Δημοσκόπηση: Μειωμένη η διαφορά της Ν.Δ από τον ΣΥΡΙΖΑ-Πότε θέλουν εκλογές οι πολίτες

  01 April, 2022 ΑΡΘΡΑ
Δημοσκόπηση: Μειωμένη η διαφορά της Ν.Δ από τον ΣΥΡΙΖΑ-Πότε θέλουν εκλογές οι πολίτες

Η πανελλαδική δημοσκόπηση έγινε το διάστημα 27-29 Μαρτίου, σε δείγμα 1.207 συνεντεύξεων. Πραγματοποιήθηκε τηλεφωνικά με χρήση δομημένου ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου.

Εκτός από την πρόθεση ψήφου και ποιον θεωρούν καταλληλότερο για πρωθυπουργό, οι συμμετέχοντες απάντησαν για το πότε θέλουν εκλογές, πόσο τους έχουν επηρεάσει οι εξελίξεις στην Ουκρανία, αλλά και για τους προβληματισμούς τους όσον αφορά την ακρίβεια.

Δείτε όλη τη δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ, εδώ.

Στην πρόθεση ψήφου η διαφορά ανέρχεται στο 8%, καθώς η ΝΔ συγκεντρώνει 31%, ο ΣΥΡΙΖΑ 23%, το ΚΙΝΑΛ 13,5%, το ΚΚΕ 5,5%, η Ελληνική Λύση 4% και το ΜέΡΑ25 2,5%.

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή, η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ ανέρχεται σε 8,5%, καθώς το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει 32%, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση 23,5%. Το ΚΙΝΑΛ ανεβαίνει στο 14%, το ΚΚΕ συγκεντρώνει 6%, η Ελληνική Λύση 4,5% και το ΜέΡΑ25 3%.

Όσον αφορά την παράσταση νίκης, η ΝΔ προηγείται με μεγάλη διαφορά, καθώς συγκεντρώνει ποσοστό 56% και ο ΣΥΡΙΖΑ 24%, που σημαίνει ότι υπάρχει μια διαφορά της τάξης του 32%.

Στην ερώτηση ποιος είναι καταλληλότερος πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει ποσοστό 38% και ο Αλέξης Τσίπρας 25%.

Ο πρόεδρος της ΝΔ υποχωρεί ελαφρά, από το 40% της προηγούμενης δημοσκόπησης από την ίδια εταιρεία, ωστόσο κρατά μεγάλη διαφορά από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έμεινε σταθερός στο 25%.

Όσον αφορά το πότε είναι καλύτερο να διεξαχθούν οι επόμενες εθνικές βουλευτικές εκλογές, το 30% απαντά μέχρι το φετινό καλοκαίρι, το 16% μέχρι το τέλος της χρονιάς και το 45% απάντησε το 2023, έως και την ολοκλήρωση της θητείας της κυβέρνησης.

Τέλος, όσον αφορά τη «δεξαμενή» των ψήφων για τα τρία κόμματα που συγκεντρώνουν διψήφιο ποσοστό, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 24,5% από συσπείρωση και 6,5% από εισροές, ο ΣΥΡΙΖΑ 18% από συσπείρωση και 5% από εισροές, ενώ όσον αφορά το ΚΙΝΑΛ συγκεντρώνει 8% από εισροές και 5,5% από συσπείρωση.

Για τους ισχυρισμούς που επικαλούνται οι Ρώσοι προκειμένου να δικαιολογήσουν την εισβολή στην Ουκρανία, το 56% των ερωτηθέντων απαντά ότι έχουν κάποια βάση, όσον αφορά όμως τις πολεμικές επιχειρήσεις το 78% τις κρίνει απαράδεκτες.

Αναφορικά με το κατά πόσο οι ισχυρισμοί των Ρώσων για τον πόλεμο έχουν βάση και οι επιχειρήσεις στην Ουκρανία είναι αποδεκτές, το 8% απάντησε καταφατικά.

Σε 48% ανέρχεται το ποσοστό εκείνων που κρίνουν ότι οι ρωσικοί ισχυρισμοί έχουν μεν βάση, αλλά οι επιχειρήσεις είναι απαράδεκτες.

Το 30% απάντησε πως δεν έχουν βάση οι ρωσικοί ισχυρισμοί και οι πολεμικές επιχειρήσεις της Ρωσίας είναι απαράδεκτες.

Για το πότε θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, το 2% θεωρεί ότι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες, το 32% τις επόμενες εβδομάδες, το 35% τους επόμενους μήνες, το 11% αργότερα, ενώ το 20% απάντησε πως δεν γνωρίζει/δεν απαντά.

Στο κατά πόσο προβληματίζουν στην καθημερινότητά τους οι εξελίξεις στην Ουκρανία, οι συμμετέχοντες απάντησαν: 77% πολύ ή αρκετά, 10% μέτρια, 4% λίγο έως ελάχιστα, 9% ΔΓ/ΔΑ.

Στο πόσο προβληματίζει την καθημερινότητα των ερωτηθέντων η ακρίβεια, τόνισαν: 85% πολύ ή αρκετά, 5% μέτρια, 2% λίγο έως ελάχιστα, 8% ΔΓ/ΔΑ.

Αρκετά λιγότερο προβληματίζει πλέον ο κορωνοϊός τους συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση, καθώς το 28% απάντησε πολύ, το 26% αρκετά, το 19% μέτρια, το 9% λίγο, το 9% ελάχιστα έως καθόλου και το 9% ΔΓ/ΔΑ.

Τέλος, για τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση ως στήριξη των καταναλωτών στις ανατιμήσεις, κρίνονται: 7% προς τη σωστή κατεύθυνση, 38% προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά χρειάζονται αλλαγές, 45% προς τη λάθος κατεύθυνση, 10% ΔΓ/ΔΑ.

 

  01 April, 2022 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα