Δεν έχει τελειωμό ο χορός των Ρίχτερ-Οι τελευταίες εκτιμήσεις των σεισμολόγων

  28 September, 2021 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Δεν έχει τελειωμό ο χορός των Ρίχτερ-Οι τελευταίες εκτιμήσεις των σεισμολόγων

Νέος ισχυρός μετασεισμός 5,3 Ρίχτερ στο Ηράκλειο Κρήτης

Νέος ισχυρός μετασεισμός σημειώθηκε σήμερα το πρωί το Ηράκλειο της Κρήτης. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών το μέγεθος του μετασεισμού ήταν 5,3 Ρίχτερ.

Η ισχυρή δόνηση σημειώθηκε 21 χιλιόμετρα δυτικά βορειοδυτικά της Άρβης και είχε εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα.

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Πιθανοί μετασεισμοί 5 Ρίχτερ στην Κρήτη

«Ο σεισμός ήταν μεγάλος και πολύ ισχυρός, και αυτό δικαιολογεί τον μεγάλο αριθμό μετασεισμών» είπε στο MEGA ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος. «Ενδέχεται οι μετασεισμοί που θα ακολουθήσουν να είναι μεγέθους 5 Ρίχτερ. Ήδη η καταστροφή είναι εκτεταμένη, με λιγότερες ή μεγαλύτερες βλάβες, και είναι ευάλωτα σε επόμενους μετασεισμούς», δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Για τουλάχιστον ένα μήνα θα υπάρχει έντονη μετασεισμική ακολουθία, υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος.

«Μας ανησυχεί η Θήβα»
Τα σεισμικά δεδομένα σε όλη τη χώρα αρχίζουν και αλλάζουν προς το χειρότερο και η περιοχή που ανησυχεί περισσότερο τους επιστήμονες είναι η Θήβα. «Η Θήβα μπορεί να δώσει σεισμό μέχρι 6,5 Ρίχτερ», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος.

Για μεγάλους μετασεισμούς κάνει λόγι κι ο καθηγητής Παπαζάχος:

Για τον ισχυρό φονικό σεισμό στο Ηράκλειο -ειδικότερα στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου- και τη μετασεισμική ακολουθία μίλησε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Φυσικής της Λιθόσφαιρας, Σεισμολογίας και Γεωφυσικής στο ΑΠΘ Κωνσταντίνος Παπαζάχος.

Ο ίδιος αναφέρθηκε σε έναν σπάνιο σεισμό – «έκπληξη» κάνοντας λόγο για αχαρτογράφητα ρήγματα που ενεργοποιούνται αραιά, παρότι η περιοχή όπως είπε «χόρευε».

Σημείωσε ότι ο κόσμος δεν είναι εξοικειωμένος με τεράστιες επιταχύνσεις, αναλύοντας τα χαρακτηριστικά του σεισμού, ενώ σημείωσε ότι τα πετρόχτιστα κτίσματα που επλήγησαν δεν έχουν αντισεισμική προστασία.

Αναφορικά με την μετασεισμική ακολουθία, τόνισε ότι οι ειδικοί παρακολουθούν την περιοχή βόρεια προς το Ηράκλειο, μίλησε για μετασεισμούς που μπορεί να υπάρξουν της τάξεως και των 5,5 ρίχτερ, σημειώνοντας ότι λ.χ., ένας σεισμός 5,2 ρίχτερ αύριο το πρωί στην περιοχή, μπορεί να οδηγήσει κτίρια σε κατάρρευση.

 

Επανέλαβε δε, τις οδηγίες προς τους κατοίκους, σημειώντας ότι δεν πρέπει να επιστρέψουν στις κατοικίες τους.

 

  28 September, 2021 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ