Αυτά ισχύουν για ψώνια και μετακινήσεις με ΙΧ

  01 April, 2021 ΑΡΘΡΑ
Αυτά ισχύουν για ψώνια και μετακινήσεις με ΙΧ

Όλες οι εξηγήσεις για μετακινήσεις, μαγαζιά, εμπορικά, εστίαση

Με αργά και προσεκτικά βήματα η κυβέρνηση προχωρά σε ένα μικρό σταδιακό άνοιγμα δραστηριοτήτων που θα δώσει μία ανάσα ελευθερίας στους πολίτες μετά το παρατεταμένο lockdown, εκτιμώντας ότι δεν μπει σε κίνδυνο η δημόσια υγεία.

Έτσι μετά τη χθεσινή σύσκεψη των λοιμωξιολόγων η κυβέρνηση έλαβε τις αποφάσεις για τη σταδιακή χαλάρωση του lockdown, με τον Νίκο Χαρδαλιά να ανακοινώνει τα νέα μέτρα.

Συγκεκριμένα από τη Δευτέρα 5 Απριλίου ανοίγει το λιανεμπόριο, με ειδικό κωδικό (πιθανότατα με το 13032) και διάρκεια 3 ώρες, με εξαίρεση τα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα τα οποία θα μείνουν κλειστά.

Για τα καταστήματα του λιανεμπορίου θα επιτρέπεται το click away και το click in shop με ραντεβού.

Εντός των καταστημάτων θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 25 τ.μ., με μέγιστο όριο 20 πελάτες κατά περίπτωση.

Παράλληλα, από αυτό το Σάββατο (3/4) και για όλα τα Σαββατοκύριακα θα επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις με όχημα και με τη χρήση του κωδικού 6 για άσκηση σε υπαίθριο χώρο έως 3 άτομα ή μία οικογένεια.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε πως το μέτρο για τα Σαββατοκύριακα είναι πιλοτικό και μπορεί να αρθεί.

Αναλυτικά τι αλλάζει στη ζωή μας από το Σάββατο:

Τι ισχύει για τις διαδημοτικές μετακινήσεις τα Σαββατοκύριακα

Το πρώτο δειλό βήμα για την χαλάρωση του lockdown ξεκινάει από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Η πίεση στο σύστημα Υγείας, ο σταθερά υψηλός αριθμός κρουσμάτων και ο φόβος για εικόνες συνωστισμού στις πλατείες οδήγησαν σε ηπιότερες παρεμβάσεις από το αναμενόμενο, ύστερα και από την εισήγηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

Η κυβέρνηση επέλεξε την άρση του απαγορευτικού, με χρήση του κωδικού 6 και μόνο για άσκηση και έως τρία άτομα ή μία οικογένεια, μόνο για τα σαββατοκύριακα.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στην έκτακτη παρουσία του στην ενημέρωση για τον κοροναϊό ξεκαθάρισε πως το μέτρο είναι πιλοτικό και μπορεί να αρθεί, διευκρινίζοντας τι θα ισχύει και πώς θα μπορούν να γίνουν οι διαδημοτικές μετακινήσεις.

Η χαλάρωση του lockdown και οι μετακινήσεις

Συγκεκριμένα οι μετακινήσεις με όχημα και με SMS στο 13033 με κωδικό 6 θα γίνονται για τη μετάβαση σε υπαίθριο χώρο με σκοπό την άσκηση και μόνο τα Σαββατοκύριακα.

Βαρόμετρο για την συνέχεια θα αποτελέσει το προσεχές σαββατοκύριακο 3 και 4 Απριλίου, καθώς αν παρατηρηθούν εικόνες συνωστισμού σε συγκεκριμένα μέρη και καταστρατήγηση της σχετικής χαλάρωσης θα επανεξεταστεί το μέτρο.

Σε αυτές τις μετακινήσεις επιτρέπονται να βρίσκονται μαζί έως 3 άτομα ή μία οικογένεια.

Η επιτροπή, σύμφωνα με πληροφορίες, απέφυγε να πάρει θέση στο συγκεκριμένο ζήτημα και το πήρε πάνω της η κυβέρνηση λαμβάνοντας υπόψιν την κόπωση των πολιτών.

Επιπλέον, υπάρχει η πεποίθηση ότι η μεταφορά δραστηριοτήτων σε ανοιχτούς χώρους, με τη βοήθεια των καιρικών συνθηκών, είναι πιο ασφαλής σε σχέση με μαζώξεις σε σπίτια και κλειστούς χώρους.

Προσοχή! Οι διαδημοτικές μετακινήσεις θα είναι ελεύθερες μόνο τα Σαββατοκύριακα και εντός νομού.

Πόσα και ποια άτομα επιτρέπονται στο αμάξι;

Πόσα άτομα επιτρέπεται όμως να βρίσκονται στο ίδιο αμάξι;

Σύμφωνα με όσα ισχύουν, στα ΙΧ αυτοκίνητα και τα ταξί επιτρέπεται να επιβαίνουν ο οδηγός και δύο ακόμη επιβάτες.

Η υπέρβαση του συγκεκριμένου ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο στις περιπτώσεις που στο όχημα επιβαίνουν:

ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη ή
άτομο που χρήζει βοήθειας από δεύτερο επιβάτη για τη μετακίνησή του
Εάν υπερβεί κάποιος το παραπάνω όριο επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 300 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική.

Καμία αλλαγή δεν υπάρχει στο ωράριο της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Και τις καθημερινές και τα Σαββατοκύριακα ισχύει από τις 21:00 έως τις 05:00.

«Παράθυρο» Πέτσα για άνοιγμά τους και τις καθημερινές

Παράθυρο» για άνοιγμα των διαδημοτικών μετακινήσεων και τις καθημερινές άφησε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

Μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ, ο κ. Πέτσας σχολίασε τις ανακοινώσεις για χαλάρωση των περιορισμών που έγιναν χθες και αναφέρθηκε ειδικότερα στο θέμα των διαδημοτικών μετακινήσεων που «ξεκλειδώνουν» από αυτό το Σάββατο, αλλά μόνο για τα Σαββατοκύριακα.

Ο κ. Πέτσας έκανε λόγο για πιλοτικό σχέδιο, το οποίο θα δούμε πώς θα δουλέψει. Σε περίπτωση που λειτουργήσει, μπορεί να ισχύσει και για τις καθημερινές.

Αν δεν δημιουργεί πολλά παρατράγουδα θα το επεκτείνουμε και τις καθημερινές, δήλωσε.

Πώς θα κάνουμε τα ψώνια μας από Δευτέρα

Από τη Δευτέρα, 5 Απριλίου, ανοίγουν τα καταστήματα μόνο με ραντεβού και μήνυμα με διάρκεια τριών ωρών στο 13032.

Την ανάγκη τήρησης των μέτρων από Δευτέρα οπότε τίθεται η εφαρμογή του SMS 13032 με την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου επισήμανε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

 Oι κανόνες και οι αρνητικές απαντήσεις στο 13032

«Μπορούμε να στέλνουμε μόνο ένα ημερήσιο μήνυμα και μόνο το ονοματεπώνυμο. Σε δεύτερο μήνυμα θα γυρίζει αρνητική απάντηση» διευκρίνισε ο κ. Σταμπουλίδης.

«Για ψώνια επιτρέπονται διαδημοτικές μετακινήσεις τις καθημερινές, πάντοτε με κλείσιμο ραντεβού τηλεφωνικά ή διαδικτυακά». Ανέφερε όμως τι δεν πρέπει να ξεχνάμε να παίρνουμε στα ραντεβού. «Χρειάζεται ταυτότητα, ή διαβατήριο» δήλωσε. «Στην επιλογή του click away πληρώνουμε με κάρτα, όχι με μετρητά» πρόσθεσε.

«Δεν λειτουργούν τα shops in malls, outlets, εμπορικά κέντρα και εκπτωτικά χωριά» επανέλαβε.

Ο ΓΓ. Εμπορίου δήλωσε ακόμα ότι από την 1ην Ιουλίου 2020 μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκαν 8.000.696 έλεγχοι και έχουν επιβληθεί πάνω από 60 εκατ. πρόστιμα. «Ο στόχος δεν είναι οικονομικός, είναι προς συμμόρφωση προς παρότρυνση να τηρηθούν τα μέτρα» τόνισε.

Όπως επισήμανε όποτε λειτούργησαν εν μέσω πανδημίας, «οι επιχειρήσεις επέδειξαν πειθαρχία στην τήρηση των κανόνων, γι’ αυτό και δεν είχαμε και συνωστισμούς μέσα στα καταστήματα».

Ερωτηθείς για τα self test και αν θα γίνουν υποχρεωτικά για τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις ο ΓΓ. Εμπορίου δήλωσε ότι υπάρχουν εισηγήσεις των ειδικών, και θα αποτυπωθεί τις επόμενες μέρες, ίσως και σήμερα, με ποιο τρόπο θα αξιοποιούν οι επιχειρήσεις τη δυνατότητα αυτή. 

Ευελιξία στις μετακινήσεις και ψώνια

Με το SMS στο 13032 και μόνο με ραντεβού θα επιτρέπεται από Δευτέρα, 5 Απριλίου, το click away ( παραλαβή εκτός με ραντεβού) αλλά και το click in shop στα καταστήματα (πώληση εντός του μαγαζιού με ραντεβού) αλλά όχι στα εμπορικά κέντρα και τα mall. Θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 25 τ.μ. με μέγιστο όριο 20 πελάτες κατά περίπτωση. Στα καταστήματα οι πολίτες θα πρέπει να φορούν τις απαραίτητες μάσκες και να τηρούν τις ασφαλείς αποστάσεις και τους κανόνες υγιεινής.
Από το Σάββατο 3 Απριλίου και μόνο για τα Σαββατοκύριακα, επιτρέπεται η μετακίνηση από δήμο σε δήμο με SMS στο 13033 με κωδικό 6, για τρία άτομα ή ανά οικογένεια, με τη χρήση αυτοκινήτου ή μηχανής.
Η μετακίνηση από δήμο σε δήμο θα επιτρέπεται και για το λιανεμπόριο, όπως ακριβώς ισχύει ήδη και για τα κομμωτήρια και για τα κέντρα αισθητικής.

Γεωργιάδης: Τι θα πρέπει να έχουμε μαζί μας όταν πάμε για ψώνια – Διευκρινίσεις

Τον τρόπο με τον οποία θα κάνουμε από τη Δευτέρα 5 Απριλίου τα ψώνια μας, μετά την απόφαση για άνοιγμα του λιανεμπορίου, εξήγησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

«Και για τα ψώνια από εμπορικά καταστήματα μπορεί κάποιος να μετακινηθεί από Δήμο σε Δήμο. Θα κλείνει ραντεβού ο καταναλωτής με το κατάστημα. Ο καταναλωτής μπορεί να μένει στην Κηφισιά και το κατάστημα να είναι στην Γλυφάδα. Με το 13032 θα έχεις ένα SMS στο κινητό σου, που σου επιτρέπει να κάνεις αυτήν την συναλλαγή, πάντοτε με τήρηση των μέτρων για τον αριθμό πελατών στο κατάστημα. Αν έχεις και δεύτερο και τρίτο και τέταρτο και πέμπτο ραντεβού για ψώνια, θα μπορείς να το κάνεις, μέσα στις τρεις ώρες που δίνει περιθώριο το sms στο 13032» είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Ο κ. Γεωργιάδης διευκρίνισε πως «όταν κλείνεις ραντεβού θα πρέπει να έχεις απαντητικό SMS ή mail από το κατάστημα, ως επιβεβαίωση για το ραντεβού, ώστε να μπορεί να γίνει ο έλεγχος, ενώ δεν θα μπορείς να στείλεις δεύτερο SMS για ψώνια, μέσα στην ημέρα». 

«Αυτό ισχύει για όλες τις περιοχές που είναι σε «βαθύ κόκκινο». Το 13032 έχει φτιαχτεί για την λιανική πώληση. Αντιλαμβανόμαστε ότι το λιανικό εμπόριο αντιμετώπιζε πολύ μεγάλη πίεση μετά από τόσο καιρό που ήταν κλειστό. Το άνοιγμα αφορά όλα τα καταστήματα, εκτός από αυτά σε mall και τα πολυκαταστήματα. Εάν η πρώτη εβδομάδα εξελιχθεί καλά, θα μπορούσαν να ανοίξουν και αυτά την επόμενη εβδομάδα».

Ο υπουργός έκανε έκκληση στους πολίτες. «Εάν κάποιος θέλει να παραβιάσει τα μέτρα, όση Αστυνομία και να έχεις, μπορεί να το κάνει. Δεν μπορείς να αστυνομεύσεις πέντε εκατομμύρια ανθρώπους στο Λεκανοπέδιο Αττικής. Πρέπει να μην σπαταλήσουμε την ευκαιρία. Θα είναι κρίμα να έχουμε πισωγύρισμα. Εμείς θέλουμε να μην ξανακλείσει το λιανεμπόριο, θέλουμε να ανοίγει σταδιακά το λιανικό εμπόριο» είπε.

 

  01 April, 2021 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα