Τελεσίγραφο αγροτών: Αν δεν φύγει πλοίο θα κάψουμε το λιμάνι (ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ)

Επιμέλεια: Στέλιος Χανιωτάκης  06 December, 2016 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
Τελεσίγραφο αγροτών: Αν δεν φύγει πλοίο θα κάψουμε το λιμάνι (ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ)

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης - neakriti.gr - cretalive.gr

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι αγρότες της Κρήτης περιμένοντας τον υπουργο Ναυτιλίας κ. Κουρουμπλή να δώσει το πράσινο φως για να φύγει πλοίο με τα προιόντα τους προς την Αθήνα.

Έφθασαν στο λιμάνι του Ηρακλείου από την Ιεράπετρα και τη Μεσσαρα και μετά από λίγη ώρα κατευθύνθηκαν προς το λιμενάρχειο όπου αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον λιμενάρχη Ηρακλείου κ. Σαιτάκη με αρκετούς εξαγριωμένους αγρότες να έχουν περικυκλώσει το χώρο περιμένοντας την έκβαση της σύσκεψης.

"Δεν μπορεί οι αγρότες της Κρήτης να είναι σε ομηρία ," δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης μετά τη σύσκεψη στο λιμεναρχείο.  "Κάνουμε έκκληση είτε σε ΠΝΟ που συνεδριάζει αύριο, είτε τον υπουργό Ναυτιλίας  για να δοθεί λύση ...Δεν πάει άλλο αυτός ο εμπαιγμός ...Δεν μπορεί να χάνει το εισόδημα του ο παραγωγός υποστήριξε στην ΚΡΗΤΗ TV  οκ. Αρναουτάκης .

"Θεωρούμε ότι οι επαφές του Περιφερειάρχη και των άλλων αγροτοσυνδικαλιστών, θα φέρουν λύση και το πρωί θα φύγουν καράβια. Είμαστε ικανοποιημένοι και βλέπουμε ότι οι τοπικοί φορείς προσπαθούν να βρουν λύση , υποστήριξε από την πλευρά του ο αγροτοσυνδικαλιστής κ. Χιλιετζάκης ενώ οι αγρότες δεν κρύβουν την δυσαρέσκεια του για τη στάση βουλευτών του νησιού

Νωρίτερα οι αγρότες προσπαθούσαν να σπάσουν τον κλοιό των λιμενικών αναμένοντας μία απάντηση από τον υπουργό Κουρουμπλή με τον οποίο και βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Αρναουτάκης. Μάλιστα οι αγρότες ήταν αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουν και να παραμείνουν στο λιμάνι όλο το βράδυ ενώ δεν έλειψαν και ακραίες φωνές που απειλούν ότι αν δεν αλλάξουν τα πράγματα θα κάψουν το λιμάνι.

Νωρίτερα

Έφτασαν αποφασισμένοι για όλα οι παραγωγοί της Ιεράπετρας, στο λιμάνι του Ηρακλείου προχωρώντας σε μία ύστατη προσπάθεια για να ανάψει το πράσινο φως από το υπουργείο προκειμένου πλοίο της γραμμής να φύγει με τα προϊόντα  τους ..

Αν και αρχικά η κατάσταση φαινόταν ήρεμη, ωστόσο τα αίματα δεν άργησαν να ανάψουν λίγα λεπτά μετά την άφιξη τους στο λιμάνι με τους παραγωγούς να διαπληκτίζονται  λεκτικά με τους ναυτεργάτες  και τους ψυχραιμότερους να προσπαθούν να κατευνάσουν τα πνεύματα .

Παρά το γεγονός οτι οι μπούκαπόρτες των πλοίων παραμένουν ερμητικά κλειστές, όλοι ελπίζουν πως δεν θα σηκωθεί κύμα αντιδράσεων και πως θα βρεθεί η χρυσή τομή και το καράβι εκείνο που θα μεταφέρει εν τέλει τα προϊόντα τους στην Αθήνα χωρίς να χρειαστεί να καταλήξουν στις χωματερές.

Υπήρξαν διαπληκτισμοι και φωνες μεταξυ ναυτεργατων και παραγωγών

Σε εξέλιξη συνάντηση των αγροτών με τον λιμενάρχη κ. Δημήτρη Σαιτάκη για την τύχη των προϊόντων τους - "Πιέστε τους άλλους να δώσουν λύση!"

Συνάντηση των αγροτών με τον λιμενάρχη κ. Δημήτρη Σαιτάκη πραγματοποιείται , αυτήν την ώρα, στο Λιμεναρχείο Ηρακλείου προκειμένου να αποφασιστεί η τύχη των προϊόντων τους , αναφορικά με τον απόπλου πλοίου ασφαλείας. 

Οι αγρότες μιλώντας με τον λιμενάρχη ανέφεραν πως ουσιαστικά έχουν γίνει... "μπαλάκι" με το μεν υπουργείο να τους ζητάει να πιέσουν την ΠΝΟ και την ΠΝΟ να ζητάει το αντίστροφο! 

"Πιέστε τους άλλους να δώσουν λύση!", είπαν χαρακτηριστικά πως τους ζητήθηκε και πρόσθεσαν: "Τους μιλήσαμε , τους ικετεύουμε...αλλά τίποτα!" 

Οι εκπρόσωποι των αγροτών τονίζουν  πως ο αγροτικός κόσμος είναι τρελαμένος και δηλώνουν: "Δεν φεύγουμε εάν δε δοθεί λύση!" 

Στο μεταξύ, στο λιμάνι του Ηρακλείου συγκεντρώνονται όλο και περισσότεροι αγρότες καθώς περνά η ώρα  προκειμένου να φορτώσουν τα προϊόντα τους στο πλοίο, πριν αυτά σαπίσουν στις αποθήκες. Οι αγρότες εμφανίζονται αποφασισμένοι, το πλοίο να αποπλεύσει με τα προϊόντα τους, ώστε να "προλάβουν" την περαιτέρω ζημία. 

Στο λιμάνι βρίσκονται , σε απόγνωση, παραγωγοί από την Ιεράπετρα αλλά και δεκάδες ακόμη από το νομό Ηρακλείου.

“Όχι” από την ΠΝΟ σε “πλοίο ασφαλείας” 

Ανοιχτή επιστολή στον υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή έστειλαν τα μέλη της ΠΝΟ, κατηγορώντας τον για «δήθεν» δεσμεύσεις υπέρ της λύσης των προβλημάτων τους, αλλά και για το γεγονός ότι προσπαθεί να τους φέρει απέναντι από άλλες κοινωνικές ομάδες.

Την επιστολή έστειλε η διοίκηση της ΠΝΟ, μετά και από την έκτακτη συνεδρίαση, της οποίας προηγήθηκε η «άκαρπη» -σύμφωνα με την ΠΝΟ- συνάντηση με τον υπουργό.

Η απεργία θα συνεχιστεί ως την Πέμπτη.
Ως απάντηση για το εάν μπορεί να τεθεί σε λειτουργία το «πλοίο ασφαλείας», τα μέλη της ΠΝΟ απαντούν με ένα κατηγορηματικό «όχι», τονίζοντας ότι πρόκειται για απεργοσπαστικό μηχανισμό και ότι το πολέμησαν οι ίδιοι από την αρχή αλλά και εκείνοι όταν βρίσκονταν από την πλευρά της αντιπολίτευσης.

Αποφασισμένοι για όλα οι αγρότες​

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του αγροτικού συλλόγου Τυμπακίου κ.Ντισπυράκης που μίλησε στον Dream Fm και στην Πρωινή Πτήση «πιέζουμε τον υπουργό Ναυτιλίας να δούμε τι θα κάνει με τη δρομολόγηση πλοίου υασφαλείας αλλά το μόνο που ακούμε είναι συσκέψεις και συσκέψεις. Καλούμε όλους τους αγρότες της Κρήτης θα βρεθούμε απόψε στις 18.00 στο λιμάνι του Ηρακλείου. Όλοι θα συνοδεύουμε τις φορτωμένες με κηπευτικά νταλίκες, για να αναχωρήσουν για Πειραιά. Θα γίνει συνεννόηση με ναυτιλιακή εταιρία και ελπίζουμε να αναχωρήσει πλοίο .Ο υπουργός δεν έχει τα κότσια να εφαρμόσει το νόμο…Και θα γίνει και εξώδικο στον υπουργό αν δεν δώσει λύση».

Ανυπολόγιστη εκτιμάται ότι είναι η ζημιά στα προϊόντα που δεν άντεξαν, άρχισαν να σαπίζουν και καταλήγουν στις χωματερές.
Φράκαραν αποθήκες και νταλίκες

Σε απόγνωση βρίσκονται και οι παραγωγοί στην Ιεράπετρα. Το πρωί της Τρίτης υπεύθυνοι των δημοπρατηρίων, έμποροι, εξαγωγείς, τυποποιητές, διακινητές και μεταφορείς συγκεντρώθηκαν στο δημοπρατήριο Αγροπηγής.

Αυτό που ζητήθηκε από τους παραγωγούς ήταν να μην κόψουν άλλα κηπευτικά αφού έχουν φρακάρει αποθήκες , ψυγεία, νταλίκες και έχουν μείνει όλα τα αγροτικά προϊόντα απούλητα. Όπως ειπώθηκε όλα τα κηπευτικά μέχρι στιγμής έχουν μείνει απούλητα και κανείς δεν σκοπεύει να τα αγοράσει στη διάρκεια της ημέρας.

 

 

ΠΗΓΕΣ: cretalive.gr - neakriti.gr - dreamfm.gr

 

Επιμέλεια: Στέλιος Χανιωτάκης  06 December, 2016 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα