Αύξηση κατά 150% της ζήτησης για πετρέλαιο θέρμανσης, λόγω κακοκαιρίας!

mesaralive  19 February, 2015 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
Αύξηση κατά 150% της ζήτησης για πετρέλαιο θέρμανσης, λόγω κακοκαιρίας!

Κακοκαιρία και χαμηλές τιμές έχουν οδηγήσει σε σημαντική ανάκαμψη την αγορά του πετρελαίου θέρμανσης όχι όμως και των καυσίμων κίνησης (βενζίνη και ντίζελ) όπου η ζήτηση δεν φαίνεται να επηρεάζεται από τη σημαντική πτώση των τιμών.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς πετρελαιοειδών, τις πρώτες 12 ημέρες του Ιανουαρίου η ζήτηση του πετρελαίου θέρμανσης κινείται με ρυθμό αύξησης 150%, εξέλιξη που χαρακτηρίζεται καθαρά συγκυριακή και αποδίδεται στον συνδυασμό του βαρέως χειμώνα και των χαμηλών τιμών. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, στις 9 Ιανουαρίου η μέση τιμή πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώθηκε στα 89,1 λεπτά το λίτρο και για τους δικαιούχους του επιδόματος στα 54 λεπτά το λίτρο, ενώ χθες με βάση ανεπίσημα στοιχεία της αγοράς, η τιμή υποχώρησε περίπου στα 80 λεπτά το λίτρο και για τους δικαιούχους του επιδόματος γύρω στα 47 λεπτά το λίτρο.

Η περαιτέρω υποχώρηση της τιμής του αργού στη διεθνή αγορά προεξοφλεί ακόμη χαμηλότερες τιμές στο σύνολο των υγρών καυσίμων στην εγχώρια αγορά. Ωστόσο ο κλάδος αναμένει επιβράδυνση της ζήτησης στο πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς εκτιμά ότι ο μεγαλύτερος αριθμός δικαιούχων του επιδόματος έχει καλύψει το προβλεπόμενο «πλαφόν» και άρα θα περιορίσει τη χρήση του καυσίμου ακόμη και εάν συνεχιστεί η κακοκαιρία. Μέχρι στιγμής, συνολικά οι αιτούντες επίδομα θέρμανσης αγγίζουν το 1.000.000, ενώ σύμφωνα με δηλώσεις αρμοδίων στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, την Παρασκευή 16 Ιανουαρίου θα πιστωθεί το επίδομα στους λογαριασμούς των περίπου 200.000 αιτούντων, δικαιούχων της τρίτης καταβολής.

Σε αντίθεση πάντως με το πετρέλαιο θέρμανσης η ζήτηση στη βενζίνη έχει περιοριστεί παρά την ιδιαίτερα σημαντική μείωση των τιμών. Η κατανάλωση της βενζίνης τον Δεκέμβριο αλλά και το πρώτο δωδεκαήμερο του Ιανουαρίου, σύμφωνα με την αγορά, έχει επιστρέψει στο -5% από το -2% το δίμηνο Αυγούστου - Σεπτεμβρίου. Μικρή ανάκαμψη της ζήτησης παρατηρείται τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου στο πετρέλαιο κίνησης που κινείται με ρυθμό περίπου 8%-10%. Η τιμή της βενζίνης με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης διαμορφώθηκε στις 9 Ιανουαρίου στα 1,398 ευρώ το λίτρο, ενώ χθες υποχώρησε στα 1,32 ευρώ το λίτρο. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πάντως, στις 5/1/2014 η τιμή της αμόλυβδης στην Ελλάδα ήταν η 3η ακριβότερη μεταξύ των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε. και στην κατάταξη με βάση τις τιμές προ φόρων η 11η ακριβότερη. Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ήταν την ίδια ημερομηνία η 8η ακριβότερη μεταξύ των 28 κρατών-μελών και η προ φόρων τιμή η 12η ακριβότερη.

ΠΗΓΗ:ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 

mesaralive  19 February, 2015 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα