Δίκη Χρυσής Αυγής: Διαφωνία Προέδρου-Εισαγγελέα

  20 October, 2020 ΑΡΘΡΑ
Δίκη Χρυσής Αυγής: Διαφωνία Προέδρου-Εισαγγελέα

Η Πρόεδρος του δικαστηρίου στη Δίκη της Χρυσής Αυγής ήρθε σε ανοιχτή αντιπαράθεση με την εισαγγελέα

Με διαφορετικό τρόπο ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας για τη δίκη της Χρυσής Αυγής. Μετά από ένα ιδιότυπο πινγκ πονγκ μεταξύ Προέδρου και Εισαγγελέως, το δικαστηρίο διέκοψε προκειμένου να αναζητηθεί επιμέλεια εισαγγελέα για τυχόν βούλευμα, που να αναφέρεται σε παραβίαση περιοριστικών όρων εκ μέρους του Γιάννη Λαγού.

«Η εισαγγελεας είπε ότι από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει ότι αν αφεθούν ελεύθεροι θα διαπράξουν άλλες πράξεις οι κατηγορούμενοι. Στη συνέχεια ανάφερε ότι έχουν λευκό ποινικό μητρώο και μια σειρά άλλων κατηγορουμένων. Όμως, παρέλειψε να αναφερθεί σε κατηγορουμενους που έχουν καταδικαστεί και σε ποινές κάθειρξης, όπως ο Λιακοπουλος, ο Στεργιοπουλος, ο Παπαβασιλείου και άλλοι» ανέφερε η κ. Λεπενιωτη ζητώντας από την εισαγγελέα να συμπληρώσει την πρόταση της.

Αναλυτικά ο σχετικός διάλογος:

Προεδρος: Η κ.εισαγγελεας είπε ότι δεν προκύπτει να διαπράξουν και αλλά εγκλήματα. Ειδικότερα ανέφερε ότι τα ποινικά μητρώα είναι λευκά πλην των ονομαστικά αναφερομένων. Στη συνέχεια ανέφερε ότι έχουν λευκό ποινικό μητρώο ονομαστηκα και οι παρακάτω... Πλην των πέντε προσώπων που καταδικάστηκαν για ήσσονος σημασίας πράξεις. Παρέλειψε όμως να αναφερθεί στους κατηγορουμένους που έχουν καταδικαστεί ακόμα και σε ποινές κάθειρξης, όπως για παράδειγμα για ανθρωποκτονία, για απόπειρα ανθρωποκτονίας κλπ. Κατά τούτο το δικαστήριο κρίνει ότι πρέπει να συμπληρωθεί η εισαγγελική πρόταση. Δεύτερον, η εισαγγελέας ανέφερε ότι δεν παραβίασαν τους περιοριστικούς όρους που τους επιβλήθηκαν. Στη συνέχεια έλαβε το λογο ο δικηγόρος του κ Ματθαιοπουλου και κατέθεσα κάποια έγγραφα όπου σε αυτά αναφέρεται ότι ο Ιωάννης Λαγός έχει παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους.  Άρα πρέπει να αναζητηθεί επιμέλεια της εισαγγελέα αν είχε παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους ο Ιωάννης Λαγός. 

Εισαγγελέας: Δεν είπα για ήσσονος απαξιας πράξεις. 

Προεδρος: Δεν έθεσα εκεί το θέμα. Είπα ότι ακόμα και για καταδίκες κάθειρξης δεν αναφερθήκατε.

Εισαγγελέας: Αναφέρθηκα μόνο σε αυτούς που έχουν λευκό ποινικό μητρώο. 

Πρόεδρος: Για τους άλλους ποια είναι η πρόταση;

Εισαγγελέας: Όλοι τηρούν τους όρους. Ανέφερα μόνο όσους είχαν λευκό ποινικό μητρώο. Όσοι δεν ανέφερα εννοείται ότι δεν έχουν λευκό ποινικό μητρώο. 

Προεδρος: Και η πρόταση ποια είναι; 

Εισαγγελεας: Να ανασταλεί και για αυτούς. Όλοι τηρούν τους όρους.

Προεδρος: Αυτή είναι η πρόταση; Για όλους; Παρά τον κίνδυνο υποτροπής;

Εισαγγελεας: Μάλιστα. 

Πρόεδρος: Σημειώστε το κ.γραμματεα. Για το θέμα Λαγού τώρα. Υπάρχει σχετικό βούλευμα ότι παραβίασε τους όρους; 

Δικ.Λαγου: Να βοηθήσω κυρία πρόεδρε.  Υπάρχει βούλευμα του 2019 που οριζει πως δεν υπήρξε παραβίαση.

Προεδρος: Το δικαστήριο διακόπτει για αύριο ώστε με επιμέλεια της εισαγγελέα να αναζητηθεί το βούλευμα για τους περιοριστικούς όρους του κατηγορούμενου Λαγού.

 

  20 October, 2020 ΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα