Αυξάνεται το διεθνές εμπόριο ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών, αλλά με χαμηλές τιμές παραγωγού

  04 June, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Αυξάνεται το διεθνές εμπόριο ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών, αλλά με χαμηλές τιμές παραγωγού

Αυξημένο εμφανίζεται το διεθνές εμπόριο ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών κατά τους πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος καλλιεργητικού έτους, δηλαδή από τον Σεπτέμβριο του 2018 έως τον Φεβρουάριο του 2019. Όμως, όσον αφορά τις τιμές παραγωγού ελαιολάδου παρουσιάζουν μείωση, που στην Ελλάδα είναι της τάξης του 10%.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου, που εκδόθηκε τον Μάιο, τα συγκεντρωτικά στοιχεία έχουν ως εξής:

Κατά τους πρώτους πέντε μήνες του τρέχοντος καλλιεργητικού έτους, από τον προηγούμενο Οκτώβριο έως τον Φεβρουάριο του 2019, έχουμε αύξηση 21% στην Αυστραλία, 19% στην Ιαπωνία, 19% στη Ρωσία, 17% στις Ηνωμένες Πολιτείες, 15% στη Βραζιλία και 7% στον Καναδά. Στην Κίνα, οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 4% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου καλλιεργητικού έτους.
Όσον αφορά την ΕΕ, οι ενδοκοινοτικές αποκτήσεις και οι εισαγωγές εκτός ΕΕ αυξήθηκαν κατά 3% τους πρώτους τέσσερις μήνες του τρέχοντος έτους συγκομιδής σε σύγκριση με την ίδια περίοδο των προηγούμενων συγκομιδών.
Οι διεθνείς συναλλαγές για τις επιτραπέζιες ελιές, κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους συγκομιδής 2018/19 1 (Σεπτέμβριος 2018 - Φεβρουάριος 2019) παρουσιάζουν αυξήσεις στην Αυστραλία (12%), στην Βραζιλία (10%), στις Ηνωμένες Πολιτείες (5%) και στον Καναδά (2%), σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους συγκομιδής.
Όσον αφορά την ΕΕ, οι ενδοκοινοτικές αποκτήσεις και οι εισαγωγές εκτός ΕΕ αυξήθηκαν κατά 5% τους πρώτους πέντε μήνες του τρέχοντος έτους συγκομιδής (Σεπτέμβριος - Ιανουάριος) σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους συγκομιδής.

Όσον αφορά τις τιμές παραγωγού για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο έχουμε τα εξής:

Οι τιμές στην Ισπανία την τρίτη εβδομάδα του Απριλίου διαμορφώθηκαν σε  2,39€ / kg, ήτοι μείωση κατά 21% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.
Οι τιμές στην Ιταλία σημείωσαν ανοδική πορεία από τα τέλη Μαΐου του περασμένου έτους και έφθασαν τα 6,00 € / kg τη δεύτερη εβδομάδα του Απριλίου 2019, δηλαδή αύξηση 48% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.
Οι τιμές στην Ελλάδα κατά την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου 2019 διαμορφώθηκαν σε 2,68 € / kg, δηλαδή μείωση κατά 10% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους καλλιέργειας.
Οι τιμές στην Τυνησία παρέμειναν σταθερές τις τελευταίες εβδομάδες του Ιουνίου 2018, φθάνοντας στα 3,43 € / kg, δηλαδή μείωση 18% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους συγκομιδής.

 

  04 June, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ