταυτότητα… δεν είναι έτσι;

Έτσι ακριβώς.

Τι κάνετε γι’ αυτό;

Έχουμε δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτό και προσπαθούμε, πρέπει να καταλάβουμε, ότι ο οικισμός και το χωριό της Αγίας Γαλήνης πρέπει να δουλέψουν σαν μια επιχείρηση, συνολικά με κοινό σκοπό, να φτιάξουμε τη καθημερινότητά μας, να ανεβάσουμε το βιοτικό μας επίπεδο, μέσα από την κουλτούρα και την ιστορία της Κρήτης, αλλά για να γίνουν όλα αυτά θέλει σίγουρα πολύ δουλειά και όταν θα καταφέρουμε να έχουμε μια εικόνα και ένα συγκεκριμένο τρόπο σκέψης, τότε θεωρώ ότι θα έχουμε καταφέρει να έχουμε και μεγάλη επιτυχία.

Ποια είναι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας μόνιμος κάτοικος της Αγίας Γαλήνης, τι του λείπει στην καθημερινότητά του… ένα ιατρείο… ένα φαρμακείο, μια δημόσια υπηρεσία;

Σίγουρα ένα ιατρείο! είναι ένα πολύ μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα, το οποίο υπάρχει χρόνια τώρα και κάθε χρόνο γίνεται και πιο δύσκολο, δεν έχουμε κάλυψη αγροτικού γιατρού! Άνοιξε φέτος ένα ιδιωτικό ιατρείο, με τη βοήθεια κάποιων συγχωριανών μας και εξυπηρετεί κάποια περιστατικά, όμως στην περίπτωση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης έχουμε πρόβλημα!

"Ξενιτεύονται" δηλαδή οι κάτοικοι για να κοιτάξουν την υγεία τους;

Είναι αναγκασμένοι να κάνουν αρκετά χιλιόμετρα για να πάνε, είτε στο Σπήλι ή στο κέντρο υγείας Μοιρών, είτε πιο μακριά ακόμη, αν είναι κάτι πιο σοβαρό… γίνονται μεγάλες προσπάθειες για να καταφέρουμε να έχουμε ένα γιατρό κάποιες μέρες την εβδομάδα.

Φαντάζομαι ότι είναι ένα από τα πράγματα που φροντίζετε “να κερδίσει” το χωριό σας.

Ναι… ναι, από τα πιο βασικά!

Μου είπατε για τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίας Γαλήνης ότι κάνει σοβαρή δουλειά και εσείς βέβαια σαν παλαιότερος  πρόεδρος ξέρετε από μέσα τα πράγματα… οι εποχές που περνάμε είναι δύσκολες, που σημαίνει Τοπικός και Πολιτιστικός δεν έχετε ιδιαίτερη οικονομική άνεση για να κάνετε έργα, διοργανώνετε από κοινού κάποιες εκδηλώσεις για να “κερδίσετε” κάποια χρήματα ή έχετε χωριστούς δρόμους;

Όλα είναι με συνεννόηση, ο Πολιτιστικός Σύλλογος έχει συνδέσει το όνομά του με τις εκδηλώσεις του τόπου μας, σαν Πολιτιστικός Σύλλογος δημιουργεί εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου, προσφέρει στο κομμάτι αυτό πάρα πολλά, βοηθάει επίσης και σε άλλες δραστηριότητες που κάνουμε και το ίδιο κάνει και ο σύλλογος Δαίδαλος – Ίκαρος, ο οποίος ασχολείται με το θέατρο και άλλα πολιτιστικά δρώμενα στην Αγία Γαλήνη.

Απ’ ότι καταλαβαίνω έχετε σύμπνοια στο χωριό, κάνετε κοινά πράγματα για το καλό του τόπου σας… βέβαια σε αυτό βοηθάει και το γεγονός ότι έχετε ένα αξιόλογο τουριστικό προϊόν που πρέπει να το διατηρήσετε όσο γίνετε καλύτερο και μάλλον τα πράγματα είναι καλά στην Αγία Γαλήνη, στο κομμάτι της συνεργασίας. Από την άλλη μεριά όμως υπάρχει και η πολύ δραστήρια τοπική εκκλησία, έχετε συνεργασία μεταξύ σας;

Άριστη! Πολλά πράγματα ξέρετε ξεκίνησαν πριν από πολλά χρόνια από την εκκλησία, πριν καν δραστηριοποιηθούν οι σύλλογοι, η εκκλησία πάντα ήταν πρωτεργάτης και πάντα έδινε το καλό παράδειγμα. Εμείς πιστεύουμε πολύ στους ανθρώπους, όσον αφορά το κομμάτι της εκκλησίας και στον Ιερέα που έχουμε εδώ στην Αγία Γαλήνη, τον π. Μανώλη Παπαδογιάννη που του έχουμε ιδιαίτερη εκτίμηση… πραγματικά αξίζουν σε όλους τους πολλά συγχαρητήρια, γιατί προσφέρουν πολλά.

Σε αυτό το κομμάτι θα ήθελα να σταθούμε λίγο περισσότερο, γιατί ζούμε σε δύσκολες εποχές, οικονομικά η Ελλάδα ίσως περνάει τη χειρότερη περίοδό της, φαντάζομαι ότι και στην Αγία Γαλήνη παρά το “λαμπερό περιτύλιγμα” του τουρισμού, θα υπάρχουν οικογένειες που έχουν οικονομικά προβλήματα. Έχετε κάποιο πρόγραμμα σαν τοπικός ή πολιτιστικός ή σαν εκκλησία ή σαν φορείς γενικά που το αντιμετωπίζετε;

Οι ανάγκες στην Αγία Γαλήνη, δεν είναι τόσο μεγάλες στην κοινωνική πρόνοια! Ένα κομμάτι το έχει αναλάβει η “βοήθεια στο σπίτι” του δήμου μας, η οποία φροντίζει κάποια άτομα στη περιοχή μας που θέλουν βοήθεια, ηλικιωμένους κυρίως, σε θέματα καθαριότητας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Ένα άλλο κομμάτι το έχουμε αναλάβει εμείς, επειδή έχουμε τη δυσκολία με το γιατρό, αλλά και η εκκλησία προσπαθεί πολύ και βρίσκεται δίπλα στο κόσμο, έτσι με αυτή τη συνεργασία, με αυτόν τον τρόπο, έχουμε καταφέρει και έχουμε μειώσει πάρα πολύ αυτά τα προβλήματα.

Εσείς σαν πρόεδρος, τι μπορείτε να υποσχεθείτε στους ανθρώπους που σας ψήφισαν… που σας στηρίζουν… που είναι κοντά σας. Τι μήνυμα θα τους στείλετε, ούτως ώστε να βοηθήσουν περισσότερο, να είναι πιο κοντά στα πράγματα.

Εμείς προσπαθούμε για το μέλλον, το τώρα το ζούμε αυτή τη στιγμή, προσπαθούμε να προλάβουμε και να προνοήσουμε μελλοντικά γεγονότα στα οποία θα είμαστε εκεί όλοι παρόντες. Αυτό που θέλω είναι να έχουμε ομόνοια, γιατί όταν υπάρχει ομόνοια και μια κοινή πορεία από όλους για το κοινό καλό, θα το πετύχουμε. Με συζητήσεις, πρέπει να βάλουμε τα πράγματα κάτω, να δούμε που μπορούμε να παρέμβουμε και να βοηθήσουμε, κυρίως πρέπει να ξεκινήσουμε από την καθημερινότητά μας, πρέπει να τη φέρουμε σε ένα καλό σημείο και μετά όλα τα υπόλοιπα θα έρθουν σαν σύνολο… τότε μόνο θα έχουμε αποτελέσματα.

Είστε πολύ δυναμικός, δίνετε πολύ χρόνο από τη ζωή σας και από την ενέργειά σας για το Τοπικό Συμβούλιο της Αγίας Γαλήνης, η οικογένειά σας τι λέει για όλα αυτά, είστε παντρεμένος, έχετε παιδάκια;

Ναι είμαι παντρεμένος, έχω και δύο παιδάκια. Βέβαια και στηρίζουν την επιλογή που έκανα στην οικογένειά μου, το είχα συζητήσει εξαρχής με τη σύζυγό μου, γνωρίζουν όλοι ότι αυτό που θα αναλάβω θα το φέρω εις πέρας, πάση θυσία! Άποψή μου είναι ότι όταν αναλαμβάνεις ένα δημόσιο πόστο, πρέπει να αφιερώνεσαι για το διάστημα που σε έχει ορίσει ο κόσμος σε αυτό! Υπάρχει μεγάλη βοήθεια και στήριξη από το σπίτι μου και τους δικούς μου ανθρώπους, χωρίς αυτή θα ήταν πρόβλημα, όμως υπάρχει στήριξη και συνεχίζω.

Να υποθέσω ότι και στις επόμενες εκλογές του Τοπικού, με τη δυναμική που έχετε, θα είστε και πάλι υποψήφιος.

Αυτό είναι άγνωστο, δεν μπορεί κανένας και προσωπικά εγώ δεν μπορώ να προβλέψω μετά από 4 χρόνια τι θα κάνω… πρώτα να είμαστε καλά και να υπάρχει υγεία. Στην πορεία του χρόνου και σύμφωνα με τα αποτελέσματα που θα έρθουν, θα μπορέσω να κρίνω αν θα συνεχίσω ή όχι, δηλαδή θα πρέπει να κάνω πρώτα ταμείο, να δω αν πετύχαμε τα πράγματα που είχαμε σχεδιάσει…να δω αν φτάσαμε στα επίπεδα που θέλαμε… εάν “βγήκε” και η δουλειά που έπρεπε να “βγει” και τότε θα αποφασίσουμε… μελλοντικά.

Με την εμπειρία σας και πέρα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα αυτή τη στιγμή, πως βλέπετε το μέλλον της Αγίας Γαλήνης, τουριστικά, επαγγελματικά, επιχειρηματικά και βέβαια σαν κάτοικος αυτού του χωριού;

Σίγουρα με όλα αυτά τα δυσάρεστα γεγονότα που συμβαίνουν γύρω μας και εγώ προσωπικά πέρασα κάποιες δύσκολες μέρες… με όλα αυτά που συμβαίνουν λοιπόν, πρέπει να σκεφτούμε λίγο περισσότερο… λίγο καλύτερα! Πρέπει να  επαναδραστηριοποιηθούμε, δεν πρέπει να αφήσουμε τίποτα να μας “ρίξει” κάτω. Πρέπει να προσπαθούμε σαν να μην συμβαίνει τίποτα γύρω μας, όπως και να πάει η κατάσταση αυτός ό τόπος έχει πολλά προτερήματα, είναι σε αξιοζήλευτη γεωγραφική θέση, έχει πολύ καλούς ανθρώπους και επαγγελματίες πολύ σωστούς, θα είναι κρίμα να τους αφήσουμε με την προσπάθεια που έχουν κάνει όλα αυτά τα χρόνια και το υψηλό επίπεδο που έχουν καταφέρει να κρατήσουν, χωρίς τη δικιά μας στήριξη. Μέρα και νύχτα εκεί… πρέπει να είμαστε δίπλα τους. Τουλάχιστον, όταν θα αρχίσει να καλυτερεύει η κατάσταση, πρέπει να είμαστε ένα βήμα πιο μπροστά και να ξεκινήσουμε από μια νέα καλή αφετηρία.

Πως είναι η σχέση σας με το Δήμο… σας βοηθάνε, έχετε αυτά που θα έπρεπε στη περιοχή σας;

Ένα παράδοξο, στις εκλογές του Σεπτέμβρη, ήταν ότι πρώτη φόρα που η Αγία Γαλήνη δεν εξέλεξε Δημοτικό Σύμβουλο!

Όμως, παρ’ όλα αυτά είμαι πολύ ευχαριστημένος, διότι σε κανένα Δημοτικό Συμβούλιο δεν πήγαμε κάτι από την Αγία Γαλήνη που να μην εγκριθεί και από τη συμπολίτευση, αλλά και από την αντιπολίτευση και θεωρώ ότι όλη αυτή η στήριξη των Δημοτικών Συμβούλων, των Αντιδημάρχων και του ίδιου του Δήμαρχου είναι πολύ σημαντική, γιατί πιστεύω ότι βλέπουν ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια… ειλικρινά σας μιλάω, πολύ σπάνια έχουμε άρνηση σε κάτι που θα ζητήσουμε!

Ακούγεται έντονα το τελευταίο διάστημα η άποψη, ότι πρέπει να καταργηθούν οι Καλλικρατικοί Δήμοι και να επανέλθουμε σε παλαιότερους καταμερισμούς… επίσης κάπου διάβασα μια δήλωσή σας, πως σας βρίσκει θετικό αυτή η εξέλιξη και ότι σας ενδιαφέρει επίσης να έχετε με το Τυμπάκι και τα νότια παράλια της Μεσαράς μια ενιαία σχέση, ώστε να αναπτύξετε το τουριστικό κυρίως προϊόν σας, τη θάλασσα δηλαδή και τον ήλιο.. πείτε μας την άποψή σας γι’ αυτό το θέμα.

Γεωγραφικά με το Τυμπάκι είμαστε δίπλα, είμαστε στον κόλπο της Μεσαράς… έχουμε απόλυτο συμφέρον από μία συνεργασία.

Ο Δήμος μας τώρα έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή, ξεκινάει από τα όρια του Κόκκινου Πύργου και φτάνει μέχρι το Ροδάκινο…!

Είναι προς το συμφέρον όλων η συνένωση και η ανάπτυξη της τεράστιας σε μέγεθος, αλλά και φυσικής ομορφιάς ακτογραμμής μας.

Σίγουρα είναι μεγάλος ο όγκος δουλειάς που έχει μεταφερθεί στον τωρινό Δήμο Αγίου Βασιλείου, μετά τη συνένωση των 2 δήμων, Λάμπης και Φοίνικα, που τον κάνει και πιο δυσλειτουργικό και ακόμη πιο σίγουρο ότι η Αγία Γαλήνη είναι πλέον πολύ μακριά από πολλές δημόσιες υπηρεσίες και τοπικούς φορείς, είμαστε και λόγω του ανάγλυφου της περιοχής, πιο απομονωμένοι!

Αυτό που με παραξενεύει όμως είναι ότι πρόσφατα, στο χωροταξικό που έγινε με μια κοινή προσπάθεια, από το Τυμπάκι και την περιοχή της Μεσαράς γενικά, διαπιστώσαμε ότι η Αγία Γαλήνη δεν υπήρχε καν στο χάρτη σε επίπεδο ανάπτυξης, τουλάχιστον!

Κάνουμε ήδη κάποιες ενέργειες, ο Δήμαρχος ανταποκρίθηκε άμεσα και έκανε ένσταση.

Είχε δηλαδή η πρόταση τον Πλακιά στο επίπεδο 7, έτσι είναι καταχωρημένος στο χωροταξικό ανάπτυξης - σαν τουριστική περιοχή και η Αγία Γαλήνη είχε μόνο το όνομα, τίποτα άλλο!

Η εξήγηση που μας δόθηκε είναι ότι, ήταν πρώην δήμος και είχε το Σπήλι σαν κέντρο - σαν δημαρχείο στο επίπεδο 6.

Κάναμε ένσταση λοιπόν όπως σας είπα και έγινε η αλλαγή από δίπολο, Πλακιάς - Σπήλι, σε τρίπολο - δηλαδή στα νότια παράλια η Αγία Γαλήνη, ο Πλακιάς και στο κέντρο το Σπήλι. Επίσης, έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες από εμάς, αν όλα πάνε καλά, έχει ξεκινήσει η μελέτη διάνοιξης του παραλιακού δρόμου, από την Αγία Γαλήνη προς τον Κόκκινο Πύργο, τη δουλεύουν αυτή τη στιγμή τη μελέτη και έχουν γίνει ήδη οι μετρήσεις και οι επιμετρήσεις για πεζόδρομο - ποδηλατόδρομο… στην αρχή θα γίνει διάνοιξη 6μέτρων με πλακόστρωτο φωτισμένο και με πρόσβαση στη παραλία.

Το Σεπτέμβριο έχουμε συμφωνήσει με το Δήμαρχο να κατατεθεί η μελέτη, μέχρι τώρα τρέχουν 2 προγράμματα στην Αγία Γαλήνη και οι επιχορηγήσεις αυτές είναι για αναπλάσεις σε οδοστρώματα.

Ο παραλιακός δρόμος για Κόκκινο Πύργο θα μπει στο καινούριο πρόγραμμα που θα ενταχθεί στο Σ.Ε.Σ., … το πολύ καλό στην υπόθεση είναι ότι ο Δήμαρχός μας, ο κ. Γιάννης Ταταράκης, έχει μια πολύ καλή ευχέρεια σε μελέτες και έργα, το έχει αποδείξει και στο παρελθόν.

Ήδη έχει απορροφήσει 3.500.000 €… έχει ανακοινωθεί πρόσφατα και στον Τύπο αυτή του η ικανότητα… το τμήμα μηχανικών του δήμου δουλεύει ασταμάτητα.

Στην Αγία Γαλήνη έχουν δημοπρατηθεί ήδη τα έργα και έχει αναλάβει ο εργολάβος, απλώς μας πρόλαβαν οι εξελίξεις και περιμένουμε να ισορροπήσει λίγο η κατάσταση για να ξεκινήσουμε και πάλι.

Έργα που για πολλά χρόνια φάνταζαν ότι δεν θα γίνουν ποτέ, έχουν ήδη εγκριθεί και προχωράνε. Έχουμε εξασφαλίσει 165.000€ για αναπλάσεις στην Αγία Γαλήνη, όπως φωτισμό και αγροτική οδοποιία.

Και έχουμε και ένα άλλο ακόμα πρόγραμμα, γιατί η Αγία Γαλήνη δεν είναι μόνο τουριστικό μέρος, πρέπει να δουλεύουμε σαν αυτόνομο κομμάτι - σαν μια μονάδα - σαν μια επιχείρηση θα ήταν το πιο ιδανικό και φροντίζουμε και περιφερειακά  τους ανθρώπους που ασχολούνται με τη γεωργία με τη κτηνοτροφία, είναι σημαντικό κομμάτι και μπορεί να βοηθήσει πολύ την Αγία Γαλήνη, οπότε φροντίζουμε από την άρδευση μέχρι τις καλλιέργειες… τα πάντα, είμαστε εκεί για να δίνουμε όποια βοήθεια μπορούμε.

Οι κάτοικοι μεταξύ τους, δηλαδή ο αγροτικός και ο κτηνοτροφικός τομέας συνεργάζονται με τον τουριστικό τομέα; Αγοράζουν προϊόντα απευθείας από τους ίδιους τους παραγωγούς;

Ναι, υπάρχει μια πολύ καλή σχέση, αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι το τουριστικό κομμάτι πολλές φορές είναι παράλληλα αγροτικό ή κτηνοτροφικό - είναι και μεικτό - δηλαδή οι ίδιοι άνθρωποι που ασχολούνται με το τουρισμό, ασχολούνται παράλληλα με τη γεωργία/κτηνοτροφία, αλλά υπάρχουν και συγχωριανοί μας που ασχολούνται αποκλειστικά με τη γεωργία, την κτηνοτροφία ή τον τουρισμό, υπάρχει όμως μια πολύ καλή σχέση μεταξύ των επαγγελματιών, όλων των κλάδων.

Έχετε και ένα κομμάτι των κατοίκων που ασχολείται με την αλιεία και υπάρχουν μεγαλούτσικα αλιευτικά απ’ ότι βλέπω…

Υπάρχει ακόμη αντικείμενο προς την αλιεία, τα τελευταία χρόνια υπάρχει υπεραλίευση και οι ψαράδες απομακρύνονται αρκετά, δηλαδή φτάνουν μέχρι και τη Γαύδο προκειμένου να ψαρέψουν, αλλά ευτυχώς υπάρχει εσωτερική κατανάλωση στην Αγία Γαλήνη και έτσι δεν πάει χαμένος ο κόπος τους.

Έχετε κάτι που θέλετε να συμπληρώσετε… να στείλετε κάποιο μήνυμα στους συγχωριανούς σας ή στη κεντρική δημοτική εξουσία, κάποια σκέψη σας που θα θέλατε να πραγματοποιηθεί… ένα όνειρό σας για τον τόπο σας;

Εδώ στην Αγία Γαλήνη, σαν μια κοινότητα που είμαστε, πρέπει να έχουμε ομοψυχία – σύμπνοια, γιατί τότε μόνο, όταν είναι ενωμένος ένας τόπος, τότε μόνο μπορεί να ακουστεί η φωνή του δυνατότερα και να διεκδικήσει περισσότερα... τότε μόνο θα σκύψουν οι απ’ έξω, η κεντρική πολιτική σκηνή και όλοι οι υπεύθυνοι που ασχολούνται με την αξιοποίηση και την ανάπτυξη ενός τόπου… έτσι μόνο θα υπάρξει πραγματικά βοήθεια και θα αξιοποιηθεί αυτό το μέρος προς το συμφέρον όλων!

Εσείς είσαστε όμως ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των κατοίκων, με τα προβλήματά τους και τις απαιτήσεις τους και της κεντρικής εξουσίας...

Αυτό που φροντίζω είναι να ακούω τους πάντες και τα πάντα, να αξιολογώ τα προβλήματα και να δίνω λύσεις, κοιτάζω ακόμη να δίνουμε την καλύτερη εικόνα και στους πιο έξω από την τοπική κοινωνία μας ανθρώπους, κοιτάζω επίσης πως θα ανταποκριθούμε καλύτερα στις ανάγκες του τόπου μας.

Είναι πολύ σημαντικό να ακούει κάποιος από τα παιδιά του δημοτικού σχολείου μέχρι και τον πιο ηλικιωμένο σε έναν τόπο, γιατί οι ανάγκες είναι διαφορετικές και εμείς θέλουμε να κάνουμε το καλύτερο για όλους...

Ευχαριστούμε πολύ… Καλή τουριστική σαιζόν και υγεία!

 

mesaralive.gr  11 July, 2015 ΠΡΟΣΩΠΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα