Αύξηση στην αγορά ακινητων στην Κρήτη

voucherergasia.gr  08 January, 2020 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Αύξηση στην αγορά ακινητων στην Κρήτη

Σε σταυρόλεξο για δύσκολους λύτες έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια η αγορά - ενοικίαση ακινήτων. Τα νέα οικονομικά δεδομενα και η παγιωμένη οικονομική κατάσταση των τελευταίων 8-9 ετών, σε συνδυασμό με το... σεισμό που έφερε στις ζωές μας το Airbnb σε πρώτο χρονο, αλλά και η διείσδυση της Golden Visa, έχουν φέρει μια... ανισσοροπία.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που απο τον Απρίλιο του 2019 με εντολή του επικεφαλής της ΑΑΔΕ, έμπαιναν στο στόχαστρο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων πωλήσεις και μισθώσεις ακινήτων που σχετίζονται με Airbnb και Golden Visa, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν αποδόθηκαν οι αναλογούντες φόροι.

Οι επιπτώσεις από την έκρηξη αυτή που έφερε για παράδειγμα η metasearch πλατφόρμα της Airbnb, είναι εμφανής στην καθημερινότητα μας. Υπαρχει μεγάλη δυσκολία στην εύρεση ακινήτου προς ενοικίαση ή πώληση, ειδικά όταν μιλάμε για περιόδους αύξησης του τουριστικού ρεύματος και σε «φυσιολογική» τιμή.

Βέβαια αυτό που επισημαίνεται είναι ότι η αγορά αναπόφευκτα θα έρθει σε μια ισορροπία, μέσα από την αυτορύθμιση που θα έλθει σε αυτά τα συστήματα προσφοράς τουριστικής διαμονής, κάτι που φαίνεται  ήδη από το γεγονός ότι υπαρχει πλέον υπερπληθώρα προσφοράς, σε σημείο που η ζήτηση να μην μπορεί να καλύψει αυτή την ανάγκη.

Μέχρι όμως να γίνει αυτό, οι υποψήφιοι ενοικιαστές «τρέχουν» αναζητώντας την ευκαιρία...

Σε ότι αφορά λοιπον την μεταβολή των τιμών ανά τετραγωνικό για σπίτια προς πώληση, στο Νομό Ηρακλείου στις πωλήσεις ακινήτων έχουμε μια αύξηση της τάξης του 2.4%. Στο Νομό Λασιθίου η αύξηση φτάνει το 5%, στο Νομο Ρεθύμνου το 11% και στο Νομό Χανίων το 1.6%.

Αναλυτικά, στο Ηράκλειο, η τιμή ανά τετραγωνικό το τελευταίο τετράμηνο του 2018 ήταν 1.231 και το 2019 αυξήθηκε στα 1.261 ευρώ, στο Λασίθι από 1.667 ευρώ, το 2019 έκλεισε με 1.750 ευρώ, στο Ρέθυμνο από 1.300 ευρώ ανέβηκε στα 1.444 ευρώ και στα Χανιά, από 1.650 ευρώ ανά τετραγωνικό, η τιμή αυξήθηκε στα 1.676 ευρώ. 

Η αναφορά γίνεται για τις τιμές όπως αυτές διαμορφώθηκαν το 2018 και το 2019.

Γενικά μιλώντας, αυτό που επισημαίνεται απο το spitogatos.gr, μια από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες αναζήτησης ακινήτων προς πώληση ή ενοικίαση, κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου-Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2019, η μέση τιμή για τα σπίτια προς πώληση ήταν υψηλότερη στα Νότια Προάστια, με 2.576€ ανά τετραγωνικό μέτρο και χαμηλότερη στο Κιλκίς με 500€ ανά τετραγωνικό. 

Η μεγαλύτερη αύξηση σε αυτό το τρίμηνο καταγράφηκε στο δήμο Θεσσαλονίκης με +32,1%, ενώ η μεγαλύτερη μείωση στη Βοιωτία με -10,1%. Όσο για τις ενοικιάσεις, η χαμηλότερη τιμή καταγράφεται κι εδώ στο Κιλκίς με 3€/τ.μ. και η υψηλότερη τιμή στη Χαλκιδική με 32,5€/τ.μ.

 

voucherergasia.gr  08 January, 2020 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα