Χωροταξικού Σχεδιασμού συνέχεια… για τις Caretta caretta!!!

mesaralive.gr  25 May, 2015 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
Χωροταξικού Σχεδιασμού συνέχεια… για τις Caretta caretta!!!

Φωτο: quazoo.com

Κάθε καλοκαίρι οι φιλόξενες ακτές του κόλπου της Μεσαράς προσφέρονται ως ένα ασφαλές καταφύγιο για να μπορέσουν οι θαλάσσιες χελώνες να αναπαραχθούν...

Κάνοντας μια προσεκτική ανάγνωση του υπό διαβούλευση Χωροταξικού Σχεδιασμού σε επίπεδο Περιφέρειας, εύκολα θα διαπιστώσει κάποιος ότι δεν γίνεται καμία απολύτως αναφορά στις θαλάσσιες χελώνες Caretta caretta και στο παράκτιο τμήμα από τον Κόκκινο Πύργο Τυμπακίου έως τον Κομμό, το οποίο χαρακτηρίζεται από τους σημαντικότερους προορισμούς ωοτοκίας της Caretta caretta!!!

Μιας και γίνεται πολύς λόγος στις μέρες μας (εκτός από τον χωροταξικό σχεδιασμό που δεν αναφέρονται πουθενά) για τις Caretta caretta, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μάθουμε δυο πράγματα για τη σπουδαιότητα αυτού του θαλάσσιου είδους και γιατί πρέπει να απλώσουμε προστατευτικό δίκτυ πάνω τους…

Η χελώνα Caretta caretta, είναι ίσως από τα πιο εμβληματικά είδη των μεσογειακών και ελληνικών θαλασσών και ένα από τα επτά είδη θαλάσσιων χελωνών, που υπάρχουν στον πλανήτη.

Αν τα καταφέρει από τους φυσικούς εχθρούς της, αλλά και από τις ανθρώπινες επιδράσεις και απειλές, θα ζήσει περίπου ογδόντα χρόνια.

Όταν μεγαλώσει, περίπου μετά από δύο έως και τρείς δεκαετίες και έρθει η ώρα της αναπαραγωγής της, θα επιστρέψει στην ίδια περιοχή και θα επιλέξει την παραλία που γεννήθηκε η ίδια, για να κάνει τη φωλιά της.

Αυτή η επιστροφή καθιστά τις παραλίες ωοτοκίας ιδιαίτερα πολύτιμες για την προστασία της και τη δυνατότητα διαιώνισής της….

Ο ελλιπής λοιπόν χωροταξικός σχεδιασμός οφείλει και πρέπει να συμπεριλάβει τις νότιες ακτές του κόλπου της Μεσαράς, ως ακτές σπάνιας φυσικής ομορφιάς απαραίτητης χρησιμότητας για την προστασία και τη διαιώνιση της Caretta caretta.

 

mesaralive.gr  25 May, 2015 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα