Διασταυρώνουν τα ξίφη τους Τσίπρας και Μητσοτάκης στη βουλή

  14 October, 2022 ΑΡΘΡΑ
Διασταυρώνουν τα ξίφη τους Τσίπρας και Μητσοτάκης στη βουλή

Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με συνεργάτες του, θα προχωρήσει σε μια ρεαλιστική αποτίμηση του προβλήματος που πλήττει οριζόντια την Ευρώπη και όχι μόνο, παρουσιάζοντας στοιχεία για την εκτόξευση των τιμών στην ενέργεια και τις πρώτες ύλες που δημιουργούν πληθωριστικές πιέσεις. Η σύγκριση με το τι συμβαίνει στις άλλες χώρες της ευρωζώνης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την οικονομικά ισχυρή Γερμανία, αποτυπώνει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το μέγεθος του προβλήματος και την θωράκιση της ελληνικής οικονομίας από τις ενέργειες της κυβέρνησης.


«Ο πρωθυπουργός θέλει να αποδομήσει τα ψέματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την στρέβλωση των γεγονότων από την Κουμουνδούρου για να εξυπηρετήσει το αφήγημά της», όπως επισημαίνουν από το Μέγαρο Μαξίμου. Γνωρίζει, ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιχειρήσει να παρουσιάσει μια εικόνα καταστροφής της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, για την δημιουργία εντυπώσεων και για αυτό, όπως λένε οι συνεργάτες του, αποφάσισε άμεσα να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση.

Τα μέτρα της κυβέρνησης αποκρούουν τις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ
Η παράθεση των μέτρων της κυβέρνησης για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων είναι καταλυτική για την απόκρουση της κατηγορίας που απευθύνει η Κουμουνδούρου ότι έμειναν απροστάτευτοι έναντι μιας πρωτοφανούς εξωγενούς κρίσης. Η μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, η φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, τα επιδόματα στους πιο ευάλωτους και η επιδότηση των καυσίμων είναι μερικά μόνο από τα μέτρα στα οποία θα αναφερθεί ο κ. Μητσοτάκης κατά την συζήτηση.

Ειδικά στο σκέλος της ερώτησης του κ. Τσίπρα προς την κυβέρνηση για περιορισμό «του περιθωρίου κέρδους των παραγωγών ενέργειας και να προχωρήσει σε πραγματική φορολόγηση των υπερκερδών», ο πρωθυπουργός θα αντιτάξει τα έσοδα που έχουν προκύψει από την φορολόγηση κατά 90% των υπερκερδών και την υιοθέτηση αυτής της πολιτικής με καθυστέρηση μηνών από τα άλλα κράτη μέλη της Ένωσης και την Κομισιόν. Στην ουσία, όπως μεταδίδουν οι συνεργάτες του, θα καταστήσει σαφές ότι δεν υπήρχαν μέτρα που θα μπορούσε να λάβει η κυβέρνηση και δεν το έκανε, πάντα εντός των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού.

Τοποθέτηση Μητσοτάκη στα περί ΦΠΑ στα τρόφιμα και έμμεσους φόρους στα καύσιμα
Όσον αφορά την μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και των έμμεσων φόρων στα καύσιμα ο κ. Μητσοτάκης θα επιχειρηματολογήσει ότι ένα τέτοιο οριζόντιο μέτρο θα ωφελούσε δυσανάλογα και όσους δεν χρήζουν στήριξης, στερώντας χρήματα από το κρατικό ταμείο που τώρα κατευθύνονται απευθείας στην στήριξη των πιο αδύναμων πολιτών.  Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ακόμα προβλήματα και ένα κομμάτι της κοινωνίας δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα, αναμένεται να σημειώσει ο κ. Μητσοτάκης. Για αυτό θα συνεχίσουμε την στήριξη ώστε κανένας να μην μείνει πίσω και να περάσουμε αυτόν το δύσκολο χειμώνα με την κοινωνία όρθια, θα τονίσει.

Παρέμβαση για την άνοδο στις τιμές πετρελαίου
Στην κυβέρνηση παρακολουθούν τη νέα άνοδο που παρατηρείται στις τιμές του πετρελαίου και επηρεάζει τις τιμές στα καύσιμα και την θέρμανση. Σύμφωνα με πηγές, δεν θα υπάρξει σπασμωδική αντίδραση, ωστόσο δεν προσπερνούν το πρόβλημα και εξετάζονται διάφοροι τρόποι παρέμβασης εφόσον συνεχιστεί αυτή η τάση. Αν αυτή η τάση αποκτήσει πιο μόνιμα χαρακτηριστικά δεν αποκλείεται να υπάρξει εκ νέου παρέμβαση στην αντλία για το πετρέλαιο κίνησης, όπως ίσχυε μέχρι πριν μερικές εβδομάδες, ή ακόμα και στο πετρέλαιο θέρμανσης.  

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζαν πως «ο κ. Μητσοτάκης έρχεται στη Βουλή απολογούμενος για τις εγκληματικές ευθύνες του για την έκρηξη της ακρίβειας σε ενέργεια, καύσιμα, σούπερ μάρκετ καθώς και σε όλο το εύρος της αγοράς» και πως  όσο και να επιχειρεί να κρυφτεί πίσω από την διεθνή συγκυρία, οι πολίτες γνωρίζουν πως με τις πολιτικές που έχει ακολουθήσει έχει εκτοξεύσει την ακρίβεια.

Δεν είναι τυχαίο πως η Κουμουνδούρου κατέθεσε την επίκαιρη ερώτηση την ώρα που η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε νέο πληθωριστικό ρεκόρ στο 12%. Θεωρούν πως ο πρωθυπουργός είναι πια πολύ στριμωγμένος καθώς οι πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με νέο κύμα ανατιμήσεων στα σούπερ μάρκετ και ενώ τα καύσιμα έχουν πάρει πάλι την άγουσα, με την τιμή του πετρελαίου κίνησης να ξεπερνά για πρώτη φορά αυτήν της βενζίνης.

Στα υψηλότερα επίπεδα ο πληθωρισμός από το 1993
Όπως σημείωναν συνομιλητές του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ «ο πληθωρισμός κατάγραψε νέο άλμα τον Σεπτέμβριο και έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 1993, επιβεβαιώνοντας με κατηγορηματικό τρόπο τη λεηλασία του εισοδήματος των πολιτών».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ρίχνει όλο του το βάρος πλέον στην ακρίβεια και την οικονομική κρίση καθώς σε όλες τις δημοσκοπήσεις είναι στην κορυφή της ανησυχίας των πολιτών με πολύ μεγάλη διαφορά. Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι δύο στους τρεις ερωτηθέντες σε όλες τις έρευνες λένε ότι ο τρόπος αντιμετώπισης της ακρίβειας θα παίξει ιδιαίτερο ρόλο στην επιλογή τους στις εκλογές.

Και πώς να μην παίξει ιδιαίτερο ρόλο έλεγαν στελέχη του κόμματος, όταν τα βασικά τρόφιμα έχουν αυξηθεί από 12,6% έως 23,3%, τα καύσιμα 17,7%, ο ηλεκτρισμός 30,5%, το πετρέλαιο θέρμανσης 65,1% και το φυσικό αέριο 332%.

Μάλιστα έκαναν λόγο για επιλογές του πρωθυπουργού που όχι μόνο καλύπτουν την αισχροκέρδεια αλλά οδηγούν τους εργαζόμενους και τα νοικοκυριά σε βίαιη φτωχοποίηση και σε αδιέξοδο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.


Προτάσεις Τσίπρα όπως στη ΔΕΘ
Ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του θα αναφερθεί ξανά στις προγραμματικές δεσμεύσεις που ανέλαβε στη ΔΕΘ, επιμένοντας στην ανάγκη άμεσης μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα, προκειμένου να αντέξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο νέο κύμα ανατιμήσεων ενόψει του δύσκολου χειμώνα.</p>

 

  14 October, 2022 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα