Εκδήλωση μνήμης στο Μαγαρικάρι : 71 χρόνια από την καταστροφή του .

mesaralive.gr  03 May, 2015 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Εκδήλωση μνήμης στο Μαγαρικάρι : 71 χρόνια από την καταστροφή του .

φωτογραφίες:mesaralive.gr

Εκδήλωση για τους πεσόντες του ολοκαυτώματος του Μαγαρικαρίου, από τα Γερμανικά Στρατεύματα Κατοχής το Μάιο του 1944 και ταυτόχρονη εκδήλωση μνήμης για τον αρχηγό της Εθνικής Αντίστασης, καπετάν Γεώργιο Πετρακογιώργη.

Την Κυριακή 3 Μαΐου στην εκδήλωση τιμής και μνήμης που πραγματοποιήθηκε το παρόν έδωσαν: ο Δήμαρχος Φαιστού κ. Γιώργος Αρμουτάκης , ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Βασίλης Κεγκέρογλου ,εκ μέρους του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Αρναουτάκη παραβρέθηκε η Αντιπεριφεριάρχης Κρήτης κα.Μανασάκη Βιργινία.

Επίσης, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, εκ μέρους της Αστυνομίας η Υποδιοικητής κα Ζέρβα Δήμητρα , του Λιμενικού Σταθμού Κόκκινου Πύργου ο Λιμενοσταθμάρχης κ. Σημαιοφόρος Κομομπαχάκης , οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Φαιστού και  Πρόεδροι Τοπικών κοινοτήτων .

Αρχικά, τελέστηκε τρισάγιο στο χώρο του Αδριάντα Καπετάν Γεωργίου Πετρακογιώργη, ενώ στεφάνι κατέθεσαν ο κ. Γιώργος Αρμουτάκης , εκ μέρους των οικογενειών η κα Μαρία Πετρακογιώργη  Ανυφαντάκη , καθώς και οι επιζώντες αντάρτες που συμμετείχαν στην ομάδα «Πετρακογιώργη».

Στη συνέχεια, ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Πεσόντων, στη θέση Γριά Βρύση και κατάθεση στεφάνων στο χώρο του Ηρώου Πεσόντων.

Επίσης  ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός από τους κυρίους : Αρμουτάκη Γιώργο - Δήμαρχο Φαιστού , Αντιπρόεδρο του Συλλόγου Θυμάτων Ολοκαυτόματος Δήμου Βιάννου Συγγελάκη Δημοσθένη και  από τον Βασίλη Σπαχή επιζώντα της Ομάδας «Πετρακογιώργη».

Ακόμηεκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας και μια ιστορική αναδρομή  του ολοκαυτώματος Μαγαρικαρίου,  από τον  εκπαιδευτικό κ. Κυραλάκη Μανώλη .

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Φαιστού τόνισε :" Όταν κάποιοι άνθρωποι προσφέρουν τη ζωή τους στο Ολοκαύτωμα, στο βωμό της ανεξαρτησίας, όλοι εμείς έχουμε το ηθικό χρέος να τους τιμούμε και να κρατάμε τη μνήμη τους ζωντανή ,γιατί όταν οι μνήμες της ιστορίας χάνονται, απειλείται ο πατριωτισμός και η ενότητα της φυλής μας.

Σήμερα που οι ηθικές αξίες και η κοινωνική δικαιοσύνη συνεχώς καταρρέουν ο περήφανος Κρητικός λαός μέσα από τις θυσίες του και τη μαχητικότητα του υπερασπιζόμενος το δικαίωμα της ειρήνης και της ελευθερίας ,περνάει ένα μήνυμα: μονιασμένοι και σεβόμενοι την ιστορία ενός λαού που έδωσε σε όλη την ανθρωπότητα το θεμέλιο πάνω στο οποίο αναπτύχθηκε ο σημερινός πολιτισμός θα μπορέσουμε και πάλι να περάσουμε τη δυστοκία της σημερινής εποχής και να βγούμε πάλι νικητές ."

 

Δείτε επίσης

Σχετικά άρθρα

mesaralive.gr  03 May, 2015 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα