Αρνίσιοι κεφτέδες με πικάντικη σάλτσα ντομάτας με αυγά

gastronomos.gr  02 September, 2020 ΑΡΘΡΑ
Αρνίσιοι κεφτέδες με πικάντικη σάλτσα ντομάτας με αυγά

Μια από τις 32 μερακλίδικες συνταγές για κεφτέδες

Υλικά

Για τα κεφτεδάκια
500 γρ. κιμάς αρνίσιος από μπούτι ή σπάλα
1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
3 κουτ. σούπας μαϊντανός, ψιλοκομμένος
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1/3 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν (ή άλλο καυτερό κόκκινο πιπέρι)
50 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για την πικάντικη σάλτσα ντομάτας
400 γρ. ώριμες ντομάτες, τριμμένες
2 ξερά κρεμμύδια, μέτρια, ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
1 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
1/2 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
1/3 μάτσο μαϊντανός ψιλοκομμένος
1/3 μάτσο φρέσκος κόλιανδρος, ψιλοκομμένος (αν δεν τον προτιμάμε, αυξάνουμε την ποσότητα του μαϊντανού)
4 αυγά
40 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Κεφτέδες: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια και ζυμώνουμε για 4-5 λεπτά. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες, να σφίξει το μείγμα, ώστε να μπορέσουμε να το πλάσουμε. Πλάθουμε στρογγυλούς κεφτέδες, σαν χοντρά καρύδια. Ζεσταίνουμε περίπου 3 εκ. ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, σε δυνατή φωτιά. Μόλις το λάδι κάψει, τηγανίζουμε τους κεφτέδες σε δόσεις, χωρίς να τους αλευρώσουμε, για 2-3 λεπτά περίπου η κάθε δόση, γυρίζοντάς τους τακτικά, για να ροδίσουν ομοιόμορφα. Βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τους στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Σάλτσα: Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το σκόρδο για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνουμε τις ντομάτες, τα μπαχαρικά και 400 ml νερό. Αφήνουμε να πάρει μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Ρίχνουμε τους κεφτέδες, σείουμε την κατσαρόλα ώστε να καλυφθούν από τη σάλτσα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 6-8 λεπτά. Σπάμε προσεκτικά τα αυγά σε μάτια, μέσα στη σάλτσα, και σκεπάζουμε με το καπάκι. Μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να σφίξει το ασπράδι και ο κρόκος να γίνει μελάτος. Αποσύρουμε από τη φωτιά, πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο και τα φρέσκα μυρωδικά και σερβίρουμε.

Στο ποτήρι: Ένα δροσερό ροζέ από Ξινόμαυρο.

 

gastronomos.gr  02 September, 2020 ΑΡΘΡΑ