«Χτίστε» την αυτοεκτίμηση του παιδιού σας.

mesaralive  20 March, 2015 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ
«Χτίστε» την αυτοεκτίμηση του παιδιού σας.

Φωτο: mazi-xeri-xeri.blogspot.com

Η εικόνα αυτή καθορίζεται από την αλληλεπίδραση του παιδιού με τους σημαντικούς άλλους της ζωής του, από τις επιτυχίες ή τις αποτυχίες σε διάφορους τομείς της ζωής του, από τα ταλέντα, τις ικανότητες αλλά και τη γενικότερη προσωπικότητά του.

Υπάρχουν, λοιπόν, πολλοί τρόποι για να βοηθήσετε το παιδί να χτίσει την αυτοεκτίμησή του:

Εκτίμηση και αποδοχή:

Η αγάπη προς το παιδί είναι αδιαπραγμάτευτη κι εκείνο θέλει να γνωρίζει ότι θα το αγαπάτε ακόμα και αν κάνει λάθη ή αν δεν τα πήγε καλά στα μαθηματικά.

Περάστε χρόνο μαζί του:

Έτσι το κάνετε να νιώθει ότι έχει αξία, ότι έχει μεγάλη σημασία για εσάς και παράλληλα το βοηθάτε να αναπτύξει μια ασφαλή αίσθηση εαυτού.

Ακούστε το:

Μην κρίνετε, διακόπτετε ή μειώνετε τα συναισθήματά του και μην του λέτε πώς να νιώσει. Ακούστε τι έχει να σας πει, μοιραστείτε τους προβληματισμούς του και διδάξτε το πώς να εμπιστεύεται και να αποδέχεται τον εαυτό του.

Σαφή όρια:

Τα όρια δίνουν στο παιδί την ασφάλεια που χρειάζεται για να διαμορφώσει μια θετική εικόνα για τον εαυτό του.

Λογικές προσδοκίες.

Μόνο έτσι θα ανταποκριθεί και θα αναπτύξει μια αίσθηση επάρκειας, καθώς οι πολύ υψηλές προσδοκίες θα κάνουν το παιδί να νιώθει πως δεν θα τα καταφέρει όσο και να προσπαθεί, ενώ θα έχει και μικρότερη ανοχή στην αποτυχία.

Στοχευμένος έπαινος:

Πείτε του «μπράβο» για την προσπάθεια και όχι για το αποτέλεσμα, και μάλιστα με τρόπο αρκετά περιγραφικό. «Μου αρέσει ο τρόπος που γράφεις το άλφα στο όνομά σου» και όχι «χαίρομαι που έμαθες να γράφεις».

Λύση και όχι αποφυγή:

Το παιδί πρέπει να λύνει τα προβλήματα, όχι να τα αποφεύγει. Στην ουσία, κάθε φορά που τρέχετε να σώσετε το παιδί από τα λάθη του, το απομακρύνετε από τη δυνατότητα που έχει να μάθει να τα επιλύει μόνο του. Όμως, μόνον έτσι θα νιώσει όμορφα με τον εαυτό του και θα πιστέψει στις ικανότητές του.

 

Πηγή: myself.gr

 

mesaralive  20 March, 2015 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ