Δημόσιο: Προς αξιοποίηση η συσσωρευμένη περιουσία από κατασχέσεις

Μια περιουσία που περιήλθε στην κατοχή της και λιμνάζει εδώ και χρόνια ετοιμάζεται να «ξεκλειδώσει» το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Πρόκειται για κατασχέσεις από εγκληματικές δραστηριότητες που αφορούν σε ακίνητα, κοσμήματα, πολυτελή αυτοκίνητα, σκάφη, έργα τέχνης.
Η θεσμική ύπαρξη του Μητρώου όμως δεν συνοδεύτηκε από έναν σαφή μηχανισμό αξιοποίησης
Αν και το Κεντρικό Μητρώο Δεσμευμένων και Δημευμένων Περιουσιακών Στοιχείων έχει θεσμοθετηθεί από το 2013, η μέχρι σήμερα αξιοποίησή του υπήρξε περιορισμένη. Στη βάση του συγκεντρώνονται στοιχεία όπως ακίνητα, χρηματικά ποσά, πολυτελή οχήματα, έργα τέχνης και λοιπά περιουσιακά στοιχεία που έχουν κατασχεθεί ή δημευθεί στο πλαίσιο ποινικών υποθέσεων.
Η θεσμική ύπαρξη του Μητρώου όμως δεν συνοδεύτηκε από έναν σαφή μηχανισμό αξιοποίησης. Αποτέλεσμα ήταν η συσσώρευση περιουσίας που, ενώ είχε περάσει στην κυριότητα ή τη διαχείριση του Δημοσίου, παρέμενε αδρανής, δημιουργώντας κόστη φύλαξης, νομικής διαχείρισης και προφανώς και απώλεια δημοσιονομικών εσόδων.
Νέα πρωτοβουλία με σύσταση Ειδική Ομάδα Εργασίας
Την προηγούμενη εβδομάδα με υπουργική απόφαση, συστάθηκε ειδική 12μελής ομάδα εργασίας με εντολή να παραδώσει πόρισμα στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Η ομάδα έχει ως βασική αποστολή τη σύνταξη σχεδίου κοινής υπουργικής απόφασης, που θα εξειδικεύει:
· Το περιεχόμενο, η δομή και η λειτουργία του Μητρώου, καθώς και η πρόσβαση σε αυτό.
· Τις διαλειτουργικότητες του Μητρώου με άλλα ηλεκτρονικά συστήματα των εμπλεκομένων φορέων (δικαστικές, φορολογικές, τελωνειακές, αστυνομικές υπηρεσίες).
· Τους τεχνικούς και θεσμικούς όρους αξιοποίησης: διαδικασίες εκποίησης, μίσθωσης, δημόσιας παραχώρησης ή πρόωρης διάθεσης περιουσιακών στοιχείων.
· Τα δικαιώματα πρόσβασης των εμπλεκόμενων χρηστών στα δεδομένα του Μητρώου.
· Κάθε άλλο τεχνικό ή νομικό ζήτημα
Το τελικό πόρισμα της Ομάδας Εργασίας θα κατατεθεί στον υπουργό Οικονομικών, με σκοπό τη διαμόρφωση ολοκληρωμένου πλαισίου διαχείρισης της κρατικής περιουσίας που έχει προέλθει από ποινικές υποθέσεις.
Η ενεργοποίηση του Μητρώου με επιχειρησιακή στόχευση δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιηθεί η εν λόγω περιουσία είτε μέσω πώλησης και μίσθωσης, είτε μέσω κοινωνικής απόδοσης (σε Δήμους, Αστυνομία, ΕΚΑΒ, ΟΤΑ, κ.λπ.)
Υφιστάμενοι Μηχανισμοί Αξιοποίησης
Το θεσμικό πλαίσιο σήμερα επιτρέπει:
· Πωλήσεις κινητών άνω των 300.000 € μόνο μετά από τελεσίδικη δήμευση – με πρόβλεψη για πρόωρη εκποίηση σε εξαιρετικές περιπτώσεις.
· Δημόσιες παραχωρήσεις (π.χ. οχημάτων, εξοπλισμού) σε φορείς του Δημοσίου, της Αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας των πολιτών.
· Δημοπρασίες με ελάχιστο τίμημα (≥85% εκτιμώμενης αξίας) και μηχανισμό επανακαθορισμού μετά από άγονες διαδικασίες.
· Μισθώσεις με διατήρηση υφιστάμενων συμβάσεων, όταν πρόκειται για ακίνητα που ήδη αποφέρουν εισόδημα.
· Κατάθεση χρηματικών ποσών στο Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων, με λογιστική παρακολούθηση των εσόδων υπέρ των τελικών δικαιούχων.
Η μετάβαση από την καταγραφή στην αξιοποίηση δημευμένων περιουσιακών στοιχείων σίγουρα θα αποτελέσει κρίσιμο βήμα τόσο για τη δημοσιονομική αποδοτικότητα όσο και για τη συμβολική ενίσχυση της έννομης τάξης.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις