Δήμος Φαιστού: Ένα εργο πνοής που αλλάζει τα δεδομένα

  13 April, 2024 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Δήμος Φαιστού: Ένα εργο πνοής που αλλάζει τα δεδομένα

Ένα εμβληματικό έργο για την ευρύτερη περιοχή της Μεσσαράς τέθηκε σε πορεία υλοποίησης με την υπογραφή της σύμβασης «Έργα Διαχείρισης Αστικών Λυμάτων, Ύδρευσης (Δίκτυα και ΕΕΛ) και Λειτουργία των ΕΕΛ του Δήμου Φαιστού», με ανάδοχο την THALIS, εταιρεία του Ομίλου ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ. 

Το κατασκευαστικό τμήμα του έργου θα εκτελεστεί σε χρονικό ορίζοντα 24 μηνών και  περιλαμβάνει τρεις βιολογικούς καθαρισμούς: έναν νέο στην ευρύτερη περιοχή Βώρων- Φανερωμένης, ενώ θα εκσυγχρονίσει επίσης εκείνους του Τυμπακίου και των Ματάλων.
Το έργο αφορά επίσης την τριτοβάθμια επεξεργασία με μονάδες UF και UV όπου η εκροή των λυμάτων, με βάση τους περιβαλλοντικούς όρους, έχει την καταλληλόλητα για να χρησιμοποιείται για άρδευση σε βρώσιμες καλλιέργειες.

Στα 12 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται το κόστος του έργου, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Σημειώνεται ότι στο ποσό περιλαμβάνεται και το κόστος λειτουργίας για τρία έτη.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρη Αυγενάκη θέλησε να απευθύνει ο Δήμαρχος Φαιστού κ. Γρηγόρης Νικολιδάκης καθώς όπως είπε «ήταν εκείνος ο οποίος από την πρώτη στιγμή μας βοήθησε να μπούμε στα υπουργεία όπου υπάρχουν τα οικονομικά προγράμματα και να φέρουμε στην περιοχή μας τόσα χρήματα όσα δεν είχαν έρθει ποτέ στο Δήμο μας».
Ο ίδιος έκανε λόγο για ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο που θα αφήνει ένα τέτοιο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, το οποίο θα αποτελεί "ανάχωμα" απέναντι στην κλιματική αλλαγή που ήδη πλήττει την περιοχή.

Σε δήλωσή της στο Cretalive η κα. Θεοδοσία Μπαντουβά-Παπαζήση, Γενική Διευθύντρια της THALIS ανέφερε:

«Ευχαριστούμε το Δήμο Φαιστού και τη Διοίκηση της ΔΕΥΑΦ για την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν σε αυτό το σύγχρονο έργο. Ο σχεδιασμός της Thalis για την υλοποίηση του, εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της στρατηγικής που έχουμε χαράξει και εφαρμόζουμε ως εταιρεία του Ομίλου Motor Oil, έχοντας ως πρωταρχική επιδίωξη την αναβάθμιση του Κύκλου του Νερού στη χώρα μας.

Με καινοτόμες παρεμβάσεις επιδιώκουμε τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης και επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων, κάνοντας ταυτόχρονα τις μονάδες επεξεργασίας αυτόνομες και ενεργειακά αποδοτικές.

Το έργο που υπογράφουμε σήμερα ενσωματώνει σύγχρονες τεχνολογίες, χαρακτηρίζεται από τεχνική αρτιότητα και χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα καθώς και την ευελιξία σε τυχόν μελλοντικές απαιτήσεις για αύξηση της δυναμικότητας.

Με τον εκσυγχρονισμό της συλλογής και επεξεργασίας των παραγόμενων αστικών λυμάτων, εξασφαλίζεται η επαναχρησιμοποίηση τους ως νέα πηγή φυσικών πόρων, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την ανακύκλωση του νερού με στόχο την ενίσχυση της άρδευσης των καλλιεργειών της περιοχής.

Παράλληλα, επιτυγχάνουμε την εξοικονόμηση ενέργειας, την βελτίωση των συνθηκών ζωής των κατοίκων καθώς και την προστασία των φυσικών χαρακτηριστικών της περιοχής, των ευαίσθητων περιβαλλοντικά ζωνών και του υδάτινου δυναμικού του Δήμου. Συνολικά, εξυπηρετούμε 18.000 ισοδύναμους κατοίκους. Επιπρόσθετα, δημιουργούμε δέκα νέες πράσινες θέσεις εργασίας.

Στην THALIS συνεχίζουμε με βάση το σχεδιασμό που διαμορφώθηκε από τον ιδρυτή της Βασίλη Παπαζήση για τον κυκλικό μετασχηματισμό των υδάτινων πόρων ως απάντηση στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής. Αξιοποιούμε τις νέες τεχνολογίες και προσφέρουμε βιώσιμες λύσεις τριτοβάθμιας και τεταρτοβάθμιας επεξεργασίας των αστικών λυμάτων που σέβονται το περιβάλλον και συμβάλλουν στη διατήρηση των πόρων. Αναβαθμίζουμε την ενεργειακή αποδοτικότητα των υποδομών, δημιουργούμε ένα ανθεκτικότερο περιβάλλον και ένα ποιοτικότερο μέλλον για τους κατοίκους της υπαίθρου».

Ο κ. Γιώργος Θεοδωράκης, πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Φανερωμένης υπενθύμισε ότι το έργο έχει ξεκινήσει εδώ και 31 χρόνια! «Είναι το μεγαλύτερο έργο, μετά το φράγμα, που γίνεται για την Φανερωμένη» είπε συγκεκριμένα.

«Είναι ένα εμβληματικό έργο για την περιοχή μας. Οι Βώροι μπαίνουν στη νέα εποχή με καινούργια δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης και βιολογικό καθαρισμό» εξήγησε ο κ. Μάρκος Ξενογιαννάκης, πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Βώρων.

Από την πλευρά του ο κ. Νίκος Χιωτάκης, πρόεδρος Δημοτικής Ενότητας Πιτσιδίων – Ματάλων ανέφερε επίσης ότι «το έργο ξεκίνησε πριν 30 χρόνια από τον Μιχάλη Κοτσυφάκη και πλέον βλέπουμε ότι υλοποιείται και θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Δήμαρχο, τους πολιτικούς και τους μηχανικούς που έτρεξαν για να γίνει πραγματικότητα αυτό το έργο».

 

  13 April, 2024 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ