Δημήτρης Χαλκιαδάκης,πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Τυμπακίου, αποκλειστική συνέντευξη.

mesaralive  01 March, 2015 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΠΡΟΣΩΠΑ
Δημήτρης Χαλκιαδάκης,πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Τυμπακίου, αποκλειστική συνέντευξη.

Ένας ζωντανός άνθρωπος, ακούραστος, επίμονος και εργατικός πρόεδρος… με έμπνευση και φαντασία.

Κύριε Χαλκιαδάκη, είστε πρόεδρος στον πολιτιστικό σύλλογο Τυμπακίου . . . Θέλετε να μας πείτε πως προέκυψε αυτό και πως ανταποκρίνεστε στο ρόλο σας ;

Είμαι πρόεδρος του πολιτικού συλλόγου Τυμπακίου από τις 24 Απριλίου 2013. Είναι μεγάλη η τιμή να εκπροσωπώ έναν τέτοιο σύλλογο, ειδικά στον τόπο που γεννήθηκα. Τον τόπο μου τον αγαπώ… τον αγαπούσα και θα τον αγαπώ για πάντα, οφείλω όμως να ομολογήσω ότι λόγω των επαγγελματικών μου υποχρεώσεων, πρόσφατα συνταξιοδοτήθηκα από τις τάξεις του στρατού, δεν τον έζησα. Προσπαθούσα όμως πάντα να είμαι κοντά και ήθελα να βρω έναν τρόπο να βοηθήσω στα κοινά. Βέβαια είχα ενεργή συμμετοχή στον πολιτιστικό σύλλογο, όταν υπηρετούσα στο Ηράκλειο και ήξερα τα διαδικαστικά και την προσφορά των ανθρώπων, που κατά καιρούς βρίσκονταν στη δικιά μου θέση, είτε ως πρόεδροι, είτε ως μέλη, είτε ως Δ.Σ του συλλόγου. Ευτυχώς για μένα, προέκυψαν οι εκλογές του πολιτιστικού συλλόγου στις 24 Απριλίου 2013, εκλέχθηκα και τα μέλη του συλλόγου, τα οποία και ευχαριστώ ιδιαίτερα, μου ανέθεσαν αυτή την αρμοδιότητα, του προέδρου.    

 

Πότε ιδρύθηκε ο πολιτιστικό σύλλογος Τυμπακίου και ποιά ήταν η αφορμή για τη δημιουργία του;

Ο πολιτιστικός σύλλογος Τυμπακίου ιδρύθηκε το 1979 μετά από προτροπή του τότε Κοινοτάρχη Γεώργιου Ταβερναράκη και από μια ομάδα ανθρώπων οι οποίοι εκείνη την εποχή, παρ’ όλες τις δυσκολίες που υπήρχαν, μπόρεσαν και δημιούργησαν αυτόν το σύλλογο που προσφέρει όσα μπορεί στον πολιτισμό του τόπου μας, μέχρι και σήμερα. Οι δυνατότητες του συλλόγου μας είναι μεγάλες, υπάρχει αγάπη για τον τόπο και όλος ο κόσμος που έρχεται εδώ πραγματικά προσφέρει. Προσφέρει ότι μπορεί, είτε οικονομικά, είτε υλικά, είτε με προσωπική εργασία… δίνει την ψυχή του.

 

Πόσα μέλη έχει ο σύλλογος;

Ο σύλλογος έχει 800 μέλη περίπου, τα οποία αυξομειώνονται. Βέβαια δεν βρίσκονται όλοι εδώ, γιατί άλλοι είναι φοιτητές, άλλοι κάνουν μεταπτυχιακό… άλλοι  δουλεύουν εκτός Τυμπακίου… η επαφή μας όμως είναι συχνή και τακτική, ευτυχώς η τεχνολογία έχει προοδεύσει και ανά πάσα στιγμή μπορούν να παρακολουθήσουν τα πεπραγμένα μας.  Στο σύλλογό μας συνυπάρχουν βέβαια όλες οι ηλικίες, από μικρά παιδιά μέχρι τον επίτιμο πρόεδρό μας, κ. Γιάννη Παπουτσάκη (το γνωστό σε όλους μας “Ζουρίδα”) και τον κ. Αλφόνς Κερν, οι οποίοι είναι σήμερα 74 και 71 χρόνων αντίστοιχα!

 

Μιλήστε μας λίγο για τους συνεργάτες σας στο Δ.Σ. του πολιτιστικού συλλόγου Τυμπακίου.

Το Δ.Σ. του συλλόγου αποτελείται από δεκαέξι άτομα. Ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος, δύο ταμίες και ο γραμματέας. Οι υπόλοιποι ανήκουν στο Δ.Σ του συλλόγου. Είναι όλα φιλότιμα παιδιά, με άποψη, ιδέες και πάνω απ’ όλα με μεγάλη αίσθηση του καθήκοντος και του εθελοντισμού.

 

Τι μπορεί να προσφέρει ένας πολιτιστικός σύλλογος σε μια μικρή κοινωνία ;

Ο πολιτιστικός σύλλογος Τυμπακίου διοργανώνει εκδηλώσεις με τις οποίες, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, προσπαθούμε να βοηθήσουμε τον κόσμο να αλλάξει την καθημερινότητα του. Στηρίζουμε τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας, ώστε να μην αλλοιωθούν από την οικονομική κρίση ή τις ξενόφερτες παραδόσεις. Διοργανώνουμε Κρητικές βραδιές, κάνουμε βραδιές  καντάδας, φέρνουμε χορευτικά συγκροτήματα από διάφορα μέρη της Ελλάδας κ.λ.π.

Κάνουμε αδελφοποιήσεις μεταξύ πολιτιστικών συλλόγων - πριν ένα χρόνο “αδελφοποιηθήκαμε” με τον πολιτιστικό σύλλογο της Άρτας και φέτος προγραμματίζουμε κάτι αντίστοιχο με κάποιο πολιτιστικό σύλλογο από τις  Σέρρες.

Διοργανώνουμε επίσης, το καρναβάλι, του Δήμου Φαιστού, το μεγαλύτερο Καρναβάλι του Νότου. Το φετινό  είχε πολύ μεγάλη επιτυχία παρά τις καιρικές δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε. Παρά το “μέγεθος” του Καρναβαλιού, μιας και δεν θεωρείται από τα μεγαλύτερα, ήταν όμως από τα κομψότερα και είμαστε πολύ υπερήφανοι γι’ αυτό. Μας τίμησε πολύς κόσμος και τους ευχαριστούμε όλους.

Προετοιμαζόμαστε τώρα για την επέτειο της 25ης Μαρτίου και αργότερα της 28ης Οκτωβρίου, με εκδηλώσεις και ομιλίες σχετικά με την περιοχή μας, γιατί όπως γνωρίζετε είμαστε μία από τις πιο μαρτυρικές κωμοπόλεις, κατά την περίοδο της Γερμανική κατοχής, στην Ελλάδα! Το “ευχαριστώ” της πολιτείας, όμως, ποιό είναι ; Διέλυσαν τον ιστορικό Δήμο Τυμπακίου, που υπήρξε ένας από τους παλαιότερους της Κρήτης, σύμφωνα με τη Σύμβαση της Χαλέπας από το έτος 1879  και σύμφωνα με το ΠΔ.99/2000(A’97) και μας εντάξανε στον καθόλου λειτουργικό, ενιαίο δήμο Φαιστού.

Στη συνέχεια προχωράμε στις Χριστουγεννιάτικες /Πρωτοχρονιάτικες προετοιμασίες με φωταγώγηση των κεντρικών δρόμων του Τυμπακίου, με Χριστουγεννιάτικα δέντρα, φάτνες κ.λ.π. και διάφορες αυτοσχέδιες κατασκευές, προκειμένου να δώσουμε λίγο εορταστικό τόνο και χρώμα στην πόλη μας!

Διοργανώνουμε πολλές εκδηλώσεις για τα παιδιά…. ειδικά το πολύ όμορφο τρενάκι μας, που έχει φτιάξει και μας παραχώρησε η οικογένεια του κ. Γιάννη Παπουτσάκη, κάνει βόλτα στα στενά του Τυμπακίου και ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους.

Επίσης διοργανώνουμε δράσεις, καθ’ όλη την διάρκεια του έτους,  με καθαριότητα σε κοινόχρηστους χώρους, με άσπρισμα στα πεζοδρόμια της λεωφόρου Τυμπακίου και των στενών, καθαρίζουμε κατά καιρούς και την παραλία του Κόκκινου Πύργου,  συντηρούμε τις τρείς  παιδικές  χαρές και όσο πλησιάζουμε προς το Πάσχα, ξεκινάμε προετοιμασίες για καθαριότητα στις εκκλησίες του χωριού μας.

 

Ποιά είναι η αντιμετώπιση της τοπικής κοινωνίας; Υπάρχει συμμετοχή στις δραστηριότητές σας;

Ο σύλλογός μας “στέκεται στα πόδια του”, χάρη στην αγάπη που δείχνει ο κόσμος στο πρόσωπό μας και στο έργο που προσφέρουμε. Τι θέλω να πω με αυτό… για κανένα μέλος του Συλλόγου δεν υπάρχει ετήσια συνδρομή, όπως γράφει τα καταστατικό! Όλα τα έσοδα που έχουμε προέρχονται από τις εκδηλώσεις, από τις προσφορές των επιχειρηματιών του Τυμπακίου και του απλού κόσμου. Αυτό μας ανεβάζει, μας δίνει δύναμη και μας τονώνει ηθικά.

Στις εκδηλώσεις σας ο κόσμος πληρώνει κάποιο χρηματικό ποσό ή είναι δωρεάν;

Οι περισσότερες εκδηλώσεις μας είναι εντελώς δωρεάν. Υπάρχουν βέβαια και κάποιες, ελάχιστες περιπτώσεις, που ο κόσμος συνεισφέρει πληρώνοντας ένα μικρό αντίτιμο.

Οι νέοι του Τυμπακίου είναι κοντά σας;

Οι νέοι του Τυμπακίου συμμετέχουν και ακολουθούν σε όλες μας τις εκδηλώσεις. Ειδικότερα το καλοκαίρι που τα παιδιά δεν έχουν τις σχολικές ή πανεπιστημιακές τους υποχρεώσεις μας προσφέρουν σημαντική βοήθεια. Οι νέοι είναι μαζί μας, είναι δίπλα μας… και είναι ένας μεγάλο αριθμός νεολαίας που πραγματικά  ασχολούνται με τα κοινά… Μπράβο τους! Τους ευχαριστώ ιδιαίτερα.

 

Πως οραματίζεστε το μέλλον του πολιτιστικού συλλόγου;

Προσπαθούμε, με όλες τις δυνάμεις μας. Πιστεύω ότι η ομάδα αυτή που έχουμε δημιουργήσει είναι δυνατή! Έχει όρεξη και θα προχωρήσει, είτε με εμένα πρόεδρο, είτε με κάποιον άλλον.  Συνεχίζουμε… θα κάνουμε πολλά περισσότερα μελλοντικά και παρ’ ότι το φετινό καλοκαίρι ήταν πάρα πολύ κουραστικό, όχι μόνο από τις εκδηλώσεις, αλλά και από τη διοργάνωση του “4ου Τουρνουά Beach Soccer 2014” που έχουμε αναλάβει, ένα είναι σίγουρο… Το πάθος, η αγωνιστικότητα και η συμμετοχή του κόσμου ο οποίος έρχεται αυτό το πενθήμερο, μας δίνει δυνάμεις. Έχουμε όνειρα και σχέδια , σιγά – σιγά θα υλοποιήσουμε πολλά… Τη συμμετοχή του κόσμου μόνο θέλουμε.

 

Συνεργάζεστε με άλλους συλλόγους της περιοχής;

Ναι…. και με τοπικούς συλλόγους από το Τυμπάκι, αλλά και από την ευρύτερη περιοχή της Μεσαράς. Είτε από τις Μοίρες, είτε από τα υπόλοιπα χωριά ή από τις κωμοπόλεις π.χ. Βώρους, Καμηλάρι, Καμάρες και άλλα.

 

Διανύουμε περίοδο οικονομικής κρίσης. Υπάρχει βοήθεια στο έργο σας από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Πολιτεία;

Στο διάστημα που εγώ είμαι πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Τυμπακίου, δεν μας έχει δοθεί καμία οικονομική βοήθεια από την καινούργια δημοτική αρχή, υπήρχε βέβαια παλαιότερα μια κάποια βοήθεια από την προηγούμενη δημοτική αρχή και είχε ψηφιστεί από το τότε δημοτικό συμβούλιο και ένα ποσό για  να δοθεί στο σύλλογό μας αλλά και σε άλλους πολιτιστικού συλλόγους του δήμου Φαιστού, όμως ακόμη δεν τα έχουμε εισπράξει! Αλλά δεν έχω παράπονο, τους ευχαριστώ όλους και την προηγούμενη δημοτική αρχή, αλλά και την παρούσα, διότι ότι έχω ζητήσει σε μηχανήματα ή τεχνικό υλικό  πάντα μας βοηθάνε και ανταποκρίνονται στο αίτημά μας. Χρήματα όμως δεν έχουμε πάρει.

 

Διαθέτετε έσοδα από  το ταμείο του συλλόγου, σε φιλανθρωπικές οργανώσεις και ιδρύματα που επιτελούν σημαντικό έργο στην περιοχή σας;

Ναι, πάντα βοηθάμε… με τις δυνάμεις που έχουμε βέβαια. Βοηθάμε το ΕΕΕΕΚ Τυμπακίου (Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Τυμπακίου) το Ορφανοτροφείο Καλυβιανής και μεμονωμένες οικογένειες (ειδικά κατά τις γιορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα).Βγαίνουμε, κατά διαστήματα, και μαζεύουμε πράγματα, τρόφιμα (γάλατα, κρέατα) και οτιδήποτε μπορούμε να προσφέρουμε στους αδύναμους οικονομικά συμπολίτες μας…

 

Οι πολιτιστικοί Σύλλογοι προσπαθούν να κρατήσουν αναμμένη τη φλόγα του πολιτισμού στον τόπο τους. Τι είναι για σας η παράδοση;

Είναι ο βασικό λόγος ύπαρξης του συλλόγου μας. Κατά καιρούς κάνουμε εκδηλώσεις αναβίωσης της παράδοσης, όπως π.χ. το πανηγύρι της Πυργιώτισσας, που γίνεται κάθε χρόνο τον Μάιο και παλιές αθλητικές δραστηριότητες, όπως τα παλιά παιχνίδια που έχουν ξεχαστεί και τα έπαιζαν οι παππούδες και οι πατεράδες μας. Επίσης, έχουμε κάνει κάποιες εκθέσεις  λαογραφικού  περιεχομένου και εκθέσεις ζωγραφικής.

 

Παράλληλα, οι σύλλογοι διοργανώνουν εκδηλώσεις και σεμινάρια που ενημερώνουν για διάφορα κοινωνικά θέματα. Πείτε μας μερικές από τις σημαντικές δράσεις του συλλόγου σας.

Διοργανώνουμε κάποια σεμινάρια επιμορφωτικού χαρακτήρα… Πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη στον τόπο μας  δεν μπορεί να είναι μόνο οικονομική! Η ανάπτυξη πρέπει να ξεκινήσει από την παιδεία, γι’ αυτό  κατά καιρούς φέρνουμε ψυχολόγους, εδώ θα ήθελα να αναφέρω και το όνομα της κας Μαρίας Κυδωνάκη, είναι ψυχολόγος από την περιοχή μας, αλλά έχει το γραφείο της σε Ηράκλειο και Μοίρες, έρχεται αφιλοκερδώς και κάνει διάφορα σεμινάρια και ομιλίες πάνω σε συγκεκριμένα θέματα που αφορούν την καθημερινότητα μας. Θέματα που ο καθένας, μπορεί να συναντήσει και να μην ξέρει να τα αντιμετωπίσει. Προσπαθούμε να ενημερώνουμε τους νέους μας, διότι η περιοχή μας μαστίζεται πολύ, από τα ναρκωτικά και το ρατσισμό. Φυσικά, στα σεμινάρια αυτά αναπτύχθηκαν και άλλοι τομείς στους οποίους μας βοήθησαν οι κυρίες: Παρασύρη Ανδρονίκη - Κοινωνιολόγο, Μαρδάνη-Αλεγκάκη Κωνσταντίνα- Διατροφολόγο-Διαιτολόγο και Καπετανάκη Στεφανία - Νευρολόγο. 

Η τοπική κοινωνία έχει πολλά προβλήματα, άλλα μικρά και άλλα μεγάλα, και προσπαθούμε με σεμινάρια να δώσουμε κίνητρα και να αφυπνίσουμε τους ανθρώπους, να έρθουν να ακούσουν… και στη συνέχεια να τα μεταφέρουν στις οικογένειες τους, δυστυχώς όμως δεν έχουμε μεγάλη συμμετοχή και προβληματιζόμαστε!

 

Ποιά είναι  τα σχέδιά σας για το μέλλον… οι επόμενες δραστηριότητες του συλλόγου σας;

Θα συνεχίσουμε με τις εκδηλώσεις που κάνουμε μέχρι σήμερα. Είναι επιτυχημένες και ο κόσμος τις περιμένει… Ορισμένες από αυτές έχουν γίνει πλέον θεσμός. Επίσης, θέλουμε να αναβιώσουμε και πάλι τη μάχη της Κρήτης. Είχε γίνει μια εξαιρετική αναπαράσταση το 2011, επί προεδρίας του κ. Γιώργου Σαριδάκη  και  ήταν η μεγαλύτερη εκδήλωση που έχει γίνει ποτέ στο σύλλογό μας… Ήταν κάτι το φοβερό, μιας και συμμετείχε όλο το Τυμπάκι! Βέβαια θέλει πάρα πολύ δουλειά, χρόνο και χρήμα… Δεν μπορούμε  να «ανεβάσουμε» κάτι που δεν θα είναι τουλάχιστον ίσης αξίας με την προηγούμενη εκδήλωση.

Άλλος στόχος του συλλόγου μας είναι, να αγωνιστούμε ώστε να παραχωρηθεί στο Δήμο το πολεμικό αεροδρόμιο, ο «Γερμανικός Διάδρομος» όπως λέγεται. Ο διάδρομος αυτός φτιάχτηκε με τον ιδρώτα και το αίμα όχι μόνο από τους κατοίκους του Τυμπακίου αλλά και ολόκληρης της Κρήτης. Επιθυμία μας είναι να γιορτάζουμε κάθε χρόνο την επέτειο για την Μάχη της Κρήτης… Να τιμάμε τους προγόνους μας σε έναν ιστορικό χώρο όπως αυτός!

 

Βλέπω ένα παλαιό ελαιοτριβείο στο χώρο του πολιτιστικού συλλόγου, τι είναι αυτό;

Είναι το εργοστάσιο του Μάμαλου, το οποίο αγοράστηκε από τον πολιτιστικό σύλλογο Τυμπακίου το 1985 επί προεδρίας της κας. Ταβερναράκη Αριάδνης . Λειτουργούσε πριν το 1950 αλλά δεν ήταν μόνο ελαιοτριβείο. Ήταν κάτι σαν βιοτεχνικό εργαστήριο, το οποίο με μια ατμομηχανή, της τότε εποχής η οποία υπάρχει ακόμη, έδινε κίνηση σε μεγάλους σιδερένιους τροχούς και γινόταν πότε ελαιοτριβείο ∙ πότε μύλοι για να αλέθουν σιτάρι, καρπό και καλαμπόκι ∙ πότε βυρσοδεψείο για δέρματα, λινάρια κ.λ.π. Αυτή τη στιγμή με τη φροντίδα του πολιτιστικού συλλόγου, προσπαθούμε τον ,ετατρέψουμε σε ένα χώρο επισκέψιμο. Είναι  ένα φοβερό εργοστάσιο!  Είναι ένα ιστορικό μνημείο της εποχής εκείνης που αξίζει πολλά παραπάνω και όχι να το αφήσουμε στην φθορά του χρόνου.

Έχουμε πολλές σκέψεις, σχέδια και όνειρα γι’ αυτό το χώρο… δίχως κρατική χρηματοδότηση όμως δεν μπορούμε να προχωρήσουμε και είναι κρίμα, γιατί αυτό το εργοστάσιο είναι κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς του Τυμπακίου, μιας και δεν υπάρχει κάτι ανάλογο στην περιοχή… να μη σου πω και σε ολόκληρη την Κρήτη!

 

Θέλετε να στείλετε ένα μήνυμα στους συμπολίτες σας;

Το μήνυμα που θέλω να στείλω είναι ένα: Ζητάμε τη βοήθεια  των Τυμπακιανών και τη συμμετοχή τους στις διάφορες εκδηλώσεις και δράσεις που οργανώνουμε. Ο σύλλογος  προσπαθεί, αλλά είναι δύσκολο να κάνουμε τα πάντα μόνοι μας! Χρειαζόμαστε βοήθεια, θέλουμε στήριξη από τον κάθε ένα συμπολίτη μας.

Θέλουμε να υπάρχει συμμετοχή στα κοινά, εθελοντισμός στις κινήσεις μας και στήριξη στις προσπάθειες που κάνει ο πολιτιστικός σύλλογος Τυμπακίου, που ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με τα δρώμενα της περιοχής μας.

Οι πόρτες του συλλόγου είναι ανοικτές οποιαδήποτε ώρα, συγκεκριμένα κάθε Δευτέρα μαζευόμαστε και συζητάμε τυχών προβλήματα αλλά και τις κινήσεις που έχουμε σκοπό να κάνουμε, ενώ παράλληλα οργανώνουμε και τις δράσεις μας. Θέλουμε να μας έχουν εμπιστοσύνη, να ξέρουν ότι προσπαθούμε και κάνουμε το καλύτερο για τον τόπο μας.

Ζητάμε να μας δώσουν ιδέες και οτιδήποτε εποικοδομητικό σκέφτονται. Συνεργασία λοιπόν και βοήθεια… Αυτό θέλει ο σύλλογός μας!

 

mesaralive  01 March, 2015 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΠΡΟΣΩΠΑ