Εκλογές: Επίθεση Ν.Δ-ΣΥΡΙΖΑ στον Ανδρουλάκη με φόντο την...συνεργασία

  24 March, 2023 ΑΡΘΡΑ
Εκλογές: Επίθεση Ν.Δ-ΣΥΡΙΖΑ στον Ανδρουλάκη με φόντο την...συνεργασία

Επιδιώκοντας να επιβάλει ο ίδιος το πρόσωπο στη θέση αυτή, ανεξαρτήτως της βούλησης των πολιτών που θα έχουν επιλέξει με την ψήφο τους τον αρχηγό του πρώτου κόμματος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι θα προτείνει κάποιον από τον χώρο της πολιτικής, χωρίς να αποκαλύπτει ποιο θα είναι αυτό το πρόσωπο. Το Μέγαρο Μαξίμου μιλάει για πρόκληση έναντι της δημοκρατικής τάξης, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι η θέση του κ. Ανδρουλάκη «συνιστά θεσμική ασέβεια και είναι πολιτικά εξωφρενική».

Τη στιγμή που στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη παραμένει η επίτευξη της αυτοδυναμίας στις δεύτερες κάλπες με την ενισχυμένη αναλογική, τα όσα υποστήριξε στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο κ. Ανδρουλάκης ενισχύουν το αφήγημα της ΝΔ. Διότι, όπως λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέδειξε ότι δεν υπάρχει περιθώριο συνεννόησης όταν «προσεγγίζει επιδερμικά τόσο σημαντικά ζητήματα και επιλέγει την ασάφεια έναντι των καθαρών θέσεων».

«Μόνο η πρόταση Μητσοτάκη για αυτοδύναμη κυβέρνηση εξασφαλίζει σταθερότητα»

Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για αυτοδύναμη κυβέρνηση που θα μπορεί να χειριστεί με ταχύτητα και αποφασιστικότητα τις προκλήσεις που έχει η χώρα «είναι η μόνη που εξασφαλίζει τη σταθερότητα», υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, κι αυτό στοχεύει να αναδείξει το κυβερνητικό επιτελείο οδεύοντας προς τις εκλογές. Εξ ου και η σκληρή και άμεση αντίδραση στα όσα είπε ο κ. Ανδρουλάκης, καθώς έδωσε την αφορμή στην κυβέρνηση να απευθυνθεί στους ψηφοφόρους του Κέντρου και στους αναποφάσιστους, επισείοντας τον κίνδυνο της ακυβερνησίας και της αστάθειας. Διευρύνοντας αυτό το σκεπτικό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έβαλε στο κάδρο και τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «όσοι υποστηρίζουν την απλή αναλογική δεν βρίσκουν δύο συγκεκριμένα πράγματα να πουν για το ποιο θα είναι το πλαίσιο της "προοδευτικής διακυβέρνησης"».

«Το βέτο Ανδρουλάκη διευκολύνει τον Μητσοτάκη»

Επίσης, το βέτο του κ. Ανδρουλάκη στο πρόσωπο του πρωθυπουργού για να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας από την πρώτη κάλπη με την απλή αναλογική διευκολύνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εφόσον είναι αυτός ο νικητής των εκλογών, να προσφύγει σε δεύτερες εκλογές επιδιώκοντας την αυτοδυναμία ή την ενίσχυση των ποσοστών του. Δεν θα μπορεί κανείς να τον κατηγορήσει για αυτό από τη στιγμή που έχει απέναντί του έναν πολιτικό αρχηγό που δεν σέβεται την απόφαση των πολιτών, είναι η άποψη στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού.

«Ο Ανδρουλάκης θέλει να ψαρέψει στα θολά της αντισυστημικής ψήφου»

Μια ανάγνωση που κάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου για τη στάση του κ. Ανδρουλάκη είναι ότι θέλει να ψαρέψει στα θολά της αντισυστημικής ψήφου και να εκμεταλλευτεί την οργή των πολιτών για να ενισχύσει τα ποσοστά του, μετατρέποντας όμως, έτσι, το ΠΑΣΟΚ σε κόμμα διαμαρτυρίας και όχι σε ένα κόμμα που θέλει να παίξει ρόλο στην πορεία της χώρας την επόμενη ημέρα. «Εκτός αν θέλει να θολώνει τα νερά και να μην πει αυτό που ενδεχομένως είναι προειλημμένη απόφαση στο μυαλό του: η διασταύρωση στην αρχή και η συμπόρευση στη συνέχεια, στο πλαίσιο μιας "προοδευτικής", όπως την έχει χαρακτηρίσει, διακυβέρνησης με τον κ. Τσίπρα», είναι η άποψη ορισμένων πιο πονηρά σκεπτόμενων στο πρωθυπουργικό περιβάλλον.


Πίεση από Μαξίμου στο ΠΑΣΟΚ

Σε κάθε περίπτωση, όσο πλησιάζουμε στις εκλογές του Μαΐου η κυβερνητική παράταξη θα εντείνει την πίεση προς το ΠΑΣΟΚ και τον αρχηγό του να τοποθετηθούν ξεκάθαρα στα καίρια ζητήματα της χώρας και να αποσαφηνίσουν ποιον προτάσσουν για πρωθυπουργό, ώστε οι ψηφοφόροι να γνωρίζουν τι θα ψηφίσουν όταν φτάσουν στην κάλπη.

Πυρά και απο τον ΣΥΡΙΖΑ

Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως την επομένη των εκλογών θα έχει μια τελείως διαφορετική στάση καθώς όπως σημείωναν θα έχει μεσολαβήσει η ψήφος των πολιτών.

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά της εκπροσώπου Τύπου του κόμματος ότι προεκλογικά τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να «αλιεύσουν» ψήφους μέσα από την ίδια δεξαμενή των προοδευτικών πολιτών.

«Όταν θα γίνουν οι εκλογές -και εμείς πιστεύουμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα πάρει πολύ ισχυρή εντολή- εκεί θα γίνει η ουσιαστική κουβέντα για τις συνεργασίες» τόνισε χαρακτηριστικά η Πόπη Τσαπανίδου και κατέληξε με νόημα: «Τότε θα καθίσουν στο τραπέζι οι πολιτικοί αρχηγοί με άλλους όρους, θα πουν άλλα πράγματα. Γιατί θα έχει μιλήσει ο λαός και η κουβέντα θα είναι διαφορετική».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο επικεφαλής της επικοινωνιακής στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος που επιχείρησε να «υποβαθμίσει» τη σημασία της πρότασης του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζοντας πως «κυβέρνηση συνεργασίας σημαίνει συζήτηση με βάση το πρόγραμμα. Όλα τα υπόλοιπα είναι λίγο…θόρυβος. Το ποιος θα είναι πρωθυπουργός το λήγει ο λαός με την ψήφο του».

Τζανακόπουλος: Ο Ανδρουλάκης δεν διαχωρίζει ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ
Υπήρξαν όμως και πιο σκληρές αντιδράσεις, όπως αυτή του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος Δημήτρη Τζανακόπουλου ο οποίος αφού άφησε αιχμές για το ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν διαχωρίζει ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να συγκυβερνήσει είτε με το ένα είτε με το άλλο κόμμα, έκανε λόγο για λόγια κενά περιεχομένου.


«Το Κίνημα Αλλαγής ΠΑΣΟΚ θα βρεθεί εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές, σε ένα δίλημμα το οποίο θα είναι αμείλικτο. Είτε να σχηματίσουμε κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα» δήλωσε ο Δ. Τζανακόπουλος «είτε με δική του επιλογή να οδηγηθεί η χώρα σε δεύτερες εκλογές, στις οποίες είναι δεδομένο ότι η πόλωση θα είναι πολύ μεγαλύτερη και το ΚΙΝΑΛ ΠΑΣΟΚ θα υποστεί πολύ μεγάλη εκλογική πίεση».

«Καρφιά» από Σκουρλέτη κατά Ανδρουλάκη
«Καρφιά» εναντίον του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής άφησε και ο Πάνος Σκουρλέτης τονίζοντας πως «αν μπορείς το λεγόμενο σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα να το εφαρμόσεις εξίσου με τη ΝΔ και με τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι δεν πάει καλά με το περιεχόμενό του. Είναι ασαφές. Δεν μπορεί να είναι ένα πρόγραμμα για κάθε χρήση με τον οποιονδήποτε» ενώ στο θέμα του πρωθυπουργού ήταν ξεκάθαρος λέγοντας πως ο κόσμος θα μιλήσει με την ψήφο του και ανάλογα με τους συσχετισμούς θα αναδείξει και ποιον προκρίνει για τη θέση του πρωθυπουργού.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Ανδρουλάκης απομακρύνει ψηφοφόρους

Μάλιστα ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι με τέτοια προεκλογικά «τερτίπια» το μόνο που καταφέρνει ο επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη είναι να απομακρύνει ψηφοφόρους που ζητούν καθαρές απαντήσεις αλλά και να προκαλεί σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο εσωκομματικό θέμα, όπως φάνηκε από τη διαφοροποίηση Λοβέρδου που κάλεσε τον Νίκο Ανδρουλάκη να μιλήσει με ονόματα.

 

  24 March, 2023 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα