Εκπαιδεύσεων …συνέχεια για τους Εθελοντές Σαμαρείτες Μοιρών

mesaralive.gr  27 July, 2015 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΥΓΕΙΑ
Εκπαιδεύσεων …συνέχεια για τους Εθελοντές Σαμαρείτες Μοιρών

φωτογραφίες από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Στα πλαίσια της συνεχούς κατάρτισης και εκπαίδευσης τους οι εθελοντές του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, τμήματος Μοιρών συμμετείχαν σε πρόγραμμα επανεκπαίδευσης την περασμένη Τετάρτη 22 και Παρασκευή 24 Ιουλίου.

Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση

Η εκπαίδευση που ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα και τελείωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης ήταν αφιερωμένη στην επανάληψη μαθημάτων βασικής υποστήριξης ζωής και συγκεκριμένα αφορούσε την πνιγμονή αλλά και την ΚΑΑ, καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, σε βρέφος, παιδί και ενήλικα είτε τα αίτια είναι αναπνευστικά είτε καρδιολογικά.

Συγκεκριμένα υπήρξε θεωρητική και πρακτική εξάσκηση στην  Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση και τη χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδιστή σε εξειδικευμένα προπλάσματα και εκπαιδευτικό απινιδιστή για την προσομοίωση των περιστατικών με τυχόν αληθινά με σκοπό οι εκπαιδευόμενοι  να είναι σε θέση να προσφέρουν αποτελεσματική βοήθεια  με ασφάλεια.

Τραύματα και Αιμορραγίες

Την Παρασκευή η εκπαίδευση ξεκίνησε το απόγευμα με θεωρητική εκπαίδευση πάνω στα τραύματα, αλλά και στην αντιμετώπιση αιμορραγιών όπου οι εθελοντές αργότερα είχαν την ευκαιρία να περιποιηθούν και να αντιμετωπίσουν αυτού του είδους περιστατικά προσομοιώνοντας καταστάσεις οι οποίες είχαν ανάγκη επείγουσας αντιμετώπισης.

Με την καθοδήγηση των εκπαιδευτών του τμήματος διαχειρίστηκαν με επιτυχία σε πρακτικό επίπεδο πλέον ότι σενάριο είχε δοθεί στο οποίο είχε πραγματοποιηθεί προηγουμένως η θεωρητική εκπαίδευση.

 Άσκηση ανεύρεσης αγνοουμένων

Το ίδιο βράδυ είχε σχεδιαστεί για τους εκπαιδευόμενους ένα σενάριο – άσκηση σε πραγματικό περιβάλλον, όπου η άμεση επέμβαση των Εθελοντών Σαμαρειτών του τμήματος Μοιρών ήταν επιβεβλημένη.

Η άσκηση ξεκίνησε μετά το πέρας του μαθήματος επανεκπαίδευσης σε «τραύματα και αιμορραγίες» στις 11:30 το βράδυ και διήρκησε περίπου έως τις 2 το πρωί. Το σενάριο το οποίο είχε εμπνευστεί και σχεδιάσει η ομάδα εκπαιδευτών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Μοιρών αφορούσε ένα ζευγάρι το οποίο δεν είχε δώσει σημεία ζωής έπειτα από πολλές ώρες απουσίας του σε απογευματινή βόλτα στην εξοχή και οι συγγενείς τους ειδοποίησαν τις αρχές, οπότε χρειάστηκε άμεσα να επέμβουν οι Σαμαρείτες για την βοήθεια ανεύρεσης τους.

Άμεσα στήθηκε κέντρο επιχειρήσεων, μεταφέρθηκε εξοπλισμός και αναπτύχθηκαν και κινητοποιήθηκαν δύο ομάδες όπου σάρωσαν μέσα στην νύχτα την μεγάλης έκτασης και δύσβατη περιοχή όπου από τις πληροφορίες που τους δίδονταν σταδιακά από μαρτυρίες πολιτών φέρονταν το ζευγάρι να βρίσκεται εκεί.

Πληροφορίες δίνονταν σους Εθελοντές μέσω ασυρμάτου από το κέντρο επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της σάρωσης ώσπου τελικά τα δύο «θύματα» εντοπίστηκαν βαριά τραυματισμένα.

Έπειτα πραγματοποιήθηκε άμεση διαχείριση και παρασχέθηκαν οι απαραίτητες πρώτες βοήθειες για την άμεση μεταφορά των θυμάτων ώστε να τους παρασχεθεί εξειδικευμένη βοήθεια.

Μετά το πέρας της πολύωρης αυτής διαδικασίας, εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι παρά την κούραση τους ήταν απόλυτα ευχαριστημένοι καθώς τα αποτελέσματα ήταν θετικά γεγονός το οποίο δικαιώνει το μεγάλο έργο που γίνεται εθελοντικά, όπως και επιβεβαιώνοντας για ακόμη μία φορά το υψηλό επίπεδο των γνώσεων και της παροχής των υπηρεσιών των Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

 

mesaralive.gr  27 July, 2015 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΥΓΕΙΑ