«Χρυσάφι» η τιμή του λαδιού στα σούπερ μάρκετ: Πόσο αυξήθηκε σε έναν χρόνο

  23 June, 2024 ΑΡΘΡΑ
«Χρυσάφι» η τιμή του λαδιού στα σούπερ μάρκετ: Πόσο αυξήθηκε σε έναν χρόνο

Μέσα σε μόλις έναν χρόνο η τιμή του λαδιού στην Ελλάδα διπλασιάστηκε, ακριβαίνοντας κατά 56,8%.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, η τιμή ενός λίτρου λαδιού ιδιωτικής ετικέτας μπορεί να αγγίζει σήμερα στα ράφια των σουπερμάρκετ τα 10,90 ευρώ, ενώ λάδι ενός λίτρου επώνυμης ετικέτας μπορεί κοστίζει έως και 16 ευρώ.

Το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, καθώς και στην Ισπανία, που είναι η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα στην Ευρώπη, οι καταναλωτές αγοράζουν το λάδι πανάκριβα.

Η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ, με σκοπό να συγκρατήσει τις τιμές, ήδη από το 2023 μείωσε τον ΦΠΑ στο λάδι στο 5%, ενώ πρόσφατα νομοθέτησε την κατάργησή του ΦΠΑ στο λάδι από 1η Ιουλίου. 

Η κίνηση της ισπανικής κυβέρνησης είχε ως συνέπεια να ξεσπάσει νέα αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης για το αν η μείωση του ΦΠΑ είναι η πλέον ενδεδειγμένη στρατηγική για την καταπολέμηση της ακρίβειας. Πάντως δεν είναι μόνο το λάδι που κοστίζει πανάκριβα στη χώρα μας. Σύμφωνα με τη Eurostat τα ελληνικά νοικοκυριά πλήρωσαν το ακριβότερο γάλα στην ΕΕ, ενώ ανατιμήσεις 38% καταγράφηκαν σε τυριά και αυγά.

Σκέρτσος: Η Ελλάδα είναι η 8η φθηνότερη χώρα στην ΕΕ

Ο  υπουργός Επικρατείας Άκη Σκέρτσος, κάνοντας χρήση στοιχείων της Eurostat και της ισπανικής κεντρικής τράπεζας, υποστήριξε ότι η κατάτηγηση του ΦΠΑ δεν λειτουργεί και μάλιστα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χώρα μας είναι «η 8η φθηνότερη χώρα στην ΕΕ».

Με τίτλο της ανάρτησης, «Περνάει τελικά στις τιμές καταναλωτή ο μειωμένος ΦΠΑ ή όχι; Το αρνητικό παράδειγμα της Ισπανίας με τον χαμηλότερο ΦΠΑ και τον υψηλότερο πληθωρισμό», ο υπουργός Επικρατείας σημειώνει αναλυτικά: «Η μάχη για την ενίσχυση των εισοδημάτων, των μισθών και των συντάξεων, τη στήριξη της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων μαζί με τη βελτίωση του ανταγωνισμού και των τιμών υπέρ των καταναλωτών είναι διαρκής. Και την δίνουμε με επιμονή, θάρρος, ειλικρίνεια και χωρίς δογματισμούς, όπως φάνηκε με τη δεύτερη κατά σειρά έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων και τα βαριά πρόστιμα που πλέον επιβάλλονται σε όσες επιχειρήσεις παρανομούν».

Ωστόσο, συνεχίζει, «δυστυχώς, δεν ισχύει το ίδιο για την αντιπολίτευση που επιμένει να εισηγείται τη λάθος συνταγή - δηλαδή την εύκολη αλλά κοστοβόρα και κυρίως αποτυχημένη λύση της μείωσης ΦΠΑ - αλλά και το λάθος παράδειγμα, αυτό της Ισπανίας που δοκίμασε τη μείωση ή και τον μηδενισμό του ΦΠΑ χωρίς να πετύχει αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στα τρόφιμα. Αντιθέτως εξακολουθεί να σημειώνει υψηλότερο πληθωρισμό από την Ελλάδα που έχει υψηλότερο ΦΠΑ».

Ενώ στη συνέχεια της ανάρτησής του παραθέτει τρία στοιχεία που, όπως αναφέρει, «δεν χωρούν αμφισβήτηση διότι προέρχονται από επίσημες πηγές της Eurostat και της ισπανικής κεντρικής τράπεζας». Συγκεκριμένα:

«Σύμφωνα με την Eurostat, σε 9 κατηγορίες τροφίμων η Ισπανία εφαρμόζει χαμηλότερο ή μηδενικό ΦΠΑ από την Ελλάδα. Κι όμως στις 8 από αυτές ο πληθωρισμός είναι υψηλότερος από τον ελληνικό. (Πίνακας 1).
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της ισπανικής Κεντρικής Τράπεζας, στη σελ. 17 διαπιστώνεται σε γράφημα ότι οι μειώσεις του ΦΠΑ από την ισπανική κυβέρνηση έχουν μόνο ένα προσωρινό αποτέλεσμα της τάξης των 1-2 μηνών (με σχήμα U κυκλωμένο στα γραφήματα) ενώ στη συνέχεια οι τιμές του πληθωρισμού ανακάμπτουν στα ίδια και υψηλότερα επίπεδα και τη μείωση καρπώνονται οι μεσάζοντες. (Γράφημα 2).
Σε αντίθεση με όσα διαβάζουμε τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Eurostat το κόστος αγαθών και υπηρεσιών στην Ελλάδα είναι μικρότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Προφανώς τα εισοδήματα παραμένουν ακόμη χαμηλά και σημειώθηκε υψηλός πληθωρισμός τα 2 προηγούμενα χρόνια που κινήθηκε όμως στον μέσο όρο της ευρωζώνης».

Επίσης, αναφέρει, «σε σχέση με το 2020, έχουμε γίνει πιο φθηνοί σε σχέση με την μέσο όρο της Ευρωζώνης. Το 2020 ήμασταν στο 88,4% των μέσων ευρωπαϊκών τιμών το 2023 είμαστε στο 87,2%. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν έχει ανέβει το επίπεδο τιμών στην Ελλάδα. Σημαίνει, όμως, ότι έχει ανέβει λιγότερο από ο,τι στην μέση ευρωπαϊκή χώρα.

Με άλλα λόγια, η Ελλάδα παραμένει μια σχετικά φθηνή χώρα σε σχέση με τα άλλα μέλη της ΕΕ - οι τιμές αγαθών και υπηρεσιών βρίσκονται στο 87% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Βεβαίως, είμαστε ακριβότεροι από 7 χώρες (Βουλγαρία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Πολωνία και Ρουμανία), αλλά είμαστε φθηνότεροι από τα υπόλοιπα 19 κράτη μέλη (με άλλα λόγια, είμαστε η 8η φθηνότερη χώρα στην ΕΕ). (Γράφημα 3)».

Παρά ταύτα, προσθέτει, «είναι όλα αυτά λόγος για να πανηγυρίζουμε; Σε καμία περίπτωση. Η Ελλάδα έχασε το 30% των εισοδημάτων της την προηγούμενη δεκαετία και πρέπει να αναπτύσσεται για πολλά χρόνια με υψηλότερους ρυθμούς από την ΕΕ για να καλύψει τη χαμένη απόσταση. Όπως συμβαίνει δηλαδή τα τελευταία χρόνια.

Τη μάχη για καλύτερα εισοδήματα θα την κερδίσουμε με τις σωστές πολιτικές, με αλήθεια, τεκμηρίωση και σεβασμό στον αγώνα που δίνουν οι πολίτες να σταθούν ξανά στα πόδια τους χωρίς να επαναλάβουμε τα λάθη που μας οδήγησαν στην επώδυνη περιπέτεια της πολυετούς κρίσης του 2010-2019», καταλήγει στην ανάρτησή του, ο υπουργός Επικρατείας.

ΣΥΡΙΖΑ:  Ο κ. Σκέρτσος μπορεί να σερβίρει μαγειρεμένα γραφήματα, αλλά αυτό που ετοίμασε δεν... τρώγεται 

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ εγκάλεσε τον υπουργό για μαγειρεμένα γραφήματα. Παρατήρησε δε ότι στην περίπτωση του καφέ στο χέρι διατήρησε τον μειωμένο ΦΠΑ ως επιτυχημένο μέτρο.

«Σύμφωνα με τη Eurostat, η Ελλάδα ήταν, για το 2023, η ακριβότερη χώρα της Ε.Ε. στα γαλακτοκομικά προϊόντα, δηλαδή το γάλα, το τυρί και τα αυγά (38% πάνω από τον κοινοτικό μέσο όρο). Στην κατηγορία έλαια-λίπη, ήταν η τέταρτη ακριβότερη χώρα (26,3% πάνω από τον μέσο κοινοτικό όρο), ενώ ακριβότερα πληρώσαμε και το ψωμί», επισήμανε ο ΣΥΡΙΖΑ. 

 

  23 June, 2024 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα