Εκλογές 2023: Οι παράγοντες που θα καθορίσουν το αποτέλεσμα της Κυριακής

  20 May, 2023 ΑΡΘΡΑ
Εκλογές 2023: Οι παράγοντες που θα καθορίσουν το αποτέλεσμα της Κυριακής

Η προεκλογική περίοδος – από την οποία δεν έλειψαν οι υψηλοί τόνοι και οι σφοδρές αντιπαραθέσεις – ολοκληρώθηκε. Οι κάλπες των εκλογών της απλής αναλογικής ανοίγουν αύριο Κυριακή στις 7 το πρωί, με τους πολιτικούς αρχηγούς σήμερα, να κάνουν «ταμείο» και να χαλαρώνουν ενώ οι συζητήσεις πλέον περιστρέφονται γύρω από τα σενάρια της επόμενης ημέρας.

Λόγω του συστήματος της απλής αναλογικής, αρκετοί έχουν προεξοφλήσει τη διεξαγωγή δεύτερων εκλογών εξαιτίας της αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης. Το ποσοστό της αυτοδυναμίας φαντάζει απλησίαστο και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τους ακριβείς συσχετισμούς που θα μπορούσαν να ευνοήσουν τη συγκρότηση συμμαχιών. Το τι θα γίνει θα το δείξουν πολύ σύντομα οι κάλπες, όπου -όπως εκτιμάται- οι χιλιάδες αναποφάσιστοι και οι ψηφοφόροι της «τελευταίας στιγμής» θα βγάλουν το τελικό σκορ.

 

Λίγο πριν τη λήξη της προεκλογικής περιόδου, η αδιευκρίνιστη ψήφος λάμβανε ποσοστό 7,8%,  ένα τεράστιο νούμερο,  ικανό να επηρεάσει σημαντικά τη διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων ή να δώσει μία μεγαλύτερη δυναμική στα κόμματα που θα ακολουθήσουν.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι πολιτικοί αρχηγοί μέχρι τελευταία στιγμή, προσπάθησαν να κερδίσουν ότι μπορούν από τη δεξαμενή των αναποφάσιστων αλλά και να… αλιεύσουν ψήφους από δυσαρεστημένους ψηφοφόρους άλλων πολιτικών σχηματισμών. Γι αυτό και τις τελευταίες ημέρες, είδαμε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, να ρίχνουν μεγάλο βάρος στο να ανέβει στον μέγιστο δυνατό βαθμό η κομματική συσπείρωση.

Οι νέοι και ο… ψηφιακός προεκλογικός αγώνας

Βασικό μέλημα των κομμάτων, η προσέλκυση ψηφοφόρων κάτω των 30 ετών, με τον επικοινωνιολόγο Μάνος Σιφονιό, να παρατηρεί ότι είχαμε μία μετατόπιση του ενδιαφέροντος των κομμάτων αλλά και των λεγόμενων μπάτζετ των προϋπολογισμών από την παραδοσιακή προς την ψηφιακή επικοινωνία.

 

Αναλύοντας το νέο είδος προσέγγισης των ψηφοφόρων τόνισε ότι εκτός από τους νέους τα κόμματα ακολούθησαν μια πολυσυλλεκτική προσέγγιση. «Το τελευταίο διάστημα είχαμε ένα μπαράζ συνεντεύξεων σε όλου του είδους τις εκπομπές το οποίο είναι δίκαιο γιατί θέλουν να απευθυνθούν σε όλους τους ψηφοφόρους», σημείωσε στην ΕΡΤ, ο επικοινωνιολόγος.

Όσον αφορά τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως το Twitter, το Facebook και το YouTube, τα χαρακτήρισε ως το νέο «μπαλκόνι» της πολιτικής επικοινωνίας. «Το TikTok και το YouTube έγινε το νέο μπαλκόνι ενώ το μοίρασμα των φυλλαδίων στις πλατείες έγινε το facebook και το Instagram», πρόσθεσε ο κ. Σιφονιός.

Η προσέλκυση ψηφοφόρων κάτω των 30 ετών αποδεικνύεται πρόκληση για όλα τα κόμματα, τονίζει το Reuters, και σημειώνει την Κυριακή, κάθε ψήφος μετράει. Μεταξύ των νέων ψηφοφόρων, τα αριστερά κόμματα της αντιπολίτευσης τείνουν να είναι πιο δημοφιλή, αλλά πολλοί παραμένουν αναποφάσιστοι, επισημαίνει.

«Πρόκειται για μια γενιά Ελλήνων που μεγάλωσε σε δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες, γεγονός που δεν τους επιτρέπει να παίρνουν τα πράγματα πολύ ελαφρά», δήλωσε ο Γιώργος Αράπογλου στο Reuters, επικεφαλής της εταιρείας δημοσκοπήσεων Pulse, προσθέτοντας ότι «δεν χρειάζονται κάποιον να τους ενημερώσει, χρειάζονται κάποιον να τους πείσει».

Γεγονός είναι ότι τα κομματικά επιτελεία ανησυχεί ιδιαίτερα το μεγάλο ποσοστό των πολιτών που δεν τοποθετείται ως προς το τι θα πράξει στις 21 Μαΐου. Οπως ανησυχούν ιδιαίτερα και για την αποχή.

Τα τελευταία μηνύματα των πολιτικών αρχηγών

Οχι τυχαία, χθες, κοινή συνισταμένη των ομιλιών των πολιτικών αρχηγών ήταν η προτροπή στους πολίτες να πάνε στις κάλπες και να ψηφίσουν, επιλέγοντας έτσι την επόμενη κυβέρνηση της χώρας ή πιο σωστά το κόμμα που θα προσπαθήσει να κάνει μια κυβέρνηση συνεργασίας. Τα κοινά που επιχείρησαν να προσελκύσουν τα κόμματα εξάλλου, δείχνουν ποιοι ψηφοφόροι θεωρούνται «κλειδιά» για την πρωτιά: Η μεσαία τάξη, οι νέοι, οι συνταξιούχοι και οι αναποφάσιστοι.

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στον πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου, έκανε ένα τελευταίο άνοιγμα στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ ενώ εξαπέλυσε πυρά στο ΣΥΡΙΖΑ για στοχοποίηση της μεσαίας τάξης, κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα ότι «απέτυχε και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση». Αναφέρθηκε στην υπόθεση Κατρούγκαλου λέγοντας ότι «βεβαίωσε ότι η κρυφή ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ περιέχει νέα φοροκαταιγίδα. Αυτά που μαρτύρησε ο κ. Κατρουγκαλος είναι η πραγματική τους ατζέντα. Άθελά του αποκάλυψε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει διώκτης της μεσαίας τάξης με έναν αρχηγό αδιόρθωτο».

«Στείλτε το μήνυμα στις εκλογές της Κυριακής με τη θετική σας ψήφο» ανέφερε και συνέχισε «κλείστε τους το δρόμο στην αστάθεια».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι υπάρχει και ένας ακόμη συνυπεύθυνος σε αυτό το χάος. «Ο κ. Ανδρουλακης. Τι θα πει να μην είναι πρωθυπουργός αυτός που ψηφίζουν οι πολίτες; Οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ σίγουρα νιώθουν οτι ζουν καλύτερα από το 2019. Δεν βλέπουν το ποτήρι άδειο και θρυμματισμένο, όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα ρισκάρουν όσα κατέκτησαν», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τη βεβαιότητά του για τη νίκη στις εκλογές, εξαπολύοντας ταυτόχρονα σκληρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Την Κυριακή ο εφιάλτης τελειώνει η αλλαγή ξημερώνει. Επέλεξα να κλείσω από την Πάτρα τον προεκλογικό αγώνα, από την Δυτική Ελλάδα όπου η δεξιά ήταν και είναι μειοψηφία. Το μήνυμα που στέλνω είναι ότι την Κυριακή θα είναι μειοψηφία σε όλη την Ελλάδα» συμπλήρωσε.

«Να κάνει αυτό που δεν περιμένουν όλοι όσοι με την πολιτική τους υποθήκευσαν τις ζωές μας, τσάκισαν τα δικαιώματα των εργαζομένων, υπονόμευσαν τη ζωή της νέας γενιάς. Να χάσουν τα λόγια τους, να μην ξέρουν από πού τους ήρθε! Μπορούμε να τα καταφέρουμε! Να αναδειχθεί μέσα από τις κάλπες της Κυριακής ένα πολύ ισχυρό ΚΚΕ, στήριγμα για το λαό» ζήτησε από τον Πειραιά ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Πυρά εναντίον του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ολοκληρώνοντας την προεκλογική του εκστρατεία στο Ηράκλειο της Κρήτης.

«Στέλνουμε ένα μήνυμα στον κ. Τσίπρα. Ότι, όταν προσκαλεί τα περιτρίμματα των απολογητών της Χούντας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης, συμπληρώνοντας ότι «δεν υπάρχει ΠΑΣΟΚ δεκανίκι κ. Μητσοτάκη αλλά ΠΑΣΟΚ ισχυρό αλλά για να στείλει στο σπίτι σας και εσάς αλλά και τον κ. Τσίπρα».

 

  20 May, 2023 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα