Απορρίφθηκε με 153 “όχι” η πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ κατά της κυβέρνησης

  17 June, 2018 ΚΟΣΜΟΣ
Απορρίφθηκε με 153 “όχι” η πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ κατά της κυβέρνησης

Διεγράφη ο Δημήτρης Καμμένος από τους ΑΝΕΛ

Απορρίφθηκε με 153 "όχι" η πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ κατά της κυβέρνησης.

Συνολικά, ψήφισαν 280 βουλευτές. Υπέρ ψήφισαν 127 βουλευτές, ενώ κατά ψήφισαν 153 βουλευτές.

Απείχαν οι 15 βουλευτές του ΚΚΕ, που αποχώρησαν από τη διαδικασία, ένας βουλευτής της ΧΑ και οι ανεξάρτητοι Κατερίνα Παπακώστα, Χάρης Θεοχάρης, Νίκος Νικολόπουλος και Κώστας Μπαρμπαρούσης. 

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Κατσιαντώνης ψήφισε «ναι», συντασσόμενος με την άποψη της ΝΔ.

Ο βουλευτής Δημήτρης Καμμένος καταψήφισε την κυβέρνηση ψηφίζοντας «ναι» στην πρόταση δυσπιστίας. Αμέσως μετά τη διαφοροποίηση του βουλευτή του, ο Πάνος Καμμένος με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής δήλωσε ότι «ο βουλευτής Δημήτρης Καμμένος του Κωνσταντίνου δεν ανήκει πλέον στην ΚΟ των ΑΝΕΛ». 

Είχε προηγηθεί σκληρή κόντρα μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη με βαρύτατους χαρακτηρισμούς ενώ όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη συμφωνία που προωθεί η κυβέρνηση για το Σκοπιανό.

Tί είπε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα 

Αυτές οι ημέρες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ιστορικές δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στις εξελίξεις στην οικονομία και τη συμφωνία για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. 

Μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας και σε ό,τι αφορά το Σκοπιανό, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για συμφωνία που κάθε Έλληνας Πρωθυπουργός θα ήθελε να έχει στο τραπέζι, τονίζοντας πως δεν περιλαμβάνει αναφορά σε «Μακεδονικό» έθνος ή εθνότητα. Εξαπέλυσε παράλληλα βολές στον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως μέσα σε λίγες μέρες υπήρξαν θετικές εξελίξεις που η χώρα περίμενε για χρόνια. «Σφραγίστηκε το πέρασμα της Ελλάδας από μια εποχή οικονομικής καχεξίας και διεθνούς απομόνωσης, στην εποχή της δυναμικής οικονομικής ανάκαμψης και της ισχυροποίησης της διεθνούς της θέσης. Η χώρα συμφώνησε με την ΠΓΔΜ για την οριστική επίλυση μιας διένεξης που κρατά τρεις δεκαετίες. Η Ελλάδα, διαφυλάττοντας τα εθνικά της συμφέροντα και την Ιστορία της, πρόσθεσε ακόμη ένα σύμμαχο στα Βαλκάνια».

Όπως είπε, «ο ιστορικός του μέλλοντος θα δυσκολευτεί να κατανοήσει γιατί σε μια τόσο θετική συγκυρία για τη χώρα, η Ν.Δ. επέλεξε να επιχειρήσει να ρίξει την κυβέρνηση. Κάνοντας μάλιστα χρήση της ισχυρότερου θεσμικού της όπλου, την πρόταση μομφής».

Απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επεσήμανε ότι «μας είπατε πως με αυτήν τη συμφωνία επιχειρούμε να διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς. Την ίδια ώρα Ιβανόφ, Γκρουεφκσι κ.α. λένε τα ίδια για τη δική τους πλευρά. Δεν μπορεί να ισχύουν και τα δύο».

Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για ανεύθυνη στάση της Ν.Δ., σημειώνοντας πως άνοιξε το «κουτί της Πανδώρας». «Με πανομοιότυπες τοποθετήσεις με τους εθνικιστές του VMRO, περί “ανεπίτρεπτης εθνικής υποχώρησης και μειοδοσίας”, νομιμοποίησαν τον εμπρηστικό εθνικιστικό λόγο στη χώρα μας», πρόσθεσε.

«Έχετε ακέραια την ευθύνη κ. Μητσοτάκη, που ως όμηρος της ακροδεξιάς πτέρυγας του κόμματός σας, ανοίγετε την κερκόπορτα στον εθνικιστικό εσμό της Χρυσής Αυγής, στους υμνητές της Χούντας και των ναζί, να έρχονται στο κοινοβούλιο και να παρακινούν σε κατάλυση του πολιτεύματος», συνέχισε ο Πρτωθυπουργός.

Μιλώντας για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, είπε πως «κάθε Έλληνας πρωθυπουργός, ομολογώ, θα ήθελε να την έχει στο τραπέζι. Γιατί δεν περιλαμβάνει μόνο τη σύνθετη ονομασία erga omnes, αλλά και τη συνταγματική αλλαγή ως προϋπόθεση». Τόνισε πως «δεν βλέπω πουθενά στη συμφωνία να υπάρχει "Μακεδονικό" έθνος ή εθνότητα και σε κανένα σημείο της συμφωνίας δεν αναγνωρίζεται "Μακεδονικό" έθνος».

Ανέφερε εξάλλου ότι «η ψυχή μας δεν είναι ο γεωγραφικός προσδιορισμός, αλλά τα σύμβολά μας, τα ιστορικά μας πρόσωπα και πλέον υπάρχει ρητή και σαφής αναγνώριση της ελληνικότητας της Μακεδονίας μέσω των συμβόλων κ της ιστορίας μας». Τόνισε ότι στο άρθρο 7 υπάρχει απόλυτη διαφοροποίηση από την αρχαία μακεδονική κληρονομιά, τα ιστορικά σύμβολα και πρόσωπα.

Για τη γλώσσα, είπε ότι «όπως ρητά αναφέρεται στη συμφωνία, η “Μακεδονική” γλώσσα, αναγνωρισμένη διεθνώς ήδη από τη Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ το 1977, αναγνωρίζεται τώρα ως νοτιοσλαβική. Μια γλώσσα που δεν έχει καμία σχέση με την ιστορική κληρονομιά της Αρχαίας Μακεδονίας».

Εκτοξεύοντας εκ νέου βέλη στη Ν.Δ., τόνισε πως «το πρόβλημά σας είναι ότι έχουμε συμφωνία και ότι είναι καλή. Άλλοι γιατί δεν θέλατε καμία συμφωνία κι άλλοι γιατί θέλατε, όχι όμως από αυτήν την κυβέρνηση».

 


cretalive.gr

 

  17 June, 2018 ΚΟΣΜΟΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα