“Βράζει” ο αγροτοκτηνοτροφικός κόσμος της Κρήτης

neakriti.gr  30 January, 2021 ΑΡΘΡΑ
“Βράζει” ο αγροτοκτηνοτροφικός κόσμος της Κρήτης

«Βρείτε λύσεις, αλλιώς θα βγούμε στους δρόμους»

Σε τηλεδιάσκεψη, για να συζητήσουν τα σοβαρά προβλήματα επιβίωσης του κλάδου τους, προχωρούν άμεσα οι πρόεδροι των κτηνοτροφικών συλλόγων της Κρήτης, που μέσω της εφημερίδας μας στέλνουν προς τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό, σαφές μήνυμα κινητοποιήσεων, σε περίπτωση που δεν τους δεχτεί ή δεν τους δώσει απαντήσεις για μια σειρά αιτημάτων τους.

Την ίδια ώρα, έντονος προβληματισμός αναπτύσσεται και στον χώρο των γεωργών, με την Ομάδα Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης να βάζει “στο τραπέζι” ζητήματα ελαιολάδου, σταφίδας, αγροτικών χρεών, κόστους πετρελαίου κ.λπ., ενώ βρίσκεται και σε διαδικασία πιέσεων προς την Αθήνα προκειμένου να έχει ανάλογες συναντήσεις με τον νέο υπουργό.

Αναλυτικότερα, από την πλευρά των κτηνοτρόφων, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου, Γρύλλος Παπαδάκης, περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί για τον κτηνοτροφικό κόσμο του νησιού, με το κόστος παραγωγής να είναι και πάλι το σημαντικότερο “αγκάθι” για την επιβίωση του κλάδου. «Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά. Και το κυριότερό μας πρόβλημα είναι η αύξηση του κόστους στις πρώτες ύλες των ζωοτροφών. Φανταστείτε ότι το σακί το καλαμπόκι είχε μέχρι πριν από 2,5 μήνες 9,80 ευρώ και τώρα έχει φτάσει στα 12 ευρώ. Δηλαδή, μιλάμε για μια αύξηση 2 ευρώ και 20 λεπτών μέσα σε αυτό το τόσο σύντομο χρονικό διάστημα»!

Εξάλλου, ο Γρύλλος Παπαδάκης  φέρνει ως παράδειγμα και το κόστος του μείγματος των αιγοπροβάτων. «Από 13,5 ευρώ, έχει φτάσει τώρα στα 15 με 16 ευρώ. Και τονίζουμε ότι εμείς εδώ στην Κρήτη δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη ζωοτροφή των ζώων μας από τη μια μέρα στην άλλη, για να ταΐσουμε τα ζώα μας με πιο φτηνές τροφές. Και καλούμε την κυβέρνηση να μας δώσει μια ενίσχυση ως στήριξη για την αγορά των ζωοτροφών, μέσα στη γενικότερη κατάσταση, για να μπορέσουμε κι εμείς να αντέξουμε το κόστος αυτό»...

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου Γρύλλο Παπαδάκη, «η τιμή του γάλακτος βρίσκεται στα 80 με 85 λεπτά το λίτρο, μέχρι μια συγκεκριμένη στιγμή του έτους. Και από ’κει και μετά πέφτει ακόμα πιο κάτω. Και βέβαια η τιμή του αρνιού παραμένει στα επίπεδα των 4 με 4,5 ευρώ το κιλό»... Έτσι, ο ίδιος κάνει λόγο για εξευτελιστικές τιμές στα κτηνοτροφικά προϊόντα, που σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των αιγοπροβατοτρόφων του νησιού.

Παράλληλα, οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της Κρήτης βάζουν και το ζήτημα των 4 ευρώ ανά κεφάλι ζώου, που δόθηκε από τη σημερινή κυβέρνηση, αλλά έμειναν έξω, όπως λέει, πάρα πολλοί κτηνοτρόφοι. «Σε όλη την Ελλάδα 4.800 άτομα δεν το πήρανε επειδή είχαν λάθος μετρήσεις. Δηλαδή, ενώ ο αρμόδιος οργανισμός ζητούσε τέσσερις μετρήσεις, αυτοί είχαν μόνο δύο. Το λάθος όμως δεν έγινε από τους κτηνοτρόφους. Το λάθος προέκυψε από τον εργολάβο που έχει αναλάβει το έργο των μετρήσεων στα τυροκομεία. Εκεί είναι το λάθος. Ούτε από τον τυροκόμο, ούτε από τον ίδιο τον παραγωγό. Και ζητάμε άμεσα να το πάρουν όλοι, και οι παραγωγοί εκείνοι οι οποίοι έπεσαν θύματα σε αυτό το λάθος...».

Πρωτόγνωρες οι περικοπές

Οι κτηνοτρόφοι, όμως, βάζουν “επί τάπητος” και το θέμα των περικοπών των επιδοτήσεων. «Πρώτη φορά στα χρονικά», όπως λέει  ο κ. Παπαδάκης, «είδαμε 15% μείωση της ενιαίας ενίσχυσης και του “πρασινίσματος”. Αυτή τη στιγμή μας χρωστάει το υπουργείο ένα ποσοστό 8,5%. Το 3% είναι λόγω της δημοσιονομικής πειθαρχίας που επιβάλλεται κάθε χρόνο από την ΚΑΠ και το καταβάλλεται στη διάρκεια του Ιουνίου. Το άλλο 3% ήταν μέσα στο 15% που μας κράτησαν. Και το άλλο 2,5% ήταν επειδή είδανε ότι το εθνικό απόθεμα για τους νέους αγρότες και τους νεοεισερχόμενους γεωργούς ήταν πολύ μεγάλο φέτος και έτσι κράτησαν επιπλέον αυτό το ποσοστό. Αυτό δεν έχει γίνει ποτέ στα χρονικά. Δεν είναι δυνατόν ένα υπουργείο ή ένας οργανισμός, όπως ο ΟΠΕΚΕΠΕ, να μη γνωρίζει τι λεφτά έχει και τι στρέμματα υπάρχουν για να διαθέσει στον αγροτικό τομέα. Και αυτό είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα...».

Και καταλήγει λέγοντας: «Στην τηλεδιάσκεψη που θα έχουμε, απ’ ό,τι βλέπω, υπάρχει η αποφασιστικότητα, αν δε βρούμε άμεσες λύσεις από το υπουργείο, να κατέβουμε σε κινητοποιήσεις. Διότι, έτσι κι αλλιώς, χαμένοι είμαστε. Εάν γλιτώσουμε από τον κορωνοϊό, δε θα γλιτώσουμε από την πείνα»...

«Οι εισαγωγείς πλουτίζουν, εμείς πεινάμε»

«Τουρκικά κηπευτικά εκτοπίζουν τα δικά μας»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης, μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” χθες, τόνισε ότι «στον αγροτικό τομέα τα προβλήματα είναι πάρα πολλά. Έχουμε τις τελευταίες μέρες και την αύξηση των εισαγωγών σε τουρκικά και άλλα προϊόντα, που εκτοπίζουν τα δικά μας. Κι ενώ οι δικοί μας παραγωγοί αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης, οι εισαγωγείς πλουτίζουν μέσα από αυτή τη διαδικασία...».

Ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης αναφέρεται σε μια σειρά ζητημάτων που η οργάνωσή του προωθεί προς τη νέα ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως αυτά που αφορούν σε αμπελουργικά προϊόντα, ελαιόλαδο, αγροτικά χρέη, κόστος πετρελαίου και πολλά άλλα, ενώ στηρίζει και τα ζητήματα των κτηνοτρόφων της Κρήτης, καλώντας την κυβέρνηση να ασχοληθεί πολύ σοβαρά με όλα αυτά τα θέματα, διότι ο πρωτογενής τομέας οδεύει καθημερινά στο χείλος του γκρεμού.

 

neakriti.gr  30 January, 2021 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα