Δήλωση του Μ. Μανιαδάκη, δημοτικού συμβούλου Γόρτυνας για τον προϋπολογισμό του 2019

  05 July, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Δήλωση του Μ. Μανιαδάκη, δημοτικού συμβούλου Γόρτυνας για τον προϋπολογισμό του 2019

Ο Μιχάλης Μανιαδάκης, δημοτικός σύμβουλος Γόρτυνας με αφορμή την συζήτηση του προϋπολογισμού του 2019 του δήμου έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Κοιλοπονούσε το βουνό και γέννησε ποντίκι….Μήνα Ιούλη, έρχεται για δεύτερη φορά στο Δημοτική Συμβούλιο Γόρτυνας (η πρώτη ήταν τον Μάρτη του 2019) προς ψήφιση ο προϋπολογισμός του Δήμου για το οικονομικό έτος 2019. Πέρα από το ευτράπελο του πράγματος που τεκμηριώνεται με διάφορους τρόπους, πχ, το ότι τον μήνα Ιούλη η Δημοτική Αρχή δε γνωρίζει τι εκτέλεσε τον Δεκέμβρη του 2018 και αναφέρεται σε «Εκτιμήσεις Εισπραχθέντων 31/12/2018» και τα ενταλθέντα αναφέρονται «μέχρι την 12:00:00 πμ» (;!) και άλλα πολλά, υπάρχει και η ουσία.

Η ίδια η Δημοτική Αρχή παραδέχεται πως δεν ήταν δυνατή η έγκριση από το Παρατηρητήριο του μη ισοσκελισμένου προϋπολογισμού του Μάρτη, και «προκειμένου να καταστεί δυνατή η ισοσκέλιση, ο Υπουργός Εσωτερικών και ο Δήμαρχος Γόρτυνας συνομολόγησαν και συμφώνησαν τη χρηματοδότηση του Δήμου από τον Λογαριασμό Οικονομικής Υποστήριξης των ΟΤΑ»,  τη συνέχιση, με άλλα λόγια, της ένταξης του Δήμου σε Πρόγραμμα Εξυγίανσης, πιο απλά μνημόνιο, που φορτώνονται οι δημότες.

Ο προϋπολογισμός του Δήμου είναι καταρτισμένος σε απόλυτη συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς στόχους της κυβέρνησης. Σκοπός  είναι να μην διαταράσσει τη διαμόρφωση των ματωμένων «πρωτογενών πλεονασμάτων» στον κρατικό προϋπολογισμό. Σ’ αυτά τα πρωτογενή πλεονάσματα συνεισφέρουν τα μέγιστα και οι Δήμοι με τη δραστική περικοπή της χρηματοδότησής τους από το κράτος, την ένταση της ανταποδοτικότητας, των ιδιωτικοποιήσεων, της παραπέρα φοροληστείας των λαϊκών νοικοκυριών, τον περιορισμό των υπηρεσιών που δικαιούνται οι δημότες και οι οποίες λειτουργούν υποτυπωδώς. Έτσι ισοσκελίζονται οι προϋπολογισμοί. Οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί είναι γνωστό ότι πετυχαίνονται με την περικοπή των κρατικών πόρων και την αύξηση της τοπικής φορολογίας, δικαιολογώντας την με την πλασματική εγγραφή έργων, τα οποία δεν έχει σκοπό η Δημοτική Αρχή να υλοποιήσει.

Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό στον οποίο μπορούν οι εργαζόμενοι, μικρομεσαίοι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, άνεργοι και νεολαίοι στον Δήμο μας, να μετράνε τους λογής εργολάβους, τις αναθέσεις υπηρεσιών σε ιδιώτες, και από την άλλη τις ελλείψεις σε αναγκαία έργα, την υποτυπώδη λειτουργία υπηρεσιών και των κοινωνικών δομών, τις ελλείψεις στη σχολική στέγη, τους συμβασιούχους –σε ομηρία– εργαζόμενους, την απαξίωση από τον Δήμο και των στοιχειωδών του υποχρεώσεων, πχ, τη χορήγηση ΜΑΠ και γάλακτος στις συμβασιούχες καθαρίστριες των σχολείων του Δήμου μας. Μπορούν να μετράνε τις οφειλές της Κοινωφελούς, της οφειλές της Αναπτυξιακής με τα κλειστά σφαγεία, τα οποία φαλίρισαν για να είναι φιλέτο στους ιδιώτες. Οφειλές που με μαθηματική ακρίβεια θα επιβαρύνουν επιπλέον την τσέπη των δημοτών, χρέος που θα το αποπληρώνουν οι δημότες μέσω της δημοτικής φορολογίας, που σημαίνει την επιβάρυνση των λαϊκών οικογενειών με νέα χαράτσια. Εν ολίγοις, πρόκειται για ακόμη έναν προϋπολογισμό που παίρνει όλο και περισσότερα από τον λαό του Δήμου και όλο και λιγότερα από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η καταψήφιση προϋπολογισμού από την μεριά μας ως «Λαϊκή Συσπείρωση» είναι συνέχεια μιας σταθερής και στη βάση αρχών εναντίωσης, που ασκούμε 5 χρόνια τώρα, στην πολιτική της Δημοτικής Αρχής του κ. Σχοιναράκη και των υπόλοιπων πρόθυμων να τη στηρίξουν παρατάξεων. Πολιτική που κινείται σταθερά, και με πλήρη συνείδηση, στον άξονα των δήθεν μονόδρομων της αντιλαϊκής πολιτικής, στηρίζει τις αντιδραστικές ανατροπές στους Δήμους που επιβάρυναν τα νοικοκυριά, ανέτρεψαν εργασιακές σχέσεις, κατακτήσεις, δικαιώματα, ιδιωτικοποίησαν, ενίσχυσαν την ανταποδοτικότητα, κλπ.

Τονίζουμε ξανά πως η Δημοτική Αρχή, και οι υπόλοιπες παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου που κινούνται στην ίδια ρότα με αυτήν, είναι γρανάζι της κυβέρνησης, του κεντρικού κράτους. Συμφωνούν στην κυβερνητική και ευρωενωσιακή πολιτική. Συμφωνούν στους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς με την περικοπή των κρατικών πόρων και την αύξηση της τοπικής φορολογίας. Προβάλλουν το χαράτσωμα ως νομοτέλεια και αρνούνται να διεκδικήσουν τα δισ. ευρώ που παράνομα παρακρατεί η κυβέρνηση –συνεχίζοντας την τακτική και των προηγούμενων κυβερνήσεων– από τους θεσμοθετημένους πόρους της Τοπικής Διοίκησης. Γι’ αυτό σιωπούν. Κρύβονται πίσω από το «τι να κάνουμε;», «φταίει η κυβέρνηση», «είναι δύσκολη η οικονομική κατάσταση», «υπάρχει κακή οικονομική συγκυρία», κλπ. Είναι όμως επιλογή τους αυτή η πολιτική, να προσπαθούν να εμφανίσουν τα ψίχουλα ως καρβέλι, γι’ αυτό πέρα από τη γκρίνια στην ουσία βάζουν πλάτη.

Και τον Μάρτη, ως «Λαϊκή Συσπείρωση», δείξαμε τις δυνάμεις εκείνες στο Δημοτικό Συμβούλιο που συνδράμουν στο έργο του Δήμαρχου, και την τυχοδιωκτική στάση της υποτιθέμενης αντιπολίτευσης στον Δήμο. Στάση που φαίνεται και από το ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο του Μάρτη σύσσωμη η παράταξη του κ. Δαριβιανάκη και του κ. Ξυλούρη υπερψήφισαν τον προϋπολογισμό, εκτός τους επικεφαλής που καταψήφισαν «για τα μάτια του κόσμου»… Και, βέβαια, το ότι αυτοί οι δύο ξεχωριστοί δημοτικοί σύμβουλοι τότε καταψήφισαν, δε μας ταυτίζει ούτε στις θέσεις ούτε φυσικά στη συνέπεια της κριτικής. Το βάθος και η έκταση της κριτικής τους είναι επιδερμική και  αποτυπώνεται και στην συγκεκριμένη συζήτηση, αλλά κύρια αποτυπώνεται με τη διαχρονική στάση τους απέναντι στην πολιτική της Δημοτικής Αρχής, την πολιτική των κυβερνήσεων που καθορίζει την ασκούμενη πολιτική των Δήμων και που ασκείται διαδοχικά ίδια και σε συνέχεια από τις κυβερνήσεις, είτε του ΠΑΣΟΚ-ΝΔ χτες, είτε των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ΣΥΡΙΖΑ σήμερα. Τώρα, στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα του προϋπολογισμού απογυμνώθηκαν τελείως με την υπερψήφισή του. Επιβεβαιώνεται ξανά ότι η μόνη λαϊκή αντιπολίτευση από την πλευρά των συμφερόντων του λαού του Δήμου μας είναι η «Λαϊκή Συσπείρωση». 

Είναι προφανές από τις προεκλογικές της εξαγγελίες –και έχουμε προειδοποιήσει γι’ αυτό– ότι τέτοιου είδους, όπως και της παρούσας Δημοτικής Αρχής και των άλλων δύο παρατάξεων, είναι και «το όραμα» της νεοεκλεγείσας Δημοτικής Αρχής, και γι’ αυτό καλούμε τους δημότες της Γόρτυνας να μην εφησυχάζουν.

Καλούμε τους ανθρώπους του μεροκάματου, τους λαϊκούς ανθρώπους της περιοχής, να μη συμβιβαστούν με τη διαχείριση της φτώχειας στην οποία θέλουν να τους καταδικάσουν ΕΕ-κυβέρνηση-Τοπική Διοίκηση. Καλούμε τον λαό της περιοχής μας, λίγες μέρες πριν τις εκλογές, να μην τσιμπήσει στις όποιες εξαγγελίες της κυβέρνησης, να μη γίνουν μέρος στο παιχνίδι που είναι στημένο, με κοινό πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ-ΚΙΝΑΛ, που καθορίζεται με την ψήφο στα μνημόνια και με την αποδοχή της εποπτείας της ΕΕ.

Καλούμε σε ενίσχυση του ΚΚΕ, τη μόνη δύναμη που μπορεί να μπει μπροστά και να οργανώσει μαζί με τον λαό τον αγώνα για ριζικές λύσεις στα προβλήματα που μας απασχολούν. Καλούμε όσους ταλαντεύονται ακόμη, να στηρίξουν το ΚΚΕ, ανεξάρτητα από τις επιμέρους διαφωνίες, για να υπάρχει ένα ισχυρό ΚΚΕ που θα δρα μέσα και έξω από τη Βουλή υπέρ του λαού.»

 

  05 July, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα