Εκδρομές κοντά στην... Ιστορία της αρχαίας Γόρτυνας

mesaralive.gr  20 May, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑΡΘΡΑ
Εκδρομές κοντά στην... Ιστορία της αρχαίας Γόρτυνας

Κάθε επαφή των παιδιών με την Ιστορία και τον Πολιτισμό είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση της διαμόρφωσης της προσωπικότητας και του χαρακτήρα τους.

Οι επισκέψεις σε Μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους είναι πραγματικά σπουδαίες ενέργειες που λειτουργούν ενσυνείδητα και υποσυνείδητα στις μικρές αθώες παιδικές ψυχές.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα προς μίμηση είναι και οι εκδρομές που πραγματοποιούνται στο χωρο της αρχαίας Γόρτυνας.

Συγκεκριμένα στο πλαίσιο της προσπάθειας του Δήμου Γόρτυνας  να προωθήσει και να αναδείξει την πολιτιστική κληρονομιά και την ιδιοπροσωπία της ευρύτερης περιοχής, συνεχίζει με επιτυχία τις δωρεάν ξεναγήσεις-περιηγήσεις με την επί συμβάσει αρχαιολόγο -εκπαιδευτικό του Δήμου κ. Μαριδάκη Σταυρούλα του Εμμανουήλ.

Οι ξεναγήσεις απευθύνονται προς τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Γόρτυνας αλλά και του ευρύτερου νομού. Επίσης οι ξεναγήσεις απευθύνονται σε όλους τους πολίτες και επισκέπτες του Δήμου μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γόρτυνα ή Γόρτυς ήταν αρχαία πόλη των Αρκάδων στην δεξιά όχθη του Λούσιου ποταμού. Ερείπια της αρχαίας πόλης βρίσκονται σήμερα κοντά στο χωριό Ατσίχολο Αρκαδίας στο μέσο της διαδρομής από Καρύταινα προς Δημητσάνα. Το 1941 έγιναν πρώτη φορά ανασκαφές από τη γαλλική αρχαιολογική σχολή των Αθηνών. Οι έρευνες έδειξαν ότι ήταν πανάρχαια Αρκαδική πόλη που μετά την δημιουργία και εποικισμό της Μεγαλόπολης μειώθηκε αισθητά σε πληθυσμό αλλά συνέχισε να υπάρχει μέχρι τους πρώτους Βυζαντινούς χρόνους. Η Γόρτυνα είχε ναό του Ασκληπιού ε αγάλματα του Ασκληπιού και της Υγείας, επίσης είχε και ιαματικά λουτρά. Ερείπια του Ασκληπιείου διασώζονται και σήμερα στον αρχαιολογικό χώρο.

Από το όνομα της πόλης η περιοχή σήμερα ονομάζεται Γορτυνία, Δήμος Γόρτυνος

 

mesaralive.gr  20 May, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα