Αυστηρό μήνυμα Βαρθολομαίου προς τα Πατριαρχεία που ... λάμπουν δια της απουσίας τους

mesaralive.gr  21 June, 2016 ΚΟΣΜΟΣ
Αυστηρό μήνυμα Βαρθολομαίου προς τα Πατριαρχεία που ... λάμπουν δια της απουσίας τους

"Όσοι δεν αποδέχθηκαν τις αποφάσεις των Συνόδων, απομονώθηκαν" - Ιερώνυμος: «Τίποτε δεν έχει χαθεί, χρειάζονται αγώνες και θυσίες»

Αυστηρό μήνυμα προς τα Πατριαρχεία που δεν δίνουν το "παρών" στην Πανόρθόδοξη Σύνοδο απηύθυνε, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κατά τηνεναρκτήρια συνεδρίαση της Συνόδου, στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, που ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας.

"Όσοι δεν αποδέχθηκαν τις αποφάσεις των Συνόδων, απομονώθηκαν" τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης. "Μας αιφνιδίασαν δυσαρέστως" ανέφερε ο ίδιος για τη μη συμμετοχή των εκκλησιών της Αντιοχείας, Ρωσίας, Βουλγαρίας και Ρωσίας συμπληρώνοντας πως αυτό έγινε ενώ είχαν αποστείλει τον πλήρη κατάλογο των αντιπροσώπων τους, και είχαν γίνει κρατήσεις σε ξενοδοχεία. "Πλήττοντας την ενότητα ημών, πλήττουμε εαυτούς. Δεν πρέπει να συμπεριφερόμαστε ως Ομοσπονδία εκκλησιών. Είμαστε μια εκκλησία και οι όποιες διαφορές μας λύνονται μόνο εν Συνόδω. Παν πλήγμα της Συνόδου πλήττει την υπόσταση της εκκλησίας μας" είπε χαρακτηριστικά, κατακεραυνώνοντας και την πρακτική της ενημέρωσης την τελευταία στιγμή εκ μέρους των Πατριαρχών Ρωσίας και Αντιοχείας, για την απουσία τους από τη Σύνοδο. 

Όπως ενημέρωσε τους προκαθημένους, ύστερα από αποστολή προσκλήσεων στους τέσσερις προκαθημένους των Εκκλησιών που δεν προσήλθαν στη Σύνοδο, μόνον οι δύο απάντησαν, έστω και με άρνηση, ο πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος και ο Αντιοχείας Ιωάννης.

Οι απαντήσεις των Πατριαρχών Μόσχας και Αντιοχείας

«Μετά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου κωλύομαι να μεταβώ στη Κρήτη» δηλώνει ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος στην απάντηση του προς την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο.

«Απορρούμαι για την πρόσκληση» δηλώνει ο Πατριάρχης Αντιοχείας και προσθέτει «ζητήσαμε την αναβολή της συγκλήσεως προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα».

Διαβάζοντας τα τηλεγραφήματα των δύο Πατριαρχών στα μέλη της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου και παρουσιάζοντας τις προσπάθειες που έγιναν για την σύγκληση της Συνόδου από τις αρχές του αιώνα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος σημείωσε ότι εάν αναβληθεί τότε βρεθούμε«υπόλογοι έναντι του Θεού και της ιστορίας». Εντύπωση προκάλεσε, επίσης, η σημείωση του Πατριάρχη για τις «εγωιστικές τάσεις».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ανέγνωσε το μήνυμά του με αναφορά στην αναγκαιότητα ενότητος των Εκκλησιών και με την επισήμανση επανάληψης της Συνόδου ύστερα από πέντε χρόνια, όπως μάλιστα είπε ο Πατριάρχης Ρουμανίας στο Σαμπεζί.

“Η σύνοδος δεν συνέρχεται για τον εαυτό της αλλά για όλο τον λαό του θεού, για όλον τον κόσμο” τόνισε χαρακτηριστικά ο Οικουμενικός Πατριάρχης, "ο κόσμος αναμένει να ακούσει από το στόμα μας τι λέει η εκκλησία".

Ο Πατριάρχης έκανε μια ιστορική αναδρομή στις προσπάθειες ετών για να συγκληθεί η Οικουμενική σύνοδος. Τρίτος χαιρέτησε ο Πατριάρχης Ιερουσαλήμ, Θεόφιλος και ακολούθησε ο Ειρηναίος, Μητροπολίτης Σερβίας.

Ιερώνυμος: «Τίποτε δεν έχει χαθεί, χρειάζονται αγώνες και θυσίες»

Η Σύνοδος αυτή αγωνίζεται να τονίσει την ανάγκη της ενότητας σε έναν κόσμο διασπασμένο, τόνισε από το βήμα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου Ορθοδόξων Εκκλησιών, στο Κολυμπάρι Χανίων, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι τίποτε δεν έχει χαθεί και επισήμανε πως χρειάζονται αγώνες και θυσίες.

Αμέσως μετά την ομιλία του προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης επικρότησε τη θέση του Ιερωνύμου με αναφορά του στο παρελθόν, όταν και πάλι σε Συνόδους υπήρξαν απουσίες προκαθημένων, οι οποίοι ωστόσο εν συνεχεία προσυπέγραψαν τις αποφάσεις που ελήφθησαν. Εξέφρασε, μάλιστα, την ελπίδα να συμφωνήσουν και να υπογράψουν και εκείνοι που απουσιάζουν.

Αμέσως μετά την ομιλία του προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης επικρότησε τη θέση του Ιερωνύμου με αναφορά του στο παρελθόν, όταν και πάλι σε Συνόδους υπήρξαν απουσίες προκαθημένων, οι οποίοι ωστόσο εν συνεχεία προσυπέγραψαν τις αποφάσεις που ελήφθησαν. Εξέφρασε, μάλιστα, την ελπίδα να συμφωνήσουν και να υπογράψουν και εκείνοι που απουσιάζουν σήμερα.

«Είναι χρήσιμο να διευκρινίσουμε την ταυτότητα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου και αναγκαίο να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχει μια ιδιαιτερότητα, παραμένει αισθητό ένα σημείο της Συνόδου, δεν είμαστε αντίγραφο οικουμενικής συνόδου ούτε είμαστε ένα φαξ, είμαστε κάτι ιδιαίτερο», τόνισε από το βήμα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου που διεξάγεται στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος. Εξέφρασε σε αυτό το πλαίσιο την ελπίδα ότι «και οι απόντες παρακολουθούν και προσεύχονται για τις εργασίες της Συνόδου».

 

cretalive.gr

 

Δείτε επίσης

Σχετικά άρθρα

mesaralive.gr  21 June, 2016 ΚΟΣΜΟΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα