Χιλή: Εκατοντάδες διαδηλωτές τυφλώθηκαν από σκάγια της αστυνομίας

  16 November, 2019 ΚΟΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
Χιλή: Εκατοντάδες διαδηλωτές τυφλώθηκαν από σκάγια της αστυνομίας

Πάνω από 200 άτομα έχασαν μερικώς ή ολικώς την όρασή τους στη Χιλή από σκάγια μελών των υπηρεσιών ασφαλείας στη διάρκεια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που συγκλονίζουν εδώ και ένα μήνα τη χώρα της Λατινικής Αμερικής!

Την ώρα που συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις με αμείωτη ένταση κατά του προέδρου Σεμπαστιάν Πινέρα , τα στοιχεία για τη βίαιη καταστολή από τις δυνάμεις ασφαλείας, που δίνει στη δημοσιότητα το Medical College της Χιλής, ο σημαντικότερος ιατρικός οργανισμός της χώρας, προκαλούν σοκ: από τους διαδηλωτές που έχασαν την όρασή τους, τουλάχιστον 50 θα χρειαστούν οφθαλμικές προθέσεις, «πράγμα που σημαίνει ότι ο ασθενής δεν χάνει μόνον την όρασή του αλλά και το ίδιο του το μάτι», σημείωσε ο αντιπρόεδρος του οργανισμού, δρ Πατρίτσιο Μέτζα. Τα περισσότερα από τα θύματα είναι ηλικίας γύρω στα 30 και στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα τραύματα έχουν προκληθεί από σκάγια ή σφαίρες από καουτσούκ, τόνισε, προσθέτοντας ότι οι αστυνομικοί «πυροβολούν υπό γωνία 90 μοιρών, δηλαδή κατευθείαν στο πρόσωπο».

Δημοψήφισμα για νέο Σύνταγμα στη Χιλή

Τουλάχιστον 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 2.500 τραυματίστηκαν από τις 18 Οκτωβρίου όταν ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις στη Χιλή αρχικά ως κίνημα φοιτητικής διαμαρτυρίας για την αύξηση των κομίστρων στο μετρό, που εξελίχθηκε σ’ ένα ευρύτερο κίνημα με μια μακρά λίστα αιτημάτων – που σχετίζονται με το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ πλουσίων και των λαϊκών στρωμάτων και την πτώση του βιοτικού τους επιπέδου- αιτημάτων όπως οι μεταρρυθμίσεις στο Σύνταγμα της χώρας, την Παιδεία, το συνταξιοδοτικό και το ασφαλιστικό.

Υπό την πίεση των κινητοποιήσεων μέλη του κογκρέσου της Χιλής ενέκριναν χθες μέτρα που ανοίγουν το δρόμο για ένα νέο Σύνταγμα σε αντικατάσταση εκείνου που είχε περάσει η χούντα του Αουγκούστο Πινοσέτ το 1980. Τον ερχόμενο Απρίλιο θα διεξαχθεί ένα δημοψήφισμα για το αν θα πρέπει να προχωρήσουν τα μέτρα αυτά και το εκλογικό σώμα θα κληθεί να αποφασίσει πώς θα συνταχθεί το νέο Σύνταγμα της χώρας.

iefimerida.gr

 

Δείτε επίσης

    Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
  16 November, 2019 ΚΟΣΜΟΣΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα