Χαμηλές πτήσεις για το κρητικό ελαιόλαδο που βρίσκεται στα αζήτητα

neakriti.gr  25 February, 2019 ΑΓΡΟΤΙΚΑOIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Χαμηλές πτήσεις για το κρητικό ελαιόλαδο που βρίσκεται στα αζήτητα

Ποια περιοχή αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα;

Στα αζήτητα το κρητικό ελαιόλαδο, με τις εμπορικές πράξεις να είναι «παγωμένες», γεγονός που προκαλεί έντονο προβληματισμό στους κόλπους των αγροτών και συνεταιριστών.

Με κακούς οιωνούς έκλεισε η ελαιοκομική περίοδος στο νησί μας, με το λάδι να βρίσκεται στα αζήτητα και με τον Πρόεδρο της Ένωσης Ηρακλείου Ανδρέα Στρατάκη, να κάνει λόγο για μια κακή χρονιά.

Ο δάκος και η ξηρασία έδωσαν το χαριστικό χτύπημα στο προϊόν, όπως δήλωσε ο Μύρων Χιλεντζάκης ο οποίος κάνει λόγο για μια ζημιά στο προϊόν, 50% με 60% κατά μέσο όρο, στο νησί.

Μεγαλύτερη η ζημιά στη Σητεία

Σύμφωνα με τον κ. Χιλεντζάκη, τη μεγαλύτερη ζημιά έχει υποστεί η Σητεία, όπου η ζημιά, λόγω της ξηρασίας, μεταφράζεται σε 80%.

Στο νησί μας, οι ποσότητες ελαιολάδου αγγίζουν τους 60.000 τόνους ενώ σε επίπεδο χώρας οι ποσότητες ανέρχονται σε 200.000 τόνους εκ των οποίων τυποποιούνται μόνο οι 20.000 τόνοι λαδιού.

Την ίδια ώρα, η Ισπανία, παράγει και διαθέτει τεράστιες ποσότητες λαδιού στις Ευρωπαϊκές αγορές σε χαμηλές τιμές, όταν οι εμπορικές πράξεις του ελαιολάδου στο νησί μας είναι παγωμένες.

 

neakriti.gr  25 February, 2019 ΑΓΡΟΤΙΚΑOIKONOMIAΑΡΘΡΑ