
Οι δικαιούχοι
Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων λήγει σε λίγες ημέρες και αρκετοί είναι αυτοί που ακόμη δεν έχουν υποβάλλει την φορολογική τους δήλωση. Όμως και αυτοί που το έχουν πράξει θα πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχει και η δυνατότητα της υποβολής τροποποιητικής δήλωσης.
Μία ειδική κατηγορία φορολογουμένων είναι οι αγρότες οι οποίοι μπορούν να τύχουν έκπτωσης φόρου έως 1.900-2.100 ευρώ υπό προϋποθέσεις και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Οι φορολογούμενοι που απέκτησαν το 2019 εισοδήματα από αγροτικές δραστηριότητες και πληρούν τις προϋποθέσεις που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία για να θεωρηθούν ως «κατ’ επάγγελμα αγρότες (γεωργοί, κτηνοτρόφοι, αλιείς κ.λπ.)» δικαιούνται ετήσιας έκπτωσης φόρου χωρίς δικαιολογητικά. Μάλιστα φέτος οι αγρότες που συμπλήρωσαν πέντε χρόνια από την ένταξη τους στο καθεστώς ΦΠΑ απαλλάσσονται και από την πληρωμή τέλους επιτηδεύματος 650 ευρώ, μέτρο το οποίο αγγίζει περίπου 200.000 αγρότες.
Η έκπτωση φόρου μπορεί να φθάσει μέχρι τα 1.900 ευρώ για κάθε άγαμο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα, μέχρι τα 1.950 ευρώ για κάθε έγγαμο γονέα με 1 εξαρτώμενο τέκνο, μέχρι τα 2.000 ευρώ για κάθε έγγαμο γονέα με 2 εξαρτώμενα τέκνα και μέχρι τα 2.100 ευρώ για κάθε έγγαμο γονέα με 3 ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα.
Για την κατοχύρωση της έκπτωσης, ο φορολογούμενος με εισοδήματα από αγροτικές δραστηριότητες θα πρέπει, κατ’ αρχήν να πληροί τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για τον χαρακτηρισμό του ως «κατ’ επάγγελμα αγρότη».
Δηλαδή θα πρέπει, αθροιστικά:
α) Να είναι κάτοχος αγροτικής εκμετάλλευσης.
β) Να ασχολείται επαγγελματικά με αγροτική δραστηριότητα στην εκμετάλλευσή του τουλάχιστον κατά 30% του συνολικού ετήσιου χρόνου εργασίας του.
γ) Να λαμβάνει από την απασχόλησή του σε αγροτική δραστηριότητα το 50% τουλάχιστον του συνολικού ετησίου εισοδήματός του.
δ) Να είναι ασφαλισμένος ο ίδιος και η αγροτική του εκμετάλλευση, όπου απαιτείται, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
ε) Να τηρεί λογιστικά βιβλία, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, έστω κι αν δεν τα ενημερώνει.
Τι ισχύει για τους αλιείς
Ειδικά ο αλιέας θα πρέπει να είναι κάτοχος ατομικής επαγγελματικής άδειας αλιείας και ιδιοκτήτης, συνιδιοκτήτης, μισθωτής ή συμμετέχει, με οποιονδήποτε τρόπο, στην εκμετάλλευση επαγγελματικού αλιευτικού σκάφους εκτός από σκάφη υπερπόντιας αλιείας ή απασχολείται στην υδατοκαλλιέργεια ως κάτοχος ή μισθωτής υδατοκαλλιεργητικής εκμετάλλευσης. Θα πρέπει επίσης να ασχολείται με μία ή περισσότερες εκ των ανωτέρω δραστηριοτήτων τουλάχιστον κατά 30% του συνολικού ετήσιου χρόνου εργασίας του και να λαμβάνει από την απασχόλησή του αυτή το 50% τουλάχιστον του συνολικού ετήσιου εισοδήματός του.
Σε κάθε περίπτωση, ο χαρακτηρισμός του «κατ’ επάγγελμα αγρότη» προκύπτει από επίσημη ταυτοποίηση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Επίσης για να εξασφαλίσουν το αφορολόγητο θα πρέπει να δηλώσουν δαπάνες με πλαστικό χρόνο ανάλογα με το ύψος των εισοδήματός τους.
Δείτε επίσης
- Ξεκίνησαν οι δηλώσεις ΟΣΔΕ για το 2021
- Χωρίς προθεσμίες από φέτος η υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ
- Αγρότες: Οδηγίες για τη σωστή χρήση φυτοφαρμάκων
- Αγωνιστική υποδοχή στον Υπουργό Περιβάλλοντος απο τους αγρότες του Ηρακλείου
- Συνεχίζουν τον αγώνα τους για τους δασικούς χάρτες οι αγρότες της Κρήτης
Σχετικά άρθρα
- Αγροτικοί Σύλλογοι Κρήτης: Ανακοίνωση στον απόηχο των χθεσινών κινητοποιήσεων
- Δεύτερη ευκαιρία στους αγρότες για χαμηλότερα τέλη στους λογαριασμούς ρεύματος
- Πώς θωρακίζει η Κυβέρνηση την αγροτική παραγωγή και την επιβίωση των Αγροτικών Συνεταιρισμών;
- ΟΙ προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για τους Αγρότες
- Οι άξονες που θα υποστηρίξουν την αγροτική παραγωγή της χώρας