Εκλογικά διλήμματα στη σκιά των παρακολουθήσεων

  11 November, 2022 ΑΡΘΡΑ
Εκλογικά διλήμματα στη σκιά των παρακολουθήσεων

Με την υπόθεση των παρακολουθήσεων να ρίχνει βαριά σκιά στην πολιτική σκηνή και την εκλογολογία να συντηρείται, η κυβέρνηση με μια σειρά κινήσεων επιδιώκει την αλλαγή ατζέντας. Στο δρόμο προς τις επόμενες κάλπες από το γαλάζιο στρατόπεδο εξαπολύονται πυρά στο ΣΥΡΙΖΑ πως επιδιώκει «να βουλιάξει τον τόπο στη λάσπη» και μπαίνουν μια σειρά διλημμάτων με στόχο την συσπείρωση των ψηφοφόρων.

 «Θελουμε να συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο της ισχυρής και ευημερούσας Ελλάδας ή θέλουμε να κλωτσήσουμε την καρδάρα με το γάλα και να γυρίσουμε πίσω σε ένα παρελθόν το οποίο δεν είναι τόσο μακρινό;» σημείωσε χθες ο πρωθυπουργός. Δεν είναι τυχαίο πως το βασικό σύνθημα της Νέας Δημοκρατίας σε αυτή την μακρόσυρτη προεκλογική περίοδο θα είναι «σταθερότητα ή περιπέτειες», με την Πειραιώς να επιχειρεί με αναφορές στο παρελθόν να κρατήσει ζωντανό ένα κομμάτι από το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πολιτική | 10.11.2022 15:15
Μητσοτάκης: Δεν είναι ώρα να ξανακυλήσουμε την πολιτική ζωή στο βούρκο – Το δίλημμα των προσεχών εκλογών

Ουσιαστικά γίνεται μια προσπάθεια να μπουν σαφείς διαχωριστικές γραμμές σε σχέση με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο - με αφορμή το θέμα των παρακολουθήσεων - κατηγορούν για «πόλεμο λάσπης». Είναι χαρακτηριστική η χθεσινή αναφορά του πρωθυπουργού πως «δεν είναι τώρα η ώρα να ξανακυλήσουμε την πολιτική ζωή της χώρας στο βούρκο», υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «θα πούμε "όχι" σε αυτούς οι οποίοι θέλουν να μας γυρίσουν πίσω. Θα πούμε "ναι" σε κάθε δημιουργική πρόταση, η οποία ενώνει την ελληνική κοινωνία»
Στο γαλάζιο στρατόπεδο βλέπουν πως σε μια σειρά θεμάτων πρώτης γραμμής - ακρίβεια, παρακολουθήσεις- η κυβέρνηση βρίσκει απέναντι της σύσσωμη την αντιπολίτευση. Αυτό δημιουργεί ένα προβληματισμό για το αν στις κάλπες της απλής αναλογικής η Νέα Δημοκρατία θα κληθεί να αντιμετωπίσει μια ψήφο με αντικυβερνητικά χαρακτηριστικά και ήδη χαράσσεται μια στρατηγική για να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Το μήνυμα που εκπέμπεται από κυβερνητικά στελέχη είναι πως δεν πρέπει να υπάρχουν «νέοι διχασμοί» και το επόμενο διάστημα η μητέρα των μαχών θα δοθεί για το κεντρώο ακροατήριο. Στην Πειραιώς ξέρουν πως η υπόθεση των παρακολουθήσεων μπορεί να παίξει ρόλο στη σχέση με το συγκεκριμένο κοινό, το οποίο το 2019 σε σημαντικό βαθμό είχε στραφεί προς τη Νέα Δημοκρατία. Και το γεγονός αυτό εντείνει την γαλάζια ανησυχία για τον πολιτικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει το συγκεκριμένο θέμα σε βάθος χρόνου.

Στην κυβέρνηση θέλουν να ανακτήσουν την πρωτοβουλία των κινήσεων και στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να παρουσιαστούν συγκεκριμένες παρεμβάσεις που ακολούθως θα περάσουν από τη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες θα προβλέπεται απαγόρευση κακόβουλων λογισμικών, ενίσχυση των ασφαλιστικών δικλείδων για τις περιπτώσεις νόμιμων επισυνδέσεων σε πολιτικά πρόσωπα, αλλαγές στο εσωτερικό της ΕΥΠ και αναβάθμιση του ρόλου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για την καλύτερη αξιοποίηση των πληροφοριών και της ΕΥΠ.

«Όχι» στη μονοθεματική ατζέντα λέει η κυβέρνηση

Με τη χώρα να βρίσκεται ατύπως σε μια μακρόσυρτη προεκλογική περίοδο στην κυβέρνηση σε καμιά περίπτωση δεν θέλουν να δουν το θέμα των παρακολουθήσεων να κυριαρχεί στην πολιτική αντιπαράθεση. Και με μια σειρά πρωτοβουλιών επιδιώκουν να «ανοίξουν» την ατζέντα. Είναι χαρακτηριστικό πως βαρύτητα δίνεται σε μια σειρά κινήσεων - όπως η εκκίνηση της διαδικασίας εξόρυξης υδρογονανθράκων, η συνεργασία των ελληνικών με αμερικανικά πανεπιστήμια κ.α.- για να καλλιεργηθεί ένα θετικό αφήγημα.

 
«Απέναντι σε όσους επιμένουν να ανακαλύπτουν ιστορίες επιστημονικής φαντασίας η δικιά μας απάντηση είναι αυτό που συμβαίνει σήμερα νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης. Η εκκίνηση της διαδικασίας εξόρυξης υδρογονανθράκων για να μπορέσουμε ως χώρα να ενισχύσουμε την ενεργειακή επάρκεια με έργα. Με έργα, λοιπόν, και όχι με λόγια θα απαντάμε στις προκλήσεις των καιρών» ήταν η ενδεικτική αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Με το βάρος να πέφτει και σε θέματα που σχετίζονται με την καθημερινότητα των πολιτών και είναι χαρακτηριστικό πως η σημερινή εκδήλωση για την εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων θα γίνει παρουσία του πρωθυπουργού.
Το επόμενο διάστημα θα αυξηθούν οι περιοδείες του Κυριάκου Μητσοτάκης (χθες βρέθηκε στην Πιερία και στη Θεσσαλονίκη) με στόχο να προβληθεί το κυβερνητικό έργο. Παράλληλα στη Νέα Δημοκρατία αναμένουν και τα επόμενα γκάλοπ για να δουν πως μια σειρά υποθέσεων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας (π.χ. παρακολουθήσεις, υπόθεση Πάτση) επηρεάζουν τα δημοσκοπικά ποσοστά.

 

  11 November, 2022 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα