Βιολογική γεωργία: 31+1 ερωτήσεις στο παρά πέντε της έναρξης

  11 February, 2022 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Βιολογική γεωργία: 31+1 ερωτήσεις στο παρά πέντε της έναρξης

Σε λίγες μέρες και συγκεκριμένα στις 16 Φεβρουαρίου 2022 θα μπορούν οι υποψήφιοι δικαιούχοι να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο Μέτρο 11 για την «Βιολογική Γεωργία».

Όμως με την δημοσίευση της σχετικής πρόσκλησης δημιουργήθηκαν σειρά ερωτηματικών από τους δικαιούχους, οι οποίοι και υπέβαλλαν τις σχετικές απορίες ζητώντας διευκρινίσεις για τις λεπτομέρειες αλλά και τους όρους συμμετοχής στο πρόγραμμα των βιολογικών, τον τρόπο που θα γίνουν οι πληρωμές, για τα προϊόντα και τις δράσεις που εντάσσονται, καθώς και τα δικαιολογητικά που θα χρειαστούν.

Η διαχειριστική αρχή συνέλεξε όλα τα ερωτήματα και δημοσίευσε τις απαντήσεις σε αυτά.

Δείτε αναλυτικά όλα και τα 32 Ερωτήματα – Απαντήσεις σχετικά με το πρόγραμμα των βιολογικών ΕΔΩ

Να σημειωθεί ότι η δημόσια δαπάνη της πρόσκλησης ανέρχεται σε 490 εκατ. ευρώ και αφορά στη στήριξη:

Επιλέξιμων αροτραίων καλλιεργειών, 116 εκατ. ευρώ.
Επιλέξιμων μόνιμων καλλιεργειών, κηπευτικών, αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, 210 εκατ. ευρώ.
Επιλέξιμων εκτροφών βοοειδών και αιγοπροβάτων, 130 εκατ. ευρώ.
Επιλέξιμων κατεχόμενων κυψελών και παραφυάδων, 34 εκατ. ευρώ.

Οι ενισχύσεις χορηγούνται ετησίως, ανά εκτάριο γεωργικής έκτασης ή ανά αριθμό κατεχόμενων κυψελών/παραφυάδων, για την περίπτωση των μελισσοσμηνών, για να αποζημιώνουν τους δικαιούχους για και το διαφυγόν εισόδημα και τις πρόσθετες δαπάνες ως αποτέλεσμα των δεσμεύσεων που ανελήφθησαν.

Κάθε υποψήφιος μπορεί να υποβάλει αίτηση στήριξης σε όσες δράσεις του Μέτρου 11 επιθυμεί.

Επίσης, στο νέο πρόγραμμα επιλέξιμες είναι 49 αροτραίες και δενδρώδεις καλλιέργειες καθώς και 4 εκτροφές. Για πρώτη φορά εντάσσονται και τα μελίσσια.

Να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά ως επιλέξιμες είναι οι ροδιές, τα ακτινίδια, οι συκιές, οι μικρόκαρπες/δάσους (goji berry, blueberry, raspberry κ.α.) καθώς και μια πλειάδα κηπευτικών όπως ενδεικτικά ντομάτα, αγγούρι, φασολάκια μελιτζάνα, πιπεριά, καρπούζι και πεπόνι. Επιπρόσθετα περιλαμβάνονται – όλες οι καλλιέργειες οι οποίες είχαν ενταχθεί στην 1η πρόσκληση του μέτρου και δεν είχαν συμπεριληφθεί στην 3η, ενώ για πρώτη φορά σε πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας εντάσσονται τα μελίσσια.

Επιλέξιμες καλλιέργειες

Οι επιλέξιμες καλλιέργειες είναι:

Αροτραίες: Κτηνοτροφικό και βρώσιμο καλαμπόκι, Χειμερινά σιτηρά, Ρύζι, Μηδική, Κτηνοτροφικά Ψυχανθή, Όσπρια, Βαμβάκι, Λινάρι, Ελαιοκράμβη, Ηλίανθος, Σόργο, Αρωματικά φυτά, Καπνός

Πολυετείς-δενδρώδεις-θάμνοι: Ελιές, Σταφίδες, Επιτραπέζια σταφύλια, Σταφύλια οινοποιήσιμα, Μηλοειδή, Πυρηνόκαρπα, Εσπεριδοειδή, Ρόδι, Ακτινίδιο, Σύκο, Μικρόκαρπες/∆άσους (goji berry, blueberry, raspberry κ.α.), Αβοκάντο, Ακρόδρυα.

Κηπευτικά: Φυλλώδη Λαχανικά, Σταυρανθή/Βολβώδη/Καρότο, Πατάτα, Αγκινάρα, Φασολάκια υπαίθρια και θερμοκηπίου, Φασολάκια θερμοκηπίου, Αρακάς (χλωρός), Κουκιά (χλωρά), Μπάμια (λοβός), Καρπούζι υπαίθριο, Καρπούζι θερμοκηπίου, Πεπόνι υπαίθριο και θερμοκηπίου, φράουλα υπαίθρια και θερμοκηπίου, Αγγούρι υπαίθριο και θερμοκηπίου, Γλυκοπατάτα, Τομάτα υπαίθρια και θερμοκηπίου, Αρωματικά κουζίνας (Μάραθος, Άνηθος, Σέλινο, Μαϊντανός, Ρίγανη κ.λπ.), Άγρια Λαχανευόμενα (Ραδίκι, Σέσκουλο, Βλίτα, Σπανάκι, Σταμναγκάθι κ.λπ.), Πιπεριά υπαίθρια και θερμοκηπίου, Μελιτζάνα υπαίθρια και θερμοκηπίου.

 

  11 February, 2022 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ