Δημοσκοπήσεις: Οι προβλέψεις του Δ. Μαύρου για τις προσεχείς εκλογές:

  01 June, 2023 ΑΡΘΡΑ
Δημοσκοπήσεις: Οι προβλέψεις του Δ. Μαύρου για τις προσεχείς εκλογές:

Ο κ. Μαύρος απάντησε πως ο κίνδυνος να έχει απώλειες η Νέα Δημοκρατία είναι ερώτημα που επιλύεται όταν μπει το διακύβευμα στο τραπέζι, και το «πόσο καθαρό και πόσο αγχωτικό είναι ένα δίλημμα όταν τίθεται στους ψηφοφόρους, διασφαλίζει τα πράγματα».

Αυτό το διακύβευμα το έχει βάλει ο κ. Μητσοτάκης πάρα πολύ καθαρά εδώ και πάρα πολύ καιρό, σύμφωνα με τον κ. Μαύρο, και είναι «η ιστορία που λέγεται σταθερότητα. Και εκεί επάνω, στη σταθερότητα, ήταν που μπερδεύτηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Διότι ο ΣΥΡΙΖΑ, επειδή είχε τις αγωνίες του -ότι τα μίντια δεν τον στηρίζουν όσο πρέπει για να πει τις θέσεις του- είτε και από φυσική αδυναμία, μπήκε στη διαδικασία και είχε αντισυστημική ρητορική, πηγαίνοντας κόντρα στις προσδοκίες που είχαν οι ψηφοφόροι του, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον πρέπει να γίνει ένα συστημικό κόμμα», σημείωσε ο κ. Μαύρος, ο οποίος εκτιμά ότι το δίλημμα σταθερότητα-Μητσοτάκης ή ακυβερνησία είναι ισχυρό και, εφόσον επικρατήσει και σε αυτή την προεκλογική φάση, η Νέα Δημοκρατία έχει ισχυρό πλεονέκτημα.

Τι είπε για το κόμμα ΝΙΚΗ
Όσον αφορά το κόμμα ΝΙΚΗ, ο διευθύνων σύμβουλος της MRB Δ. Μαύρος επισήμανε ότι «ξεπετάχτηκε από το πουθενά μέσα στις τελευταίες δύο εβδομάδες. Έφτασε σε ένα ποσοστό τερατώδες για τα δεδομένα της λογικής που είχαμε συνηθίσει και εκπροσωπεί και έναν χώρο ο οποίος κάθεται δίπλα στο κόμμα του κ. Βελόπουλου, χωρίς να έχει κάποιες από τις γραφικότητες που έχει το κόμμα του κ. Βελόπουλου και μοιάζοντας να είναι μια πολιτικώς ορθή έκφραση μιας θρησκευτικότητας. Γιατί περνώντας ο καιρός αρχίζουν και βγαίνουν στην επιφάνεια ολονών οι ιδιαιτερότητες. Έχουν ανέβει στα σόσιαλ μίντια κάποιες τοποθετήσεις του κόμματος ΝΙΚΗ οι οποίες αιφνιδιάζουν. Δεν ξέρω πώς θα εξελιχθεί όλη αυτή η ιστορία».

«Στα τρία κόμματα τα μικρά, έτσι όπως ετέθη το θέμα, ακόμα δεν έχουμε πειστεί εάν τελικά ήταν για να σταλεί ένα μήνυμα στην όποια κυβέρνηση, στο όποιο άλλο κόμμα και τώρα θα ξεφουσκώσουν. Δεν το ξέρουμε πώς θα συμπεριφερθεί ο κόσμος αυτή τη στιγμή» ανέφερε ακόμα ο κ. Μαύρος, και χαρακτήρισε «μεικτή κατάσταση» αυτό το οποίο έγινε.

«Τα κόμματα στην ουρά είναι ετερόκλητης λογικής. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι αντισυστημικά μεν, αλλά με διαφορετικότητες έντονες. Για παράδειγμα, η Πλεύση Ελευθερίας, της κ. Κωνσταντοπούλου, είναι ένα αντισυστημικό κόμμα και έχει και αντισυστημική επικοινωνιακή λογική. Δηλαδή, έδινε το τηλέφωνό της παντού, προσπαθούσε να μη μιλάει όπως στο παρελθόν, αλλά να είναι πιο ήρεμη στην εκφορά του λόγου. Αλλά, παρ' όλα αυτά, ένιωθε κανείς ότι ακόμα και η αναπνοή της ήταν ενός ανθρώπου ο οποίος θέλει να κάνει, θέλει να δείξει, θέλει να πει πράγματα που είναι διαφορετικά από των συστημικών κομμάτων», υποστήριξε ο κ. Μαύρος.

Η μάχη ΣΥΡΙΖΑ με ΠΑΣΟΚ
«Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ρόλο και πάει να τον χάσει και το ΠΑΣΟΚ δεν είχε ρόλο και πάει να τον βρει, άρα λοιπόν εκεί θα υπάρξει ένα τζαρτζάρισμα. Το ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι αυτός ο χώρος, των δύο αυτών κομμάτων, ο οποίος αθροίζει το ανταγωνιστικό ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας, αυτή τη στιγμή οι ψηφοφόροι καλούνται να αποφασίσουν τι θα κάνουν. Θα το κρατήσουν έτσι, σπαστό, ή θα αποφασίσουν να το δώσουν και να δημιουργηθεί ό,τι γίνεται σε δυτικές χώρες, στην Αμερική για παράδειγμα, όπου υπάρχουν δύο μεγάλοι φορείς και εναλλάσσονται, ανάλογα με τα πρόσωπα ή τη συγκυρία;», προσέθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της MRB.

Το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου έδειξε, σύμφωνα με τον κ. Μαύρο, ότι οι Έλληνες δεν παρασύρονται, θέτουν στόχους και προσπαθούν να εξωτερικεύσουν αυτά τα οποία αισθάνονται μέσα τους.

«Το πρώτο εύρημα είναι το ότι η Νέα Δημοκρατία πήρε ένα τεράστιο ποσοστό. Όχι τόσο γιατί το 40% ως απόλυτος αριθμός είναι μεγάλο -γιατί έχουμε ξαναδεί στα μεγάλα κόμματα να ανεβαίνουν τα ποσοστά και πολύ πιο ψηλά. Αλλά με δεδομένη τη συγκυρία, το νούμερο αυτό είναι πάρα πολύ υψηλό. Ο στόχος της Νέας Δημοκρατίας αυτή τη στιγμή είναι να το διατηρήσει, διότι εάν δεν το διατηρήσει, τότε πάμε στην άλλη άκρη των κομμάτων, όπου υπάρχουν τρία κόμματα τα οποία καραδοκούν να μπουν στη Βουλή, που αυτό σημαίνει ότι για το πρώτο κόμμα ανεβαίνει ο πήχης της αυτοδυναμίας», συμπλήρωσε ο κ. Μαύρος.

 

  01 June, 2023 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα