Εγκύκλιος Πρωτοχρονιάς Σωτηρίου Έτους 2016

mesaralive.gr  01 January, 2016 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Εγκύκλιος Πρωτοχρονιάς Σωτηρίου Έτους 2016

ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΧΑΡΙΤΙ ΘΕΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΓΟΡΤΥΝΗΣ ΚΑΙ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Προς τον Ιερό Κλήρο, τις Μοναστικές Αδελφότητες και το ευσεβές πλήγωμα της καθ' ημάς

Ιεράς Μητροπόλεως Γορτύνης καί Αρκαδίας

 

 

Αγαπητοί μου,

Ο νέος χρόνος άρχισε. Η ευχή και η προσευχή μας είναι να δώσει ό Φιλεύσπλαχνος Θεός, ώστε να διέλθει ο χρόνος αυτός με ειρήνη, χωρίς πολέμους και χωρίς επιδείνωση των καταστάσεων που βιώνει η παγκόσμια κοινότητα και δη ο Χριστιανισμός και πιο πολύ η Ορθόδοξη Εκκλησία στη Μέση Ανατολή και άλλου.

Κατά την αλλαγή του χρόνου καλό είναι να θυμηθούμε, ότι ο χρόνος στο πέρασμά του φέρνει πολλά και ότι μία ορμητική ιδιότητα που κυλά μέσα του αργά είναι η λήθη, υπό το κράτος της οποίας πολλά λησμονούνται.

Στην εποχή μας ή ταχύτητα της λήθης επαυξήθηκε, κινείται πολύ γρηγορότερα από περασμένους αιώνες. Ακόμα και η αντίσταση της ιστορίας εναντίον της λήθης προκειμένου να διακρατήσει στην εγκόσμια μνήμη τα γεννηθέντα, σχεδόν έχει νικηθεί και δεν είναι άγνωστο ότι, για πολλούς σοφούς, έχουμε περάσει ήδη στην μεταϊστορία της ανθρωπότητας.

Σ’ αυτή τη μεταϊστορία η σχέση ισοβιότητας χρόνου και λήθης ισχυροποιείται με περισσότερα δεσμά, σε τέτοιο βαθμό, που ο χρόνος στο πέρασμά του σαρώνει τα πάντα με μεγαλύτερη ευκολία. Στο διάβα του ενισχυμένου με τη λήθη χρόνου, όλα γίνονται ομόφρονα της σχετικότητας, χωρίς ηθική, χωρίς κανένα σεβασμό σε τίποτα, χωρίς καμιά άξια, χωρίς κανένα φραγμό, με αποτέλεσμα την επικράτηση του υποκειμενισμού και την κυριαρχία του αμοραλισμού. Η κατάληξη των πραγμάτων είναι, όπως βλέπετε, το σύγχρονο δράμα με το ξεπέρασμα κάθε έννοιας ηθικής που δημιούργησε την ηθική κρίση, την ηθική κρίση την διαδέχθηκε η οικονομική κρίση και συνήθως το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, μή γένοιτο Κύριε, το ακολουθεί ο πόλεμος!

Δυστυχώς αυτή είναι η σειρά των γεγονότων, όπως μας τα περιγράφει η διαχρονία της ανθρώπινης τραγικότητας. Τα περισσότερα πράγματα στροβιλίζονται γύρω από μία νοοτροπία ρωμαϊκής αρένας η οποία ενίοτε διψά για αίμα. Όλα μοιάζουν σαν να σκεπάστηκαν με άχρωμα φθινοπωρινά φύλλα που εικονογραφούν μία χρόνια χειμωνιάτικη αιχμαλωσία, υπό τον αχαλίνωτο αστερισμό του μηδενισμού και της υλοκρατίας.

Η λήθη σήμερα έκανε ασύλληπτο το μέγεθος της αυτονόμησης του ανθρώπου από τον Θεό. Οι άνθρωποι που αντιδρούσαν τα περασμένα χρόνια και στρέφονταν εναντίον της Εκκλησίας ως παράγοντος αναχρονισμού, τώρα προσκυνούν και τιμούν ποικίλα ινδάλματα ειδωλολατρείας αιώνων. Η αθεΐα, ο μηδενισμός και η υλοκρατία είναι οι αρετές που ενδύεται όλο και περισσότερο ο δήθεν πολιτισμένος κόσμος, αυτός που ξέχασε τον Θεό και πού τούτη τη στιγμή εφοδιάζει με όπλα, χέρια φανατισμένων οι όποιοι χύνουν αίμα ανυπεράσπιστων χριστιανών στη μίση Ανατολή.

Μήπως όμως η λήθη δεν έχει κατακτήσει και τό μεγαλύτερο μέρος εκείνων που δηλώνουν χριστιανοί; Γίναμε μικροί, πολύ μικροί, επιλήσμονες των ευεργεσιών του Θεού. Κάνουμε τελικά το θέλημά μας εντός της κοινωνίας της αθεΐας των άθεων, το όποιο ανευλόγητο θέλημα επεξεργάστηκε τη γένεση μίας άλλης αθεΐας, της αθεΐας, των πιστών!

Και εδώ, στον χώρο της αθεΐας των πιστών, παρατηρείται από τη μια μεριά αχαριστία, μίσος, σκληροκαρδία, πάθη βαθειά, ασέβεια, ναρκισσισμός, θρησκευτικός νομικισμός, ιεροκατηγορία, κατάκριση κ.λ.π. και από την άλλη μία ακατάσχετη αρετολογία, ασχολούμενη με εξέχοντα πνευματικά πρόσωπα, κενή βιώματος και μεστή υποκρισίας. Εξαιρέτως η ανυπακοή που υποκρύπτει την ιδιωτική ευλάβεια δραστηριοτήτων, χωρίς εκκλησιαστική ευλογία η οποία με σεμνότυφο ύφος ενεργεί για το κάτι άλλο από την Εκκλησία, δηλαδή δραστηριότητες που αρνούνται να γίνουν διακόνημα της Εκκλησίας και που δυστυχώς, τώρα δεν φαίνεται τόσο καθαρά, αυτή η ανυπακοή θα πονέσει στο μέλλον πολύ το Σώμα της Εκκλησίας. Φυσικά το κακό που κάνει δεν είναι τελικά στα πρόσωπα της Εκκλησίας, αλλά στην ίδια την Εκκλησία.

Ποιό είναι το αντίδοτο για όλα τα προαναφερθέντα; Η αγία μετάνοια. Με λίγο φιλότιμο και αγώνα μπορούμε να βρούμε όλοι μας τη μετάνοια. Η μετάνοια δεν είναι άπιαστη αρετή. Η μετάνοια είναι η απαγκίστρωση από τα βαρίδια που μας κρατούν δεμένους στην καταστροφική αποστασία και ανυπακοή μας. Χωρίς τη μετάνοια τα πάθη μας θα γίνουν πολύμορφα. Η μετάνοια θα μας γεμίσει με σιγουριά, αγαθότητα και άδολη αγάπη και επιστροφή προς την Εκκλησία. Επιπροσθέτως η μετάνοια θα μας βοηθήσει να δούμε την περιδίνησή μας περί τον εαυτό μας και να απομυθοποιήσουμε τα θεάματα των ιδεολογημάτων μας. Η μετάνοια θα μας βοηθήσει να επιστρέψουμε στον έσω κόσμο μιας που τον λερώνουμε με αμαρτίες. Η μετάνοια καθαρίζει τα αποπνικτικά και βλαβερά κύματα της καλπάζουσας φαντασίας και των λογισμών και μας κάνει φίλους με τον Θεό και τους συνανθρώπους μας.

Να επιστρέψουμε όλοι προς τον Κύριο και στην εν τοις πράγμασι ορθόδοξη ζωή. Το αυτονομημένο και κρυμμένο θέλημα είναι λήθη Θεού, περιφρόνηση της Εκκλησίας και των ιερών θεσμών της. Στον χρόνο της ζωής μας είναι ανάγκη να κυριαρχήσει η μετάνοια. Να γίνουμε όλοι μας Εκκλησία. Νά ταπεινωθούμε πνευματικά, φεύγοντας από κάθε εικονική πραγματικότητα και ψευδαίσθηση.

Να ευχαριστήσουμε τον Θεό για ό,τι μας έδωσε κατά τον περασμένο χρόνο και να τον παρακαλέσουμε να μας χαρίσει φώτιση, για να συναντήσουμε τη μετάνοια.

Νά έχετε όλοι σας την ουράνια ευλογία Του για τον νέο χρόνο. Χρόνια Πολλά.

 

Με εόρτιες ευχές

+ Ο Γορτύνης καί Αρκαδίας Μακάριος

 

mesaralive.gr  01 January, 2016 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα