Εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών: Τα ποσά που θα πληρώνουν από το 2024

  11 October, 2023 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών: Τα ποσά που θα πληρώνουν από το 2024

Μηνιαίες αυξήσεις αναμένεται να έχουν από την 1η Ιανουαρίου του  2024 στις εισφορές τους οι περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι που θα επιλέξουν την πρώτη και κατώτατη ασφαλιστική κατηγορία του ΕΦΚΑ για να ασφαλιστούν. Συνεπώς οι εισφορές της κατώτατης ασφαλιστικής κατηγορίας του ΕΦΚΑ εκτιμάται πως θα διαμορφωθούν σε μηνιαία βάση στα 240,15  (συν τα 10 ευρώ που καταβάλλουν οι μη μισθωτοί υπέρ ανεργίας) από 230,25 ευρώ που είναι σήμερα. Δηλαδή, 120 ευρώ θα είναι η ετήσια επιβάρυνση των μη μισθωτών μόνο για κύρια ασφάλιση και υγεία. Στην περίπτωση  όμως που οι μη μισθωτοί έχουν ασφάλιση και για επικούρηση θα πρέπει να γνωρίζουν  για το 2024 τα εξής:

Το ποσό της επικούρησης αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,83 ευρώ. Δηλαδή το ποσό που θα κληθούν να καταβάλλουν οι υπόχρεοι, εκτιμάται πως  αυτό θα διαμορφωθεί στα 44,59 ευρώ τον μήνα για επικούρηση από 42,76 ευρώ που είναι σήμερα.
Εάν υπάρχει και υποχρέωση για εφάπαξ, τότε η εισφορά της πρώτης ασφαλιστικής κατηγορίας θα αυξηθεί κατά 1,2% δηλαδή θα ανέρχεται στα 29,7 ευρώ από 28,51 ευρώ που είναι σήμερα.

Συνεπώς κάποιος που  θα έχει υποχρέωση να ασφαλίζεται για κύρια, επικουρική σύνταξη και εφάπαξ θα έχει από το 2024  μια μηνιαία επιβάρυνση της τάξεως του 13 ευρώ . Ενώ οι μη μισθωτοί που θα επιλέξουν την 6η ασφαλιστική κατηγορία του ΕΦΚΑ , εκτιμάται πως θα έχουν από το επόμενο έτος  μια μηνιαία επιβάρυνση της τάξεως το  26,6 ευρώ για την κύρια ασφάλιση και αναμένεται να καταβάλλουν 647,28 ευρώ σε μηνιαία βάση – στα οποία θα πρέπει να προστεθούν 10 ευρώ για την εισφορά ανεργίας- από  620,6 ευρώ που είναι σήμερα.

Επίσης  για τη επικούρηση, στην 3η υψηλότερη κατηγορία του ΕΦΚΑ θα γίνουν οι παρακάτω αλλαγές: 

Το ποσό θα αυξηθεί  κατά 2,6 ευρώ και αναμένεται να διαμορφωθεί  στα 64 ευρώ από 61,4 ευρώ που είναι σήμερα.
Το ποσό του εφάπαξ εκτιμάται πως θα αυξηθεί κατά 1,7 ευρώ δηλαδή θα ανέρχεται στα  42,3 ευρώ, από 40,57 ευρώ.

Η συνολική μηνιαία επιπλέον επιβάρυνση λόγω του πληθωρισμού θα είναι στα 20,3 ευρώ.

Υπάρχει και η μικρή-εισαγωγική ασφαλιστική κλάση.  Εδώ  η μηνιαία εισφορά για την κύρια σύνταξη και υγεία υπολογίζεται πως θα φτάσει τα 144 ευρώ. Αυτό αφορά τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες που κατά τα πρώτα 5 έτη της δραστηριότητάς τους πλήρωναν  138,15 ευρώ τον μήνα.

Για τους αγρότες

Οι αγρότες που εντάσσονται στην κατώτατη ασφαλιστική κλάση του πρώην ΟΓΑ θα κληθούν να καταβάλλουν 143 ευρώ τον μήνα για κύρια σύνταξη, υγεία και Αγροτική Εστία από  137,6 ευρώ τον μήνα που πληρώνουν σήμερα.

Γιατί γίνονται οι αυξήσεις

Yπενθυμίζεται δε πως  οι αυξήσεις θα γίνουν στο πλαίσιο του νόμου που προβλέπει πως οι εισφορές των μη μισθωτών αναπροσαρμόζονται με βάση τον πληθωρισμό του προηγούμενου έτους

 

Δείτε επίσης

Σχετικά άρθρα

  11 October, 2023 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα