Χαλβάς σιμιγδαλένιος με σταφίδες και ξερά βερίκοκα

gastronomos.gr  20 March, 2024 ΑΡΘΡΑ
Χαλβάς σιμιγδαλένιος με σταφίδες και ξερά βερίκοκα

Υλικά

Μερίδες: 8-10

 2 φλιτζ. τσαγιού σιμιγδάλι χοντρό
 1 φλιτζ. τσαγιού (όχι πολύ γεμάτο) εκλεκτό λάδι
 2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
 1 φλιτζ. τσαγιού μέλι της αρεσκείας μας
 2/3 φλιτζ. τσαγιού σταφίδες μαύρες ψιλοκομμένα
 2/3 φλιτζ. τσαγιού κουκουνάρι ψημένο (σε λαμαρίνα του φούρνου στρωμένη με λαδόκολλα, μέχρι να ροδίσει)
 10 ξερά βερίκοκα, κομμένα στα δύο
 10 ξερά σύκα, κομμένα στα τέσσερα
 1 φλιτζ. τσαγιού αμύγδαλα λευκά ψημένα (σε λαμαρίνα του φούρνου στρωμένη με λαδόκολλα, μέχρι να ροδίσουν), χοντροκομμένα
 1 κοφτό κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
 1/2 κουτ. γλυκού καρδάμωμο, τριμμένο
 4 φλιτζ. τσαγιού νερό
 1 σφηνάκι κονιάκ

Διαδικασία

Για να φτιάξουμε χαλβά σιμιγδαλένιο με σταφίδες και ξερά βερίκοκα, αρχικά βάζουμε σε κατσαρόλα τη ζάχαρη, το μέλι, το νερό, τις σταφίδες, τα βερίκοκα, τα σύκα και τα μυρωδικά (κανέλα και καρδάμωμο).
Στη συνέχεια τοποθετούμε την κατσαρόλα στο μάτι μέχρι να πάρει το μείγμα μια βράση.
Ανακατεύουμε να διαλυθεί η ζάχαρη και το μέλι.
Αποσύρουμε. Διατηρούμε το σιρόπι καυτό - μπορεί δηλαδή να χρειαστεί να το ξαναζεστάνουμε.
Σε ευρύχωρη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και το σιμιγδάλι και το ψήνουμε ανακατεύοντας διαρκώς. Χρειάζεται υπομονή για να ψηθεί χωρίς να καεί, γιατί θα πάρει δυσάρεστο σκούρο χρώμα. Ανακατεύουμε επίμονα. Όταν είναι ψημένο το σιμιγδάλι, ο ήχος του καθώς το ανακατεύουμε μοιάζει με αυτόν της καυτής άμμου όταν την πατάμε.
Ρίχνουμε τότε το 1/3 του σιροπιού (που το έχουμε διατηρήσει καυτό) στο σιμιγδάλι. Χρειάζεται προσοχή γιατί θα πιτσιλίσει.
Ανακατεύουμε ζωηρά και, όταν κοντεύει να απορροφηθεί, ρίχνουμε το υπόλοιπο σιρόπι και το κονιάκ. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα γυρίζοντας συνέχεια το χαλβά πάνω-κάτω μέχρι που, όταν σέρνουμε την κουτάλα στην κατσαρόλα, να αφήνει δρόμο.
Το αποσύρουμε και προσθέτουμε αμέσως τα κουκουνάρια και τα αμύγδαλα, ανακατεύουμε.
Βάζουμε τον χαλβά σε μια φόρμα στρογγυλή ή μακρόστενη, ακόμα και σε μια βαθιά λεκανίτσα, ανάλογα με το σχήμα που θέλουμε να έχει ο χαλβάς.
Πιέζουμε με το κουτάλι και ισιώνουμε την επιφάνεια.
Όταν ο χαλβάς γίνει χλιαρός, τον αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα και γύρω-γύρω τοποθετούμε ξερά φρούτα και ψημένα αμύγδαλα.

 

gastronomos.gr  20 March, 2024 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα