Δωρεάν φάρμακα για την παχυσαρκία – Το ελληνικό πρόγραμμα

Προ των πυλών είναι η εφαρμογή ολοκληρωμένου προγράμματος για την παχυσαρκία ενηλίκων από το Υπουργείο Υγείας. Όσοι πολίτες βρίσκονται στον καρδιολογικό έλεγχο που γίνεται μέσω του προγράμματος «Προλαμβάνω», με ευρήματα που αφορούν στην παχυσαρκία και πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια θα μπορούν να παραπέμπονται δωρεάν σε ειδικό γιατρό και να λαμβάνουν, χωρίς να πληρώνουν, φάρμακα κατά της παχυσαρκίας.
Ο σχεδιασμός αυτός έχει γίνει εδώ και καιρό από την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, που είναι υπεύθυνη για τα θέματα πρόληψης και Δημόσιας Υγείας, και σύμφωνα με το πλάνο, η προσπάθεια αντιμετώπισης της παχυσαρκίας περιλαμβάνει συνεχή ιατρική παρακολούθηση και δωρεάν παρακολούθηση από διατροφολόγο. Οι σχετικές λεπτομέρειες είναι σε φάση επεξεργασίας από τους ειδικούς της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας. Παρ’ όλα αυτά και μόνο η δωρεάν χορήγηση φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας δημιουργεί προσδοκίες για πολλούς πολίτες.
Στη χώρα μας συνταγογραφείται και αποζημιώνεται μόνο ένα σκεύασμα κατά της παχυσαρκίας (λιραγλουτίδη). Η αποζημίωσή του είναι για άτομα με πολύ συγκεκριμένα κριτήρια, δηλαδή δείκτη μάζας σώματος (BMI) πάνω από 40 και εγκατεστημένη καρδιοπάθεια ή υπνική άπνοια. Το νέο πρόγραμμα θα έχει αυστηρά κριτήρια για τη χορήγηση φαρμακευτικής θεραπείας, και θα αφορά σε άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία με δείκτη μάζας σώματος 40 και άνω ή 35 με σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως είναι η υπνική άπνοια ή τα καρδιαγγειακά προβλήματα.
Το ποσοστό του πληθυσμού με BMI πάνω από 35 και συννοσηρότητες, σύμφωνα με γιατρούς, ειδικούς στην παχυσαρκία, είναι μεγάλο. Ενδεικτικά, ο μέσος όρος BMI που βλέπουν οι γιατροί στα ιατρεία παχυσαρκίας είναι 36. Με βάση αυτό το δεδομένα, τίθεται ένα ερωτηματικό σε σχέση με το πώς θα καλυφθεί ένα τέτοιο κόστος.
Επίσης, φαίνεται πως στην πρωτοβουλία θα περιλαμβάνεται η δωρεάν χορήγηση και του νέου φαρμάκου (τιρζεπατίδη) που αποδεικνύεται πολύ αποτελεσματικό στην απώλεια βάρους, με αποτέλεσμα να αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη δημοτικότητα, στα χνάρια της σεμαγλουτίδης – σκευάσματος για τον σακχαρώδη διαβήτη. Το συγκεκριμένο φάρμακο κυκλοφορεί στη χώρα μας και συνταγογραφείται από τους γιατρούς, ωστόσο δεν αποζημιώνεται. Όσοι έχουν ένδειξη να το λάβουν το πληρώνουν από την «τσέπη» τους έναντι 195,21 ευρώ το μήνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι προς το παρόν η εταιρεία που διακινεί το σκεύασμα δεν έχει καταθέσει φάκελο για αποζημίωση του φαρμάκου.
Σε περίπου 3,5 μήνες κυκλοφορίας του, το σκεύασμα έχει πουλήσει περίπου 40.000 συσκευασίες, δηλαδή το έχουν λάβει περισσότερα από 20.000 άτομα, με την ζήτηση να είναι σταθερά ανοδική.
Πιο αναλυτικά σε σχέση με τη διαδικασία του προγράμματος, αρχικά πραγματοποιούνται οι αιματολογικές εξετάσεις, μετά ο γιατρός προχωρά στην εκτίμηση του καρδιαγγειακού κινδύνου, αξιολογεί τον δείκτη μάζας σώματος και λαμβάνει πλήρες ιστορικό. Από αυτή τη διαδικασία θα προκύψουν και οι παραπομπές των ατόμων για τη δωρεάν πρόσβαση σε φάρμακα και διατροφικές υπηρεσίες για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Εάν κάποιος σταματήσει να παρακολουθείται από διατροφολόγο, αυτόματα θα διακόπτεται και η χορήγηση των φαρμάκων,όπως προκύπτει από τις πληροφορίες. Το Υπουργείο Υγείας επιδιώκει να υπάρχει ολοκληρωμένη θεραπευτική πλαισίωση, και ιατρική παρακολούθηση με διατροφική υποστήριξη, να συνδυάζονται δηλαδή διατροφή και φάρμακα.
Και μόνο η προαναγγελία του νέου προγράμματος, πάντως, έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος, με ανακοίνωσή της διαμαρτύρεται στις δωρεάν επισκέψεις σε ενδοκρινολόγους που αναφέρθηκαν από την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας. «Κρίνουμε τις εξαγγελίες ως συντεχνιακά δωράκια σε μία ειδικότητα , η οποία αποτελεί ένα μικρό κομμάτι της Παθολογίας και σίγουρα υπολείπεται των παθολόγων στην ολιστική αντιμετώπιση τόσο του παχύσαρκου, όσο και του διαβητικού ασθενή», αναφέρουν οι παθολόγοι και προσθέτουν ότι η κυβέρνηση για ακόμη μια φορά «υποβαθμίζει την ειδικότητα της παθολογίας».
«Την ίδια ώρα μέσω των προγραμμάτων για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, του καρδιαγγειακού κινδύνου και της παχυσαρκίας μοιράζονται κάποια ψίχουλα στους παθολόγους με την υποχρέωση μάλιστα της συμπλήρωσης του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας (ΑΗΦΥ), η οποία αφορά τον Προσωπικό Γιατρό και μόνο. Άλλωστε το υπουργείο Υγείας έχει βαφτίσει προσωπικούς γιατρούς, όλους τους χωρίς ειδικότητα αγροτικούς και ειδικευόμενους γιατρούς και όλους τους νοσοκομειακούς παθολόγους, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται σε εργασιακή εξουθένωση, λόγω των εξαντλητικών συνθηκών εργασίας», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ΕΕΠΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται την ένταξη και των παθολόγων στο πρόγραμμα.
Δείτε επίσης
- Ν Ηρακλείου: 8 συλλήψεις με επίκεντρο την παράνομη βόσκηση σε περιοχές NATURA
- Δ. Φαιστού: Εκδήλωση ενημέρωσης με θέμα: «Διασκέδαση χωρίς αλκοόλ… και όμως γίνεται…»
- Προς κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και το Μαγαρικάρι εντός της ημέρας
- Μαγαρικάρι: Η τάφρος που δεν τελείωσε πριν 35 χρόνια τώρα θα σώσει το χωριό! –
- Νότιος Οδικός Άξονας Κρήτης: Αγώνας διεκδίκησης
Σχετικά άρθρα
- Παχυσαρκία: Μια νόσος που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα - Οι κίνδυνοι και η θεραπεία
- Μάστιγα η παχυσαρκία: Παγκόσμια «πρωταθλήτρια» η Ελλάδα στους κάτω των 20 ετών
- Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας: Πρόβλημα υγείας με διαστάσεις επιδημίας
- Έρευνα: Υπέρβαρο ή παχύσαρκο το 60% των ενηλίκων και το 30% των παιδιών
- Υπουργείο υγείας: Οι 5 αλλαγές για επισκέψεις σε γιατρούς ΕΟΠΥΥ και νοσοκομεία