Εξαιρετική για άλλη μια χρονιά η ποιοτητα του κρητικού ελαιολάδου-Τα τελευταία δεδομένα για την τιμή

neakriti.gr  08 December, 2021 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Εξαιρετική για άλλη μια χρονιά η ποιοτητα του κρητικού ελαιολάδου-Τα τελευταία δεδομένα για την τιμή

Ανακάμπτει με αργά αλλά σταθερά βήματα η παγκόσμια αγορά του ελαιολάδου, όχι μόνο επειδή είναι μικρότερη από πέρυσι η παραγωγή του χρυσοφόρου προϊόντος, αλλά και λόγω της ποιότητας που φέτος - ιδιαίτερα στην Κρήτη - είναι κάτι παραπάνω από εξαιρετική.

Η διακύμανση των τιμών παραμένει στα 3,20 με 3,30 ευρώ το κιλό (ως προς τον μέσο όρο πάντα), αλλά οι τάσεις που φαίνεται να διαμορφώνονται παγκοσμίως δημιουργούν μια ελπιδοφόρα κατάσταση για μια ανοδική πορεία των τιμών, χωρίς βέβαια να μπορεί κανείς να εκτιμήσει την «επόμενη μέρα» με απόλυτη ακρίβεια. Ωστόσο, ουδείς αμφισβητεί πως η εκκίνηση των τιμών, σε σχέση με τα τελευταία χρόνια, είναι τουλάχιστον ενθαρρυντική για τους ανθρώπους που παράγουν!

Την εικόνα που έχει ο ίδιος αποκομίσει σκιαγραφώντας την αγορά στη χώρα μας αλλά και στις μεγαλύτερες ελαιοπαραγωγικές χώρες αποκάλυψε στη «ΝΚ» την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου Μανόλης Γιαννούλης, κάνοντας λόγο για μια χρονιά που χαρακτηρίζεται από τις μειωμένες παραγωγές και τις πολύ καλές ποιότητες.

«Αυτή τη στιγμή τα έξτρα παρθένα κυμαίνονται στην Ιταλία σε τιμές από 3,20 έως 3,40 ή 3,50 ευρώ το κιλό, ανάλογα με την ποιότητα. Και βλέπουμε για ακόμα μία φορά πως μικρές μεταβολές στην ποιότητα μπορεί να σημαίνουν μεγάλες μεταβολές στην τιμή, κάτι που θα πρέπει να κάνει τους παραγωγούς πιο προσεκτικούς όσον αφορά στον τρόπο που καλλιεργούν, μαζεύουν, αποθηκεύουν και εκθλίβουν».

Οι τιμές παραγωγού

«Η διαφορά στο παραδοτέο στην Ιταλία δεν είναι πάνω από 10 λεπτά το κιλό στην τιμή παραγωγού. Άρα, μιλάμε για 3,10 έως 3,30 ευρώ ανά κιλό κατά μέσο όρο», αναφέρει ο Μανόλης Γιαννούλης, τονίζοντας πως η αγορά δείχνει να συνεχίζει να διαμορφώνεται αισιόδοξα.

Μειωμένες οι σοδειές

Ποιες είναι όμως φέτος οι προβλέψεις για την παραγωγή; Ο Μανόλης Γιαννούλης απαντά: «Οι προβλέψεις για την Ελλάδα φέτος μιλούν για μια παραγωγή στο επίπεδο των περίπου 200 χιλιάδων τόνων, ίσως και πιο κάτω. 180 χιλιάδες τόνοι; Θα το δούμε. Δεν το ξέρουμε. Είναι νωρίς ακόμη. Πάντως, μιλάμε για μεγάλη μείωση σε σχέση με πέρυσι, που η Ελλάδα παρήγαγε γύρω στους 250 με 280 χιλιάδες τόνους»...

Βέβαια, στο σημείο αυτό τονίζει πως «ούτως ή άλλως, και πέρυσι δεν ήταν πολύ καλή χρονιά. Η Κρήτη είχε καλή χρονιά βεβαίως, αλλά η υπόλοιπη χώρα όχι. Φέτος υπάρχει μία ακαρπία γενική. Οι καιρικές συνθήκες δε βοήθησαν όταν έπρεπε στην ανθοφορία. Είχαμε ζέστες. Οι βροχές ήταν λίγες. Και δεν έπεσαν όταν έπρεπε».

Σε ό,τι αφορά την Ιταλία και την Ισπανία, οι πληροφορίες του είναι ότι «οι Ιταλοί έχουν επίσης μια μειωμένη παραγωγή. Προβλέπουν κι αυτοί γύρω στις 300 χιλιάδες τόνους. Οι Ισπανοί έχουν μία μέτρια προς καλή παραγωγή. Υπολογίζουν από 1.200.000 μέχρι 1.400.000 τόνους, ενώ έχουν και αποθέματα από πέρυσι. Αυτοί βεβαίως είναι πιο όψιμοι από μας. Φαντάζομαι ότι στις επόμενες 10 μέρες θα έχουμε πιο ασφαλείς προβλέψεις για τη δική μας παραγωγή».

Κατά περιοχή στη χώρα μας

Αναλυτικότερα, για τη χώρα μας κατά περιοχή ο Μανόλης Γιαννούλης περιγράφει: «Στην Κρήτη, ο νομός Ρεθύμνου είναι σε μια καλύτερη τύχη από τους άλλους τρεις νομούς, που πέρυσι είχαν υπερπαραγωγή και φέτος είναι λογικό να έχουν μειωμένη παραγωγή, λόγω παρενιαυτοφορίας. Στην Πελοπόννησο, σε καλύτερη μοίρα είναι οι νομοί Μεσσηνίας, Λακωνίας και Ηλείας και κανένας άλλος νομός σε ολόκληρη τη χώρα».

Επισημαίνει, από την άλλη, ότι υπάρχει σημαντική μείωση της κατανάλωσης παγκοσμίως. «Η μείωση έχει σχέση με την ακρίβεια που πυροδοτείται από τις τιμές της ενέργειας. Εκτιμάται ότι στην Ελλάδα η κατανάλωση έχει πέσει σε σχέση με πέρυσι γύρω στο 10%. Στην Ισπανία το ίδιο ή και περισσότερο. Αλλά θα ισορροπήσουν τα πράγματα. Αυτό που ζούμε τώρα είναι μια παροδική κατάσταση».

Η συγκομιδή - Βρέχει ασταμάτητα στη χώρα μας

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον Μανόλη Γιαννούλη, «η Πελοπόννησος έχει “φάει” του κόσμου τις βροχές το τελευταίο εξαήμερο. Αυτό, σε συνδυασμό με την έλλειψη εργατικών χεριών, κάνει δύσκολη τη συγκομιδή του ελαιοκάρπου. Παντού σε όλη την Ελλάδα έχει κάνει πολλά νερά. Όμως, η ελιά δε φοβάται το νερό. Το νερό είναι ευλογία για την ελιά, εφόσον πέσει στην κατάλληλη περίοδο. Και τώρα είναι μια χαρά»

 

neakriti.gr  08 December, 2021 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα